Un spirit întreprinzător va răzbi până la urmă, doar să aibă curajul să încerce, cât şi pe acela de a nu renunţa. Acest subiect, acest domeniu al produselor ecologice, 100% naturale, este unul greu de “digerat” în rândurile majorităţii românilor, din cauza lipsei de informaţii sau din cauza lipsei dorinţei de a se informa. Sunt, totuşi, oameni, inclusiv în Giurgiu, care au suficient curaj să le spună altora, continuu, că sănătatea poate fi menţinută foarte simplu. Nu doar prin alimentaţie, ci şi prin folosirea unor produse cosmetice naturale.

Un asemenea om este directorul Centrului de Afaceri Giurgiu, Clara Mărculescu.clara

Ea fabrică săpunuri şi şampoane bio. A început cu propriile-i forţe, dar a apelat şi la fonduri externe pentru a-şi dezvolta afacerea.

Afacerea propriu-zisă a demarat-o în urmă cu doi ani, dar practic pasiunea pentru a face cosmetice 100% naturale a început acum 4 ani, dintr-o nevoie ce a apărut în sânul familiei.

“Alături de toate tratamentele alternative descoperite pe Internet şi în cărţi, am înţeles că sunt foarte importante şi cosmeticele naturale, alături de alimentaţie, desigur, pentru sănătatea noastră. M-a fascinat acest domeniu, deşi mi se părea foarte greu să faci săpunuri. Iniţial, nu puteam să cred că aş fi în stare să fac săpunuri. M-am informat, mi-am luat materiale, am cumpărat multe cărţi din care am învăţat procedura de fabricare a săpunurilor 100% naturale. Am produs pentru mine, pentru familie, le-am folosit, am perfecţionat reţetele, de-a lungul timpului, iar în momentul în care am decis că aceste produse pot să devină şi o afacere, m-am interesat foarte bine şi în legătură cu legislaţia şi cu persoane care pot să dea avize pe reţetele pe care le folosesc”, spune Clara Mărculescu.

Am rugat-o să ne dea un exemplu de amestec în privinţa săpunurilor sale.

 “Săpunurile pe care le produc sunt făcute cu sucuri de fructe şi legume. Nu există săpunuri în apă. Săpunul de portocale, de exemplu, este făcut în suc de portocale. Noi stoarcem portocale kilograme, apoi castraveţii la fel, morcovii, zeci de kilograme stoarse pentru a obţine sucul ce reprezintă baza săpunului. Aceasta, pentru a beneficia de toate calităţile cosmeticelor”, a mai spus ea.

De menţionat este şi că, în cazul săpunurilor produse de Clara Mărculescu, procesul de saponificare nu este grăbit, ci sunt lăsate să se saponifice de la sine, ceea ce poate dura circa o lună.

Aşa cum scriam, Clara Mărculescu a apelat şi la sprijin financiar din exterior pentru a-şi dezvolta afacerea.

“Da, am accesat fonduri guvernamentale, FMA Manager, un grant nerambursabil, cu 10% cofinanţare, de 10.000 de euro, bani cu care am achiziţionat echipamente. Sigur, echipamentele noastre sunt rudimentare, întrucât noi nu producem industrial, ci totul este realizat manual”, a mai spus Clara.

La fabricarea săpunurilor sunt folosite şi uleiuri esenţiale care sunt obţinute din plante, nu este utilizat parfumul. “Sunt foarte scumpe, dar au proprietăţi curative şi miros şi foarte frumos. Ca şi coloranţi folosim cacao, boia, scorţişoară, totul natural. Dacă este greu pe piaţă? Este greu pentru că produsele se adresează segmentului de persoane foarte bine informate sau persoane care au avut diverse afecţiuni şi au trebuit să se informeze şi să afle despre importanţa folosirii unor produse 100% naturale, fie că vorbim despre alimente, fie despre cosmetice. Pielea este cel mai mare organ al corpului, absoarbe până la 40% dintre substanţele cu care vine în contact. Şi atunci, vă daţi seama că o cremă, săpunul, şamponul, sunt absorbite prin piele şi ajung prin organism toate substanţele. Inclusiv cele nocive”, a conchis Clara Mărculescu.

Găsiţi mai multe informaţii despre produsele sale AICI

Cătălina Sfetcu

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.