Conturi blocate, atât la CJ cât şi la primării, corecţii financiare de o valoare impresionantă şi chiar intrare în incapacitate de plată. Toate acestea le riscă judeţul Giurgiu, în urma implementării proiectului cu gestionarea deşeurilor, a spus, recent, în conferinţă de presă, senatorul Niculae Bădălău.

El subliniat că primarilor nu li s-ar fi spus, în anii anteriori, ce semnează exact. Întrebat la ce se referă, preşedintele PSD Giurgiu a dezvoltat subiectul.

„La momentul întocmirii proiectului privind gestionarea deşeurilor- se întâmpla în 2004, când noi eram la Guvernare, depozitul mare era stabilit la Ghimpaţi, pentru că acolo era punctul central. De asemenea, proiectul prevedea alte patru rampe în mai multe localităţi. Acolo, se făcea o selectare a deşeurilor iar mai departe către depozit plecau sub formă de baloţi”, a spus Bădălău, precizând că imediat ce Consiliul Judeţean a fost luat de liberali, s-a mutat centrul de la Ghimpaţi la Frăteşti.

„Era primarul Iliescu în funcţie şi credea, probabil, că, dacă depozitul va fi mai aproape de municipiu, va plăti un preţ mai mic. De fapt, preţul a ajuns chiar mai mare şi este unic pe judeţ, indiferent de distanţele mari”, a zis senatorul.

El a precizat că(nici măcar nu funcţionează depozitul) au reapărut gropile de gunoi în judeţ. Din lipsa banilor, ajungem de unde am plecat. Adică, noi am primit bani de la Uniunea Europeană ca să le închidem şi acum le redeschidem? Este complicat şi din cauza faptului că rampele nu mai sunt prevăzute. De ce Beianu şi Iliescu au schimbat locu? A fost făcut pe genunchi proiectul acesta şi doar din interese politice, dar va fi un dezastru pentru Giurgiu. Riscăm corecţii financiare de 100 de miliarde de lei”, a subliniat Niculae Bădălău.

Senatorul a mai spus şi că, aşa cum prevede contractul, dacă nu se reuşeşte colectarea de la populaţie a sumelor datorate, atunci primăriile vor suporta din bugetul local fondurile restante şi, dacă nu au de unde să plătească, unităţile administrativ-teritoriale s-ar putea trezi cu conturile blocate.DSC_0206

Proiect independent şi isteţ la Prundu-Comana-Gostinari

Tocmai de aceea, unii dintre primarii din Giurgiu, chiar dacă au plătit, la propriu, pentru aceasta, au ieşit din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară privind gestionarea deşeurilor. Unul este edilul din Prundu, Cătălin Corbea.

„Într-adevăr, sunt şi eu de părere că acest proiect este unul complet nefuncţional. Prundu, Comana şi Gostinari, la iniţiativa mea- ca preşedinte al Grupului de Acţiune Locală, am întocmit şi ulterior implementat un proiect pe 4 ani, cu fonduri europene. Fiecare unitate administrativ-teritorială a primit câte două autospeciale de dimensiuni medii şi 5.500 de pubele pentru fiecare gospodărie. Proiectul prevede selectarea deşeurilor pentru că, este foarte important, în mediul rural, 95% dintre acestea sunt reprezentate de gunoi de grajd”, a declarat Corbea.

El a precizat că proiectul CJ nu prevede tratarea acestei probleme iar gunoiul de grajd nu are de ce să ajungă într-un depozit de deşeuri. La Prundu, de exemplu, acesta este depozitat şi, ulterior, folosit ca îngrăşământ. Niciodată nu o să vedem curăţenie în judeţul acesta, cu proiectul CJ. Nici în localităţi şi nici în afara lor. Şi apoi, platformele acelea din sate sunt amplasate în faţa curţii cuiva. Vă daţi seama, vara, când este ridicat gunoiul de acolo… Astfel, pe lângă toate acestea, mai este şi tariful foarte mare de gestionare”, a mai spus Corbea.

C.S.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.