Reguli stricte vor fi impuse, din acest an, în ceea ce priveşte desfăşurarea campaniilor electorale, începând, desigur, cu cea pentru „localele” din vară.

Despre acest subiect a vorbit, joi, 21 ianuarie, în conferinţă de presă, preşedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău.DSC_0010

El a amintit faptul că va fi alocată o sumă de la bugetul de stat fiecărui candidat, desigur, dacă acesta doreşte să beneficieze de banii respectivi. Astfel, dacă un candidat pentru funcţia de primar al unei comune va primi 50 de milioane de lei vechi, unul de la oraş va lua între 80 şi 150 de milioane(cei mai mulţi bani vor fi alocaţi municipiilor reşedinţă de judeţ).

Se doreşte un control mai mare în această privinţă, pentru că vorbim despre bani publici şi, atunci, pot interveni instituţiile abilitate să controleze modul în care au fost cheltuiţi în campania electorală. Este o procedură mult mai strictă, poate că, într-un fel, s-a trecut la cealaltă extremă, dar se încearcă o disciplinare, sperând că se va termina cu acele cazuri de mită electorală şi aşa mai departe”, a subliniat Bădălău.

El a prezentat presei locale doar câteva dintre noile reguli din campanie pe care le vor respecta inclusiv cei care nu vor banii de la stat.

În primul rând, din acest an, va fi interzisă montarea de bannere şi panouri sau mesh-uri. Candidaţii vor putea să tipărească doar afişe şi să-şi facă publicitate electorală în media. Sigur, există şi procente ce trebuie respectate atunci când vor împărţi banii primiţi.

De precizat este că, dacă va lua banii de la stat, candidatul nu mai are voie să suplimenteze suma cu fonduri din alte surse, pentru că toţi banii vor fi confiscaţi.

Evident, s-a terminat şi cu micile „atenţii” electorale precum tricourile, brichetele, pixurile, pungile, căciulile, găleţile etc. Cei care nu respectă noile reguli riscă să se aleagă cu dosar penal iar cei în funcţie pot chiar să-şi piardă mandatul.

„În perioada următoare, vom face întâlniri cu primarii care trebuie instruiţi pentru a nu face, din neştiinţă, vreo greşeală şi să fie sancţionaţi”, a mai spus Niculae Bădălău.

Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie. Între 11 şi 26 aprilie pot fi depuse dosarele de candidatură iar pe 4 mai vor fi anunţate cele care rămân definitive. Campania electorală va începe pe 6 mai şi se va încheia pe 4 iunie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.