Poate că în niciun alt an, ca azi, 15 ianuarie 2015, nu s-a strâns atât de multă lume în Parcul „Alei” din municipiul Giurgiu pentru a lăsa o floare la bustul Poetului Nepereche sau doar pentru a asista la discursuri ori la momentele artistice dedicate lui Mihai Eminescu.

Ziua Culturii Naţionale a reunit, aşadar, la ora 11.00, la prima acţiune organizată cu ocazia a 165 de ani de la naşterea lui Eminescu, zeci de giurgiuveni, de la copii, tineri şi până la vârstnici, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi culturale şi oameni simpli.

Florile depuse la bustul lui Mihai Eminescu au fost lăsate de elevi şi politicieni, deopotrivă, în timp ce în fundal se auzea melodia pe versurile poeziei „Sara pe Deal”.

Au fost ţinute discursuri de către preşedintele Cenaclului Literar „Luceafărul”, organizator al acestui eveniment, Dunia Pălăngeanu, dar şi de partenerul său în activităţile derulate astăzi, jurnalistul şi eminescologul Emil Talianu. De asemenea, a fost invitat să adreseze câteva cuvinte, în zi atât de importantă pentru tot ce avem noi mai de preţ, ca popor, şi academicianul Victor Crăciun.

După acest moment, activităţile culturale s-au mutat în incinta Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, acolo unde reprezentanţii aceluiaşi Cenaclu Literar „Luceafărul” au participat la o lansare de carte. De la 12.30, reprezentanţii Asociaţiei Jurnaliştilor de Turism din România sunt în vizită, la Giurgiu, şi merg mai întâi la sediul Primăriei municipiului.

Tot de la 12.30, are loc o altă lansare de carte: Colecţia „Biblioteca Giurgiuveană”- Biblioteca „I.A. Bassarabescu”- „Personalul de Giurgiu”, de Constantin Coman. La ora 14.00, giurgiuvenii sunt aşteptaţi la un spectacol inedit denumit „Înger şi demon”, în regia lui Florin Antoniu, găzduit de Ateneul „Nicolae Bălănescu”.

La 15.00, la restaurantul D’Alexia din Portul Giurgiu, va avea loc Gala Premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor de Turism din România.

Evenimentele cu caracter cultural dedicate Zilei Nationale a Culturii si aniversarii celor 165 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu sunt organizate de Primaria municipiului Giurgiu, Cenaclul Cultural „Luceafărul” şi Biroul de Turism ”Eastern  Danube Convention & Vizitors Bureau“.

 

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.