Aflat în vizită de lucru la Giurgiu, miercuri, 13 mai, oficialul a participat, mai întâi, la şedinţa Comisiei pentru Dialog Social Giurgiu, găzduită de Prefectură. Tot acolo, ulterior ministrul Pop s-a întâlnit cu jurnaliştii locali.

În primul rând, el a salutat adoptarea de către deputaţi a noii Legi a Dialogului Social, o modificare în premieră făcută acestui act normativ.

„Cred că este un moment aniversar, din punctul meu de vedere. Eu am speranţe mari că această modificare va aduce un plus valoare dialogului social din România şi că toţi actorii şi partenerii sociali vor fi mult mai implicaţi. Aştept ca preşedintele României să promulge această lege. Modificările vizează negocierea de contracte şi elemente privind funcţionarea şi organizarea sindicatelor şi patronatelor”, a spus Pop.

Ministrul este iniţiatorul uneia dintre modificări: cotizaţia de sindicat să fie reţinută pe statul de plată.

„Fiecare angajator trebuie să ştie exact câţi sindicalişti are şi fiecare sindicat trebuie să aibă o evidenţă contabilă vizavi de venituri şi cheltuieli, iar veniturile să se vadă clar din baza contabilităţii proprii intreprinderii sau angajatorului. Această iniţiativă nu face decât să transparentizeze 100% toţi banii pe care-i plătesc sindicaliştii, în condiţiile în care, ştiţi, cotizaţia de sindicat este deductibilă din impozit”, a subliniat ministrul pentru Dialog Social.

Comasarea ITM şi APIS- o întărire a rolului inspectorilor

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mai spus, astăzi, la Giurgiu, că este necesară măsura privind comasarea Agenţiilor pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

„Prin acest act normativ nu facem decât să întărim rolul inspectorului de muncă, de securitate în muncă şi al celui care se ocupă de plăţi sociale. Realitatea ce ne spune? Foarte multe persoane identificate cu forme nelegale de muncă au în fapt ajutoare sociale. Ba mai mult, unii dintre ei, lucrează în afara ţării şi în România declară că nu au niciun venit. De aceea, este necesar să întărim Inspecţia Muncii, iar, pe de altă parte, să creăm şi condiţii angajatorului pentru a crea locuri de muncă şi a le plăti bine”, a spus Liviu Pop.

Salarii mai mari pentru angajaţii din administraţie

Pe de altă parte, întrebat dacă şi în ce mod vor fi majorate salariile bugetarilor, ministrul delegat pentru Dialog Social a spus că poate face declaraţii doar în ceea ce-i priveşte pe angajaţii din administraţie.

„Această creştere a venitului minim de la 975 la 1.200 de lei înseamnă, cât, aproape 30% şi se produce pentru 60% dintre oameni. Deci, cert este că, cel târziu de la 1 ianuarie 2016, 60% dintre angajaţii din administraţia locală vor avea creştere salarială de cel puţin 30%. Desigur, doamna ministru Rovana Plumb va prezenta proiectul, etapele, la fel şi ceilalţi miniştri în ceea ce priveşte salariaţii din educaţie şi sănătate”, a declarat ministrul Pop.

După conferinţa de presă, la invitaţia senatorul PSD, şeful social-democraţilor giurgiuveni, Niculae Bădălău, Liviu Pop a mers la Ateneul „Nicolae Bălănescu”, acolo unde a avut o întâlnire cu primarii din judeţul Giurgiu, dar şi cu reprezentanţi ai unor instituţii din municipiu şi judeţ.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.