Senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a făcut, recent, o declarație politică pe tema scumpirilor din ultima perioadă. Redăm integral declarația politică:

”Săptămâna trecută, am participat la o conferință de presă, în Giurgiu, iar una dintre întrebările jurnaliștilor s-a referit la creșterile de prețuri, din ultima perioadă, la alimente, combustibili și așa mai departe. Am fost întrebat cum comentez aceste majorări și ce are de gând Executivul să facă în această privință. Din păcate, mesajele propagandei pe acest subiect se rostogolesc în avalanșă, știrile fiind bazate pe acuzațiile că de vină ar fi Guvernul și PSD pentru scumpiri. Doresc să precizez o dată în plus și din capul locului că nu Guvernul face prețurile! În schimb, Guvernul a mărit veniturile românilor, iar datele oficiale ale INS arată că puterea de cumpărare a crescut în mod real cu 12,6% pentru salariați și cu 14,6% pentru pensionari.

Avem, într-adevăr, o creștere economică, cea mai mare din Uniunea Europeană, bazată pe consum, cele două mari componente fiind alimentele și electronicele. În ceea ce privește alimentele, circa 74% sunt din import. Aici este problema, creșterea puterii de consum determină o cerere de euro mai mare, ceea ce a devenit o cauză în plus a creșterii prețurilor la alimentele respective. De asemenea, ceea ce nu spune propaganda este că, în fiecare an, toamna, există o curbă general-ascendentă a prețurilor. Anul acesta, însă, se manifestă câțiva factori suplimentari care fac, punctual, ca unele prețuri să aibă o creștere mai accentuată.

Totodată, referitor la prețurile ouălor și untului, știm deja că este o problemă pe plan european. Tocmai de aceea, salut proiectele ministrului Agriculturii, Petre Daea, care dorește reînființarea și sprijinirea fermelor autohtone. De ce să continuăm să importăm ouă, carne de pui, de porc, noi, ca țară având toate resursele ca să le producem inclusiv pentru propriul consum? Dacă vom reuși să avem produsele de bază facute la noi acasă, eu cred că prețurile vor fi unele corecte.

Îmi amintesc cu tristețe când, într-un guvern portocaliu de tristă amintire, ANAF a distrus toată producția de pui, fermierilor le-au fost ucise păsările, blocate conturile și, ulterior, închise afacerile. Și așa, am ajuns să importăm carne de pui. La fel și cu fermele de porci. E clar că sunt niște interese aici din partea unora, dar nu e normal ca o țară ca România, cu tradiție în toate ramurile agriculturii să importe într-un asemenea procent carne de porc, pui, ouă sau lapte.

Referitor la controlul statului asupra prețurilor, a fost sesizat deja Consiliul Concurenței, dar acolo, e ca o… Curte, așa, sunt șapte membri și un președinte care judecă asemenea cazuri, iar termenul de soluționare este de 2 ani. Ce să mai rezolvi după 2 ani?

În privința costului combustibilului, sunt trei influențe evidente: cursul de schimb – responsabilitatea BNR, pretul internațional al barilului de petrol și valoarea accizei. Doar ultimul ține de Guvern. Însă, Executivul a reintrodus acciza în două transe, la 1 si 15 septembrie. Efectele au fost imediate, prețul la acel moment era, în medie 4,8-5 lei, pentru litrul de combustibil. Barilul de petrol era în jur de 200 de lei. Astăzi, la mijlocul lunii noiembrie, barilul de petrol este însă cu 12% mai scump, a ajuns la 250 de lei. Acesta este factor determinant de creștere a prețului combustibilului, fără nicio legătură cu Guvernarea PSD!

Vă mulțumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.