„Stimați colegi,

Mi-am întemeiat declaraţia politică de astăzi plecând de la îngrijorările transmise de Comisia Europeană cu privire la depăşirea pragului de deficit de 3% prevăzut în Pactul de Stabilitate și Creștere al Uniunii Europene, din cauza măsurilor de majorare a salariilor luate de Guvern. Mă bucur că preşedintele Liviu Dragnea a avut o replică promptă şi corectă legată de acest subiect şi consider că este vremea ca România să înceapă a fi o voce mai fermă în cadrul Uniunii Europene.

În ultimii ani, România s-a confruntat cu o adevărată dramă a depopulării ţării ca urmare a migrătii tinerilor, şi nu numai, spre alte state europene unde munca lor este răsplătită cu salarii mult mai mari decât în ţară.

Salariile mici au determinat peste 14000 de medici să părăsească ţara în timp ce sistemul de sănătate avea deja un deficit de personal.

De asemenea, ne-au plecat meseriaşii, muncitorii calificaţi, foarte apreciaţi în străinătate: zugravi, sudori, macaragii şi alte specializări foarte căutate în industrie, mânaţi de aceeaşi dorinţă, aceea de a câştiga mai bine pentru ei şi familiile lor.

Mulţi dintre ei, deşi plecaţi temporar, au ajuns să se stabilească în ţările de destinaţie, luându-şi lângă ei şi familiile. Alţii însă ar vrea să se întoarcă, dar unde? În România unde sunt plătiţi cu salarii de două, trei sau chiar patru ori mai mici? Cine ar face asta?

Această politică păguboasă a salariilor mici a făcut ca astăzi să ne confruntăm cu un paradox pentru noi, care ne plângeam de lipsa locurilor de muncă: un deficit îngrijorător de personal calificat de care mediul economic are nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea. S-a ajuns chiar să se ceară o relaxare a legislaţiei care permite „importul” de forţă de muncă din afară.

Sugestiile care cer restrângeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate deoarece Programul de guvernare și-a arătat eficiența după primul trimestru, când România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, o creștere de 5,7% şi care este o creștere în termeni reali.

Şi FMI avertiza, la începutul acestui an Guvernul Grindeanu pentru tăierile de taxe şi creşterile de salarii, şi s-a dovedit că nu avea dreptate. Toate estimarile care s-au facut in ceea ce priveste Romania de catre Comisia Europeana sau de catre FMI până acum au fost greşite. „Dati-ne voie să ne luăm după comisia noastră de prognoză, care nu a greşit niciodată datele, şi nu după FMI sau CE, care au greşit de fiecare dată”, spunea ministrul Muncii,  Olguta Vasilescu.

Să ne aducem aminte de un alt ministru al muncii din Guvernul tehnocrat care spunea cu dispreţ că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie 2016 de la 1.050 lei la 1.200 lei şi dădea exemplul unor ţări ca Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme”.

„Astfel, eforturile tehnocraților de a menține nivelul de ”doi lei” al salarizării în România ar putea fi un răspuns la ordinele venite de la Bruxelles”, crede profesorul Mircea Coșea, şi care mai spune că” prin anunțarea unor creșteri salariale pronunțate, PSD ar veni în opoziție cu politica pregătită pentru țara noastră”.

În aceste condiții, sugestiile care evoca restrângeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate.

România trebuie să continue să îndeplinească promisiunile din programul de guvernare, privind reducerea diferenței dintre salariile românilor și media europeană pentru a depăşi stadiul de sursă de forţă de muncă ieftină.

 

                                                                                    

                                                                                     Deputat

Cristina Elena DINU”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.