Probabil că este o premieră în judeţul nostru ca, la aceeaşi masă, să stea reprezentanţii atâtor instituţii pentru a găsi soluţii privind creşterea numărului donatorilor de sânge. Din păcate, judeţul Giurgiu este, şi la acest capitol, pe ultimul lor din ţară, cu o medie de 170 de donatori, lunar.

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină(CTS) Giurgiu, reprezentată de directorul Mariana Ciobanu, i-a chemat, astăzi, la discuţii pe reprezentanţii structurilor MAI- Poliţie, Poliţie de Frontieră, ISU, Jandarmerie, Penitenciar-, pe cei ai Spitalului de Urgenţă, dar şi pe cei ai DSP. Au fost reprezentaţi şi cei de la Crucea Roşie, Inspectoratul Şcolar, Primăria municipiului, Consiliul Judeţean, Prefectură, Biserică, dar a fost invitat şi un parlamentar, fiind vorba despre deputatul Cristina Elena Dinu.

Discuţiile au avut loc la sediul CJ Giurgiu şi, dincolo de prezentarea a ceea ce unele instituţii fac deja pentru donarea de sânge(prin exemplul propriilor angajaţi, de regulă), au fost propuse mai multe măsuri ce pot fi luate de către factorii de decizie.

Deputatul Cristina Elena Dinu a propus, astfel, derularea unor campanii de conştientizare în mediul rural şi în şcoli.

Am participat, astăzi, alături de reprezentanţi ai mai multor instituţii din judeţ, la invitaţia directorului Centrului de Transfuzie Sanguină(CTS) Giurgiu, dr. Mariana Daniela Ciobanu, la o întâlnire cu tema „Obiective, provocări şi soluţii în colectare de sânge şi plasmă de la donatorii onorifici, în judeţul Giurgiu”. Întâlnirea a fost mediată şi difuzată de televiziunea on-line Publive.

Judeţul Giurgiu se află pe ultimul loc din ţară la numărul de donatori şi, având în vedere gravitatea problemei dezbătute, recunosc că mă aşteptam să participe mai mulţi factori de decizie de la nivel judeţean, pentru care se pare că subiectul nu este de interes, dar, cu siguranţă, devine vital atunci când un apropiat are nevoie de sânge sau derivate din sânge, fără de care i-ar fi pusă viaţa în pericol.

Deoarece Ministerul Sănătăţii este coordonatorul acestei activităţi strategice, el este acela care ar trebui să se implice în demararea unor ample campanii de conştientizare, dar şi să găsească surse, fie guvernamentale, fie chiar prin PNRR, pentru a investi în centrele de transfuzie sanguină din toată ţara.

La nivel judeţean, alături de instituţii deconcentrate, şi primarii au obligaţii prin lege să sprijine astfel de activităţi. În acest sens, la rândul lor, Prefectura şi Consiliul Judeţean ar trebui să se implice concret, împreună cu primarii, în derularea unor campanii de conştientizare a importanţei donării de sânge, în mediul rural şi, de ce nu, chiar să dea o mână de ajutor pentru amenajarea unor centre mobile de recoltare de sânge şi în comune.

O altă propunere făcută în cadrul dezbaterilor de azi se referă la o campanie de conştientizare în #şcoli. Copiii sunt viitori potenţiali donatori, ei trebuie să afle cât mai devreme că vor putea, la un moment dat, să #salveze o viaţă prin gestul lor. De asemenea, ei sunt cei care îşi pot „educa” părinţii în această privinţă. Şi mă bucur că exact astăzi şi la Giurgiu a fost #lansată oficial o asemenea campanie ce se va derula în toate unităţile de învăţământ.

Sunt convinsă că discuţiile de astăzi ne vor ajuta să găsim #împreună, toţi cei care putem da o mână de ajutor, cele mai bune #soluţii pentru ca oamenii să meargă să doneze sânge, ca şi cum ar ajuta pe cineva foarte drag lor„, a scris, după eveniment, pe pagina sa de Facebook, deputatul Cristina Elena Dinu.

Parlamentarul giurgiuvean a afirmat şi faptul că donatorii trebuie să ştie că nu numai sângele, în integralitatea sa, este salvator de vieţi, ci şi componentele lui sunt la fel de importante, iar ca exemplu avem plasma. Medicul Elena Dinu a făcut referire la pandemie, când a fost atât de importantă colectarea de plasmă convalescentă în salvarea vieţii celor grav afectaţi de COVID-19.

Tot, azi, a fost, aşadar, lansată şi în judeţul nostru campania destinată inclusiv copiilor, denumită „Aventurile Familiei Strop”. Mai multe informaţii despre aceasta găsiţi dacă accesaţi următorul link: https://www.facebook.com/familiastrop/

Foto: Cătălina Sfetcu

1 COMENTARIU

  1. […] Probabil că este o premieră în judeţul nostru ca, la aceeaşi masă, să stea reprezentanţii atâtor instituţii pentru a găsi soluţii privind creşterea numărului donatorilor de sânge. Din păcate, judeţul Giurgiu este, şi la acest capitol, pe ultimul lor din ţară, cu o medie de 170 de donatori, lunar. Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină(CTS) Giurgiu, […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: Judeţul GIURGIU, ultimul loc în ţară la donarea de sânge. Instituţiile se mobilizează: Campan… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.