Are 28 de colecţii, de la timbre, sticle, pungi din plastic şi până la obiecte din gospodăriile ţăranilor români(unele chiar din 1860). Sunt 297 de asemenea „unelte” şi doar pe câteva dintre acestea, ‘nea Nini, cum îi spun prietenii, le-a adus la Muzeul Judeţean „Teorhari Antonescu” din municipiul Giurgiu, pentru a fi admirate de concetăţeni.

La vernisajul expoziţiei lui Nini Ionescu au venit zeci de oameni, personalităţi culturale, din învăţământ sau din alte domenii, dar iubitori de cultură, cât şi mulţi tineri, încântaţi de toate exponatele.

Nini Ioniţă a adus, astfel, la muzeu, fiare de călcat, compasuri, copaie, sifoane, sticle de ulei, ploşti, dar şi obiecte de mari dimensiuni, ultilizate de ţărani la muncile câmpului şi nu numai.

„Colecţionez de vreo 20 de ani. Am început cu timbre, bancnote şi am ajuns la un veritabil muzeu etnografic. Mă costă prea puţin pasiunea aceasta a mea, întrucât cei mai mulţi îmi donează obiectele. Această expoziţie este o premieră pentru mine, în 2008 am mai participat la un târg al colecţionarilor, acolo unde am ocupat locul I”, a spus jurnaliştilor colecţionarul Nini Ioniţă.

Întrebat şi care este primul obiect „ţărănesc” din colecţia sa, el a zis că, de fapt, sunt două: plosca şi un fier de călcat. Nu are un obiect preferat şi, de altfel, a mai declarat el, i-a fost destul de greu să aleagă dintre toate doar câteva pe care să le arate publicului giurgiuvean. „Motto-ul colecţiilor mele este învaţă-ţi trecutul, ca să îţi cunoşti prezentul şi viitorul”, a mai afirmat ‘nea Nini.

El a fost, la rândul său, „descoperit”, în urmă cu mulţi ani, de un jurnalist pasionat de oameni şi poveştile lor valoroase, Denisa Cristescu(actualmente consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu), cea care, lucrând pe atunci la o televiziune locală, i-a luat lui Nini Ioniţă primul interviu din viaţa acestuia.

Prietenii de-ai săi, colaboratori şi susţinători ai pasiunii sale au adresat, înainte de vernisajul propriu-zis, câteva cuvinte colecţionarului şi publicului prezent.

Ana Maria Biţică(muzeograf): „Nini Ioniţă este un prieten al muzeului, este colegul nostru din afara instituţiei. Îl felicit pe domnul Ioniţă pentru că şi-a umplut viaţa cu această pasiune!”.

Petra Şerbănescu(artist plastic): „Îl felicit pentru abnegaţia cu care a colecţionat aceste obiecte de suflet şi cred că nu se va opri!”

Mircea Alexa(muzeograf): „Ce vedeţi aici arată că oricine, oricând şi oriunde poate deveni, prin căutările şi descoperirile sale, un salvator al culturii naţionale”

Cristian Marciu(politician, văr al colecţionarului): „Îl felicit pe Nini pentru străduinţa sa, pentru abnegaţia de a colecţiona, dar şi pentru că, toată viaţa lui, a iubit arta, tradiţia”

Gigi Oprişan(şef IŞJ Giurgiu): „Pe domnul Ioniţă îl cunosc de 30 de ani. Eram coleg de şcoală cu fiica dumnealui. Când eram mici, ne jucam prin curte cu obiectele pe care, iată, a reuşit nu doar să le păstreze, ci le-a şi recondiţionat”

Petre Roşu(secretar municipiul Giurgiu): “Unii dintre noi, mai bătrâni, desigur, au şi folosit unele dintre aceste obiecte. Nini Ioniţă are meritul de a le fi adunat şi redat valoarea lor inestimabilă”

Ion Dincă: “Ceea ce a făcut domnul Ioniţă este doar un segment al culturii. Unii cred că tradiţiile se rezumă doar la dansuri populare, dar cultura trebuie privită în ansamblul ei. Vreau să-I felicit şi familia, pentru că l-a suportat”.

 

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.