Senatorul social-democrat giurgiuvean Niculae Bădălău a făcut, recent, o declaraţie politică pe tema proiectului de plafonare a dobânzilor la credite, declaraţie pe care o redăm şi noi integral:

„Stimate colege, stimaţi colegi,

Săptămâna trecută a fost una deosebit de importantă în ceea ce priveşte deciziile luate la nivel central referitoare la veniturile românilor. Guvernarea PSD își respectă promisiunile din campania electorală de majora substanțial salariile medicilor și profesorilor, astfel încât aceștia să nu mai plece din țară și să ofere servicii de calitate în sănătate și educație.

Aşa cum am promis, de la 1 martie, salariile profesorilor cresc în medie cu 20%, iar cele ale medicilor și asistenților cresc până la nivelul maxim din grila de salarizare, prevăzut pentru anul 2022. Pentru medici, creșterile de salarii merg până la 122% pe net, adică mai mult decât dublu bani în mână!

Apoi, PSD face dovada clară că susține proiectele valoroase, benefice românilor și nu le blochează din considerente politice, aşa cum a făcut PNL.

Vă reamintesc faptul că, la începutul săptămânii trecute, majoritatea PSD a decis în Senat plafonarea dobânzilor la credite, astfel încât să fie eliminată cămătăria pe spatele românilor. Este un proiect inițiat de senatorul PNL Daniel Zamfir, care a trecut cu votul PSD, fără sprijinul PNL. Este de notorietate opoziția acerbă pe care PNL a făcut-o la această inițiativă legislativă a senatorului liberal, Daniel Zamfir fiind amenințat inclusiv cu excluderea din partid de către Ludovic Orban.

Plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare a fost susținută de senatorii PSD, cu al căror vot legea a și trecut de Senat, și pe care liberalii ar fi vrut-o respinsă. Și PNL, care s-a opus, dar și USR, care s-a abținut de la vot, ar trebui să le explice românilor de ce vor să apere interesele băncilor în timp ce românii plătesc cele mai mari dobânzi la credite din întreaga Uniune Europeană.

Proiectul de lege propune un mecanism ce se aplică atât în 14 țări din Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite, şi prevede un anume plafon pentru creditele ipotecare.  Astfel, legea prevede că dobânda pentru creditele ipotecare să nu depășească de 2,5 ori dobânda de referință a Băncii Naționale. În privința creditelor de consum acordate preponderent de IFN-uri, legea limitează dobânda maximă la  18%/an! Acum, pentru acest tip de credite dobânda ajunge și la 9.000% an.

De menţionat este că dobânda medie în România este de 6,10, Italia are 1,91, Spania 1,84, Grecia 3,35, la jumătate față de noi, Ungaria 3,71.

În SUA,  absolut toate statele au dobânzile plafonate.
Senatul este prima Camera sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

 

Vă mulţumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.