Peste 140 de incendii au avut loc, în gospodăriile cetățenilor, de la începutul anului și până în prezent. În urma acestora, doi bărbați, în vârstă de 55 și 72 de ani, și-au pierdut viața, iar, în unele dintre cazuri, în flăcări au fost surprinse și animale sau păsări. Evenimentele în care s-au înregistrat victime s-au produs în localitățile Comasa, Cucuruzu, Valter Mărăcineanu, Mârșa și Săbăreni.

Pompierii au constatat faptul că, în cele mai multe cazuri, incendiile izbucnite în gospodăriile cetățenilor au avut ca și cauze probabile:

 • coșul /burlanul de fum defect sau necurățat;
 • scurtcircuitul: instalații electrice / prize defecte etc.;
 • cenușă, jar sau scântei de la sistemele de încălzit;
 • sisteme / mijloacele de încălzire sau de gătit defecte sau nesupravegheate;
 • folosirea focului deschis în locuințe sau în apropierea acestora;
 • fumatul;
 • jocul copiilor cu focul.

Pentru evitarea situațiilor în care este pusă în pericol viața persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire.

În fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coșurile de fum și celelalte instalații de încălzire trebuie controlate, iar atunci când se constată defecțiuni, acestea trebuie înlăturate.

Folosirea sistemelor de încălzire cu improvizații, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate este interzisă. De asemenea, nu este permis ca în structura coșului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperișului sau ale planșeului.

Lemnele de foc sau celelalte materialele care se pot aprinde trebuie să fie amplasate la o distanță considerabilă față de sobe, iar în fața ușilor de alimentare ale acestora trebuie așezată o tablă metalică destinată protejării împotriva scânteilor și cenușei.

Totodată, este interzisă aprinderea focului prin utilizarea benzinei sau altor lichide inflamabile.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum sau gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze. În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situații trebuie sesizate imediat operatorului de distribuţie gaze.

NU LĂSAȚI COPIII SINGURI ACASĂ, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune. Țineți cont de câteva sfaturi simple, dar foarte utile:

 • păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;
 • înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă;
 • nu lăsați copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare și/sau aparate electrice aflate în funcțiune;
 • țineți copiii departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă;
 • nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte. Comunicat de presă ISU Giurgiu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.