Senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a prezentat, recent, o declarație politică privind sistemul de management al deșeurilor, pornind de la rezultatele unui studiu, realizat în Giurgiu, de către Asociația InfoCons- Asociație pentru Protecția Consumatorilor.

Redăm integral declarația parlamentarului giurgiuvean:

„Stimate colege, stimați colegi,

Sistemul de management al deșeurilor, implementat la nivelul fiecărui județ, rămâne un subiect de actualitate, în condițiile în care țara noastră încă riscă penalități pentru nerespectarea tuturor regulilor impuse de Uniunea Europeană în acest domeniu. După o prelungire cu un an a termenului limită, 2017 poate însemna amenzi foarte mari pe care ar trebui să le plătească țara noastră în cazul în care nu sunt închise toate gropile de gunoi neconforme. Probleme sunt și din cauza unui grad foarte scăzut al colectării selective a deșeurilor în vederea reciclării.

La Giurgiu, situația a fost una complicată și problemele par a nu se fi terminat pe deplin. În urmă cu circa 6 ani, autoritățile județene de la vremea respectivă au implementat un proiect european privind amenajarea unui depozit ecologic de deșeuri, inaugurat, de altfel, în 2012. Din cauza unui proces intentat de firma care a pierdut licitația, dar care a câștigat, ulterior, în instanță, depozitul a rămas nefuncțional până acum circa 2 luni.

Cu toate impedimentele existente– și mă refer inclusiv la deteriorări ale sistemului de depozitare apărute, în mod firesc, în timp-, din momentul preluării mandatului de către echipa social-democrată de la județ, depozitul ecologic de la Frătești a devenit prioritate. Iar noua conducere a Consiliului Județean Giurgiu a reușit să pună depozitul în funcțiune. Acest lucru înseamnă, în primul rând, scăderi semnificative ale costurilor cu transportul deșeurilor realizat până acum în afara județului Giurgiu.

Doresc, însă, să atrag din nou atenția asupra faptului că, prin vechiul proiect întocmit de conducerea (liberală) de atunci a CJ Giurgiu, deci în contractul inițial semnat, nu au fost prevăzute mai multe lucruri esențiale. Sau au fost prevăzute lucruri neconforme cu realitatea și din cauza cărora sunt probleme și acum. Am atras, de altfel, atenția asupra acestora, cu mai multe ocazii.

Una dintre probleme se referă la o incorectă raportare a prețului la numărul de locuitori, în fapt la niște cifre obținute de la statistică, dar neactualizate. În aceste condiții, autoritățile locale se plâng că, fiind vorba despre un număr mai mic de locuitori decât cel raportat, diferența pentru gunoiul colectat trebuie plătită de la bugetul local. Și banii nu sunt puțini.

O altă problemă este lipsa unor platfome adecvate de depozitare a deșeurilor până la momentul ridicării gunoaielor de către operator. În plus, un aspect deosebit de important îl reprezintă lipsa unui sistem bine pus la punct de colectare selectivă, ceea ce poate însemna alte penalități plătite practic de fiecare dintre noi. Am abordat acest subiect, plecând de la un studiu ale cărui rezultate au fost transmise recent presei locale din Giurgiu, realizat de Asociația InfoCons- Asociație pentru Protecția Consumatorilor.

Studiul, la care au participat peste 40% dintre primăriile giurgiuvene, prezintă cifre deloc îmbucurătoare. Astfel, în primul rând, conform studiului, 73.91% dintre unitățile administrativ-teritoriale nu au un sistem de colectare selectivă la nivelul tuturor imobilelor administrației. De asemenea, 60.87% dintre primării nu percep taxă pentru serviciul de colectare separată a deșeurilor de la cetățeni, iar 39.13% dintre unitățile administrativ-teritoriale din județul Giurgiu, care au participat la studiu, nu au fluxurile de deșeuri periculoase separate de deșeurile nepericuloase.

Sigur, cercetarea ar fi fost și mai relevantă dacă am fi avut un procent mai semnificativ al participanților, însă semnalul de alarmă este justificat.

Eu am speranța că mai ales operatorii(privați) ai sistemului de management al deșeurilor din Giurgiu, deci cei care câștigă din serviciile de colectare, transport și depozitare, dar și autoritățile locale care plătesc pentru acestea, vor găsi cele mai bune soluții, în timp cât mai scurt, pentru a ne alinia la toate standardele impuse de Uniunea Europeană în domeniul managementului deșeurilor.

 

Vă mulțumesc!

 

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.