Într-o zi de sărbătoare, o masă încărcată cu bunătăţi, alături de oameni apropiaţi, într-o atmosferă relaxată, prietenoasă, aşa cum este mereu “acasă” la familia Corbea. Aşa a fost, joi, 6 iunie, de Înălţare, la Prundu, la un eveniment pe care soţii Cătălin şi Mariana Corbea îl organizează, în fiecare an, cu acest prilej. Este vorba despre “gurbanul rudarilor”, un obicei al comunităţii de rudari din Prundu.

Primarul Cătălin Corbea a reunit, în acest an, colegi din administraţia locală, angajaţi, câţiva prieteni, dar şi reprezentanţi ai comunităţii rudarilor din comuna menţionată.

Tradiţia spune că, în ziua în care este sărbătorită Înălţarea Domnului, rudarii care au în familie o persoană bolnavă(însă, se practică şi pentru noroc, îndeplinirea unei dorinţe etc.) sacrifică un berbec alb.

„Se spune că cel care mânâncă din berbec se va vindeca de bolile de care suferă. După ce este sacrificat, sângele animalului şi intestinele se varsă într-o groapă, unde vor fi îngropate şi oasele. De asemenea, sunt frământate pâinici pe care femeile le duc la biserică pentru a fi slujite de preot, după care una o pun în berbec alături de măruntaie, iar pe cealaltă o coc la foc mic la proţap”.

Berbecul este cusut cu aţă şi este pus la fript la proţap, din când în când fiind rotit şi stropit cu crenguţe de salcie înmuiate în apă cu sare.

Nea Marin Stan este cel care rosteşte mereu versurile „incantaţiei”:  „Voi bunelor, sfintelor şi miloslivelor/ veniţi dulci ca mierea şi aduceţi-vă aminte de (se spune numele )/ să-i daţi vlagă şi puterea şi virtutea şi vederea/ că el se căzneşte şi vă prăznuieşte cu un berbec gras, cu o butie cu vin, cu un cuptor de pâine, Amin!”.

Invitaţii familiei Corbea au servit delicioasele preparate, au ciocnit ouă roşii şi au petrecut, astfel, împreună, cu multă voie bună.

Cătălina Sfetcu

Mai multe imagini, AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.