Reprezentanţii PSD transmit faptul că moțiunea simplă a PNL îndreptată împotriva ministrului Educației este fără temei iar acuzele nu sunt susținute de realitate și argumente.
„Este ridicol să depui o moțiune în care acuzi salarizarea nestimulativă a profesorilor cu doar câteva zile după ce acestea au crescut cu 20% pe net.

  • Școala reprezintă, cu adevărat, o prioritate în guvernarea PSD-ALDE și orice om de bun simț constată acest lucru măcar și din faptul că salariile dascălilor au crescut în trei rânduri – cu 15% în 2017, cu 4,3% din ian 2018 și cu 20% din martie 2018 și că la 15 septembrie, anul trecut, școala a început cu manuale noi, pentru prima oară, după mulți ani. Cumulat salariile profesorilor au crescut cu 44% pe net de la începutul guvernării.
Principalele acuzații ale moțiunii:
1.Întârzieri la plata salariilor.
  • Răspuns: PNL face, în mod politicianist, din țânțar, armăsar! Salariile n-au întârziat; pur și simplu s-a schimbat data de acordare, urmare firească a faptului că, la solicitarea sindicatelor din învățământ, salariile din sistemul de educație sunt acum asigurate și plătite direct de ministerul Educației. Astfel data de plată a salariilor pentru MEN și toate unitățile de învățământ și din subordine/coordonare este stabilită pentru ziua de 14 a fiecărei luni. În luna februarie, salariile au fost plătite la termen, mai puțin în Municipiul București, unde – din cauza volumului mare de lucru – au fost întârzieri, de 1-2 zile, la unele unități de învățământ.
2. PSD politizează sistemul de educație
  • Răspuns: Guvernarea PSD-ALDE a organizat concursuri profesionale, pentru funcțiile de conducere – directori și directori adjuncți – pentru prima oară în ultimii 8 ani. 7164 de astfel de funcții – 83% din totalul de 8632 – au fost obținute în urma concursurilor, fără nicio ingerință politică!
3. Se termină banii după primele nouă luni  
  • Răspuns: E ridicol! Salariile tocmai au crescut cu 20%! Nu există nicio problemă, de nicio natură, care să afecteze salariile. Această gogoriță a tot fost rostogolită și anul trecut. Bugetul anului 2018 e public, a fost votat în Parlament.
4. Se desființează școli
  • Răspuns: În mod constant și voit, se face confuzia între școală ca structură arondată – respectiv clădirea unde învață copii – și unitatea de învățământ ca personalitate juridică. O școală se închide, în acord cu Consiliul Local, când nu mai are sau are prea puțini elevi, situație în care se asigură transportul copiilor la o școală apropiată, dar se poate redeschide anul viitor.
  • Concret, în anul școlar 2017-2018, numărul de unități care nu au școlarizat este de 159;  pentru anul școlar 2018-2019 se estimează că doar 121de unități nu vor școlariza din lipsă de elevi sau din cauza numărului prea mic de elevi. Deci, este evident, că  sunt 38 de școli care se reactivează în următorul an școlar, comparativ cu cel in curs, adică se redeschid școli și nu se închid ori desființează.
5. Subfinanțarea  educației
  • Răspuns: Bugetul educației în 2018 este mai mare cu 3 miliarde lei față de bugetul 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.