Judeţul Giurgiu şi Districtul Ruse au reuşit, prin proiectele comune, implementate în mai multe domenii, să ocupe un loc fruntaş în rândul altor euroregiuni, în exerciţiul financiar anterior.

Astfel, au fost câştigate şi implementate, atât de Consiliul Judeţean, Primăria Giurgiu, Prefectura şi Primăria Ruse, proiecte privind infrastructura rutieră, turism, dar şi în domeniul situaţiilor de urgenţă.

În acest ultim sector, prin autorităţile competente, respectiv CJ Giurgiu şi Prefectura Ruse, au fost achiziţionate, în anii anteriori, pentru ISU Giurgiu, de exemplu, o serie de autospeciale dotate complet, un vehicul destinat intervenţiilor în caz de ninsori abundente, un altul pentru situaţii de urgenţă privind inundaţii, o maşină de decontaminare CBRN, au fost instruiţi scafandri pentru care au fost achiziţionate costume, dar, de asemenea, tot cu fonduri europene, printr-un proiect comun româno-bulgar, a fost construit şi dotat la standard europene Centrul Transfrontalier de Comandă. În plus, a fost implementat un sistem performant de alarmare a populaţiei.

În oglindă, şi cei de la Direcţia de Pompieri şi Protecţie Civilă Ruse şi-au înnoit tehnica de intervenţie.

Astăzi, vineri, 2 octombrie, la Giurgiu, pentru marcarea a 25 de ani de când există programe de cooperare interregională finanţate de Uniunea Europeană(Interreg), a avut loc vizita directorului în cadrul Direcţiei Generale Regio a Comisiei Europene, Charlina Vitcheva. Ea a fost invitată să vadă o parte din tehnica achiziţionată.

Vitcheva(foto dreapta jos, lângă şeful ISU Giurgiu, Emil Apostol) a declarat presei că tocmai aceste succese au făcut ca evenimentul să aibă loc aici.

“De ce am ales locul acesta? Pentru că, în această euroregiune, oamenii cooperează în adevăratul sens al cuvântului. Deci avem, cu adevărat, o formaţiune <<critică>> de cooperare aici, ca să zicem aşa. Sigur că mai sunt astfel de fonduri pentru că vorbim deja de a doua generaţie de asemenea proiecte, dacă vreţi. Avem perioada 2007-2013 care s-a terminat, încă mai sunt proiecte care îşi termină activităţile finanţate din programul respectiv. Dar mai sunt alte 200 de milioane de euro pe perioada de programare 2014-2020, deci încă sunt fonduri”, a spus Charlina Vitcheva.

Întrebată cum stă România la dotările pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, ea a spus că este foarte dificil de făcut o comparaţie, pentru că sunt condiţii diferite peste tot.

„Totuşi, vreau să spun că acest Centru(Transfrontalier de Coordonare Giurgiu, n.r.) pe care îl vom vizita are resursele potrivite şi este de clasă europeană şi, cu adevărat, are tot ce-i trebuie pentru a interveni prompt în cazul unor situaţii de urgenţă”, a mai spus Vitcheva.

La rândul său, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) „Vlaşca” Giurgiu, colonelul Emil Apostol, a vorbit despre importanţa unor asemenea proiecte, având în vedere că tehnica ISU era depăşită. „Era depăşită undeva la 60-70%. Aveam autospeciale aproape de trei ori vârsta de casare depăşită, deci a fost o necesitate majoră această reîmprospătare a tehnicii de intervenţie. Într-adevăr, au fost proiecte în oglindă. Am reuşit să facem şi planul de intervenţie comună ca să putem trece fără multe formalităţi dintr-o parte în alta(Ruse- Giurgiu, n.r.). În continuare, am depus două noi proiecte pentru accesare fonduri ca să construim un garaj cu un service auto pentru tehnica nouă. Al doilea proiect vizează tot achiziţionare de tehnică”, a subliniat Apostol.

Şi omologul său bulgar, inspectorul şef al Direcţiei de Pompieri şi Protecţie Civilă Ruse, Dimiter Pavlov, a vorbit despre succesul comun odată cu implementarea proiectelor.

Împreună am lucrat lucrăm pe trei proiecte EMES, JAMES şi EOCES. În cadrul accestora, în afară de acţiunile comune şi crearea unui plan comun de acţoiune cu ISU Giurgiu, am achiziţionat şi tehnică şi echipamente. Acestea sunt foarte importante pentru munca noastră. De asemenea, fiind compatibile putem coopera mai uşor. Şi cele două state, dar şi cele două inspectorate”, a concluzionat Dimiter Pavlov.

La sediul Centrului de Comandă din Giurgiu a fost susţinută şi o conferinţă de presă, dar a fost făcută o prezentare atât a succeselor româno-bulgare, cât şi una generală cu privire la programele Interreg.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.