Ionel Muscalu şi-a început în forţă mandatul de director al Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” din Giurgiu. Vorbim, desigur, despre o forţă spirituală şi intelectuală, dată de pricepere, pasiune şi respect faţă de valorile culturale româneşti, dar mai ales faţă de semeni.

AStfel, pentru toţi iubitorii de neam, de cultură, de istorie, de Eminescu, de frumos, la Muzeul din Giurgiu a fost amenajată o expoziţie specială denumită „Cultura română în presa vremii” ce poartă „semnătura” muzeografului Mircea Alexa, în tot ceea ce presupune alcătuire, îngrijire şi completare.

Expoziţia cuprinde reviste foarte valoroase precum Convorbiri Literare, Gândirea, Luceafărul, Bilete de papagal, Revista Fundaţiilor Regale, iar la vernisajul pregătit special pentru Ziua Culturii Naţionale au fost alături de specialiştii Muzeului Judeţean şi alţi oameni de cultură, preoţi, elevi de la Seminarul Teologic şi de la Colegiul Naţional „Ion Maiorescu”. Cu siguranţă, vor mai merge şi alţi tineri de la alte unităţi de învăţământ ca să vadă expoziţia menţionată.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

În cuvântul său de deschidere, managerul Ionel Muscalu a spus că Ziua Culturii Naţionale nu înseamnă numai Mihai Eminescu(15 ianuarie fiind data la care poetul nepereche s-a născut), ci „este şi ziua în care ne bucurăm, ne unim în sărbătoare pentru a celebra tot ceea ce a creat istoria”.

„În opinia mea, Ziua Culturii Naţionale este la fel de importantă precum Ziua Naţională a României, pentru că avem acum ocazia să ne revenim spiritual. Este o zi în care ar trebui să se unească toţi oamenii de cultură şi este un moment în care se vede că oamenii din Giurgiu nu sunt lipsiţi de educaţie, de intelectualitate, de cultură. Cu părere de rău, trebuie să spun că, în zilele noastre, în afară de revistele serioase de cultură, mass-media încurajează indecenţa, exemple de incultură şi s-a creat, astfel, o idee că noi, ceilalţi, reprezentăm o generaţie expirată. Nu există generaţii expirate!”, a spus printre altele Ionel Muscalu.

Unul dintre invitaţii speciali ai evenimentului de la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” a fost profesorul Constantin Stoenescu. El le-a explicat celor prezenţi de ce Ziua Culturii Naţionale are o semnificaţie specială.

„Putem vorbi despre o cultură naţională şi despre ideea de naţionalitate, în acelaşi sens în care putem vorbi despre o identitate personală. Cultura reprezintă un nivel superior al unei identităţi naţionale, iar în Europa, în lume, fiecare popor este reprezentat în primul rând prin cultură, ceea ce îl face să fie diferit de celelalte popoare. Mihai Eminescu pentru ţara noastră a reprezentat un miracol al secolului al XIX-lea, pentru că odată cu el, ne-am trezit ca naţiune, ne-am descoperit indentitatea naţionale inclusiv din punct de vedere lingvistic. Mihai Eminescu este omul deplin al culturii româneşti”, a spus Stoenescu.

Invitat să ia cuvântul, muzeograful Emil Păunescu a opinat că această activitate poate fi catalogat drept un „semnal de alarmă” cu privire la faptul că Muzeul s-a întors la tradiţia de a fi prezent la toate datele calendaristice „cu manifestări potrivite, pentru a scoate la lumină comorile din depozitele instituţiei”. „Este o promisiune pentru viitoare expoziţii de amploare, cu o tematică diversă”, a mai spus Păunescu, precizând că Muzeul din Giurgiu deţine 30.000 de numere de inventar în ceea ce priveşte presa.

Şi muzeograful Mircea Alexa, responsabil de expoziţia vernisată azi, a vorbit despre acest număr record, precizând că „nu sunt multe muzee în ţară care se pot lăuda cu piese rarisime”. El a amintit în primul rând despre prima tipăritură a poemului Luceafărul sau despre cea a celebrei poezii „Doina”.

Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, a fost transmis de către vicepreşedintele Vasile Andronache, cel care a reiterat promisiunea că instituţia pe care o reprezintă va sprijini toate proiectele ce vor fi derulate la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”.

Preotul Marian Ciocănel a vorbit, la rându-i, despre faptul că un neam se bazează pe mai mulţi piloni, iar spiritualitatea şi cultura sunt poate cei mai importanţi. „Prin această manifestare arătăm că trăim româneşte şi că nu ne uităm identitatea în această lume. Noi, giurgiuvenii, trebuie să înţelegem că nu suntem la capătul României, ci la porţile Europei”, a subliniat preotul Ciocănel.

Profesorul Ion Dincă a făcut un rezumat al istoriei trecerii lui Eminescu prin Giurgiu, al relaţiei strânse pe care scriitorul a avut-o cu Nicolae Droc Barcian şi cu Titu Maiorescu(tatăl lui Ion Maiorescu) şi le-a spus celor prezenţi că noi, giurgiuvenii, avem toate motivele să ne mândrim, mai ales în această zi specială, Ziua Culturii Naţionale.

Mai multe imagini de la eveniment, pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/pg/Giurgiu-Net-Oficial-1869080486709220/photos/?tab=album&album_id=2058351004448833

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.