„Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele” este denumirea simpozionului ce a reunit la Comana, reprezentanti ai Inspectoratelor Teritoriale de Muncă din Giurgiu, Brăila, București, Ilfov, Dâmbovita, Prahova, Călărași, Teleorman, Ialomița și Constanța.

Simpozionul poartă denumirea unei campanii derulate de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și își propune să evidențieze importanța unei abordări care să tină seama de toate etapele vieții, și în special, de promovarea practicilor de lucru sănătoase în rândul lucrătorilor tineri. De asemenea, se urmărește promovarea creării unor condiții de muncă adecvate ce conferă durabilitate vieții profesionale și asigurarea îmbătrânirii în condiții bune de sănătate.

La deschiderea evenimentului au participat și deputatul Cristina-Elena Dinu, subprefectul Adriana Puțaru, administratorul public al județului, Cristian Grătianu, fiind primiți de inspectorul general de stat în Inspecția Muncii, Danteș Nicolae Bratu și inspectorul șef al ITM Giurgiu, Daniela Ruse.

Aceasta le-a mulțumit tuturor pentru prezență și și-a exprimat speranța că simpozionul va fi unul de succes, cu rezultate ulterioare aferente.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

„Starea de bine și siguranță la locul de muncă sunt esențiale pentru viața fiecăruia, pentru sănătatea și, implicit, pentru familia lui. Suntem de acord cu toții că munca, în esență, nu este un scop în sine, ci, tot ce ceea ce urmărim în final sunt rezultatele muncii, rezultate de care trebuie să se bucure cu toții, angajat și angajator deopotrivă. Aici este un parteneriat care servește intereselor ambelor părți(…). Din păcate, accidentele de muncă reprezintă încă o problemă deosebită pentru securitatea și sănatatea în muncă. O statistică dată publicității, la începutul acestui an, de Ministerul Muncii și Justiției Sociale arată că numărul persoanelor care au suferit accidente de muncă a scăzut în primele nouă luni ale anului trecut cu 7,2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, la 3.317 persoane, în timp ce numărul lucrătorilor accidentaţi mortal s-a redus cu 54,1%, la 96 persoane.

Titlul campaniei promovate astăzi- ”Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”- arată că trebuie să avem în vedere o permanentă îmbunătățire a strategiei și legislației pentru a fi în acord cu evoluția pieței muncii atât la nivel național cât și european. În calitatea mea de deputat, voi sprijini orice inițiativă legislativă menită să asigure securitatea şi sănătatea în muncă, integritatea şi confortul angajaților, crearea unor condiţii de muncă lipsite de riscul accidentelor sau îmbolnăvirilor profesionale”, a spus, printre altele, deputatul giurgiuvean Elena Dinu.

La rândul său, administratorul public al județului, Cristian Grătianu, le-a mulțumit organizatorilor pentru invitație și a precizat: „Consiliul Județean Giurgiu s-a poziționat ca și partener al ITM Giurgiu în organizarea acestui simpozion, dar și al altor activități similare. Ne dorim să sprijinim cât se poate orice acțiune privind securitatea și sănătatea în muncă. Chiar dacă Giurgiu nu mai are industria de altă dată, conceptul se păstrează, riscurile nu au scăzut, ci s-au adaptat noilor cerințe din diversele domenii de activitate”.

Subprefectul Adriana Puțaru a opinat că tema dezbătută la simpozion este una deosebit de importantă. „Aceasta, deoarece se preconizează că, în următorii ani, cel puțin 30% din forța de muncă va fi reprezentată de persoane între 55 și 64 de ani, astfel că devine stringentă problema sănătății și securității în muncă. Îmbătrânirea forței de muncă generează diferite provocări pentru toate persoanele implicate în gestionarea sănătății și securității în muncă, dar sunt sigură că vom găsi împreună cele mai bune soluții și la acest capitol”, a subliniat Putaru.

 

„Este a treia manifestare de acest fel. Întâlniri similare au mai fost la Zalău și Gorj iar intenția noastră este să coagulăm toată societatea pentru a disemina problemele de securitate și sănătate în muncă, pentru a putea preveni cazuri grave în acest sens. Cu toate acestea, doresc să precizez că ITM nu este o instituție de forță, ca să zic așa, ci care promovează prevenția și care sprijină angajatorii în acest sens. De altfel, în 2016, 92% dintre sancțiunile aplicate au fost avertismente”, a spus și Danteș Bratu care a făcut, de altfel, o prezentare mai amplă a obiectivelor campaniei „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”.

In cadrul acestui simpozion au fost prezentate și o serie de lucrari elaborate de catre specialisti în securitate si sanatate în munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca din judetele mentionate.

Text și foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.