Aceasta este tema unei declaraţii politice pe care deputatul giurgiuvean a prezentat-o, recent, în Camera Deputaţilor.

În urmă cu 2 săptămâni, am participat la o Masă rotundă organizată la sediul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, care a avut ca temă „Tutunul distruge inimi! Respiră sănătate!”.

Dezbaterea a fost organizată de Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie şi Fundaţia Română a Inimii, cu prilejul Zilei Mondiale Fără Tutun, marcată în fiecare an, pe 31 mai, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, încă din 1987.

Revin cu acest subiect, al luptei împotriva consumului produselor din tutun, deoarece, în calitate de medic, dar şi ca parlamentar, am obligaţia să trag un semnal de alarmă asupra problemelor de sănătate, asupra riscurilor asociate fumatului şi să militez pentru adoptarea unor măsuri eficiente, pentru a reduce acest consum.

În acest an, atenţia se îndreaptă către ucigaşul numărul 1 al omenirii, bolile cardiovasculare, pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil.

Avem obligaţia să tragem un semnal de alarmă în acest sens şi să sporim, prin orice mijloace, gradul de conştientizare a riscului indus de fumat pentru bolile cardiace, Accidentul Vascular Cerebral, şi altor boli ale aparatului circulator, care reprezintă, în ansamblu, principalele cauze de deces din lume.

În România, 62% din cauzele de deces sunt reprezentate de bolile cardiovasculare, iar fumatul, cât şi expunerea la fum cresc de patru ori riscul apariţiei acestor boli.

Conform unor statistici din anul 2016, în România, un număr de 3.818.000 de persoane cu vârste de peste 15 ani şi 28.000 de copii cu vârste între 10-14 ani fumau zilnic, iar peste 100 de persoane mureau, tot zilnic, din boli cauzate de fumat.

Ştiu că este un subiect sensibil, dar trebuie să fim uniţi în această campanie de conştientizare a riscurilor provocate de tutun şi în promovarea politicilor publice promovate în vederea renunţării la tutun.

România şi-a asumat unul dintre cei mai importanţi paşi înainte în vederea protejării sănătăţii publice, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016 care modifică şi completează Legea nr. 349/2002 prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locuri de joacă pentru copii. Iar rezultatele s-au văzut. După numai şase luni de la implementarea legii, numărul cazurilor internate a scăzut cu procente între 5,4% şi 11,5% pentru bolile cardiovasculare şi Accident Vascular Cerebral şi cu 2% până la 5% pentru exacerbările BPOC, ale astmului şi infecţiilor respiratorii superioare.

Sunt rezultate încurajatoare, dar lupta este departe de a fi terminată, deoarece ne confruntăm cu o promovare ostentativă a unor noi produse din tutun: ţigara electronică şi tutunul încălzit.

Este o promovare agresivă căreia îi cad victime în special copii şi tineri, iar pentru noi, cei care trebuie să avem grijă de sănătatea lor, este o obligaţie de a găsi mijloace noi, de a face modificări legislative astfel încât să soluţionăm această problemă urgentă de sănătate publică reprezentată de consumul de tutun, în special în rândul adolescenţilor şi tinerilor.

Este obligaţia noastră ca, pe lângă hrană, îmbrăcăminte, educaţie, dragoste, să le oferim copiilor noştri şansa unei vieţi sănătoase!

Consider că niciun efort în acest sens nu este prea mare şi tocmai de aceea personal nu voi aştepta, o dată pe an, ziua de 31 mai pentru a vorbi despre riscurile la care se expun cei care fumează şi de a face tot ce-mi stă în putinţă pentru protejarea stării de sănătate a oamenilor.

Deputat Cristina Elena Dinu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.