Medicul Cristina Elena Dinu, deputat PSD de Giurgiu, a vorbit, astăzi, în conferinţă de presă, despre subiectul privatizării sistemului de sănătate. Mai exact, despre recenta Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Cîţu prin care se introduce co-plata în sistemul medical privat.

“Guvernul PNL-USR nu se opreşte până nu duce la capăt ceea ce şi-a propus, chiar dacă este în defavoarea românilor. Cei din coaliţia de dreapta susţin că, prin ultima OUG, dau dreptul pacienţilor să aleagă unde să se trateze, la privat sau în spitalele de stat. Oricum puteau face asta! Ce ascund, însă, guvernanţii este că, anterior, serviciile decondate erau gratuite şi la stat şi la privat. Prin ordonanţa dată, spitalele private pot cere bani pacienţilor în plus faţă de suma decontată, pentru orice servicii”, a spus Cristina Elena Dinu.

Ea a explicat că, potrivit declaraţiilor făcute de şeful CNAS, un pacient care merge la un spital privat, va aştepta 5 zile ca unitatea să-i dea planul de tratament.

“La final, vine şi nota de plată. Dacă pacientul constată că nu poate plăti, se duce la alt furnizor şi cere de acolo un decont(…). Măsura Guvernului va afecta foarte mulţi români, mai ales dacă luăm în calcul faptul că în 80% dintre cazuri, oamenii se prezintă la medic într-o situaţie de urgenţă. Nu au timp ca să aştepte 5 zile. În fapt, prin această OUG, este îngrădit accesul pacienţilor care nu dispun de posibilităţi financiare la serviciile medicale. Este o discriminare!”, a subliniat Elena Dinu.

Parlamentarul PSD a precizat că problemele cele mai grave vor fi, astfel, la pacienţii care nu se pot trata gratuit la stat şi care nu îşi permit coplata în sistemul privat.

“În cazul pacienţilor cu afecţiuni oncologice, de exemplu, nu există opţiuni de tratament în sistemul public peste tot în ţară, iar acolo unde există secţii de oncologie, acestea sunt supraaglomerate cu programări de luni întregi. Mulţi dintre pacienţi vor fi nevoiţi să se trateze în sistemul privat, cu condiţia de a scoate bani din buzunar. Vor trăi doar cei care îşi vor permite coplata! În loc să pună la punct sistemul public de sănătate de care sunt responsabili şi care, în aceste vremuri, a suferit de o gravă subfinanţare, cei de la PNL şi USR sunt preocupaţi exclusiv să-şi plătească datoriile către firmele prietene care i-au ajutat în campaniile electorale”, a mai spus demnitarul giurgiuvean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.