Preşedintele PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina a postat recent, pe pagina sa de Facebook, o declaraţie politică referitoare la bugetul de stat pentru anul 2021.

„Situaţia financiară a celor mai multe dintre autorităţile locale din România este tot mai dificilă. Banii sunt din ce în ce mai puţini, la toate capitolele şi, în plus, li se pun în cârcă tot felul de noi cheltuieli, inclusiv amenajarea centrelor de vaccinare anti-COVID 19. Astfel, li se dau noi responsabilităţi, dar ajutor, aproape deloc. Bomboana de pe colivă a reprezentat-o declaraţia nonşalantă a premierului Florin Cîţu, potrivit căreia bugetul pe anul 2021 “întârzie puţin”. Este inacceptabil ca, în februarie, proiectul de buget să nu fie finalizat, deci nici măcar în dezbaterea Parlamentului.Această întârziere afectează grav activitatea din unităţile administrativ-teritoriale, cheltuielile, investiţiile, plata însoţitorilor persoanelor cu handicap. Iar la nivelul judeţului Giurgiu, lucrurile stau şi mai rău. Mai ales pentru primarii care nu sunt în graţiile celor de la PNL, pentru că nu le-au scos un scor satisfăcător la ultimele alegeri.Pe de altă parte, îmi doresc sincer ca împărţirea banilor de la bugetul naţional pentru echilibrarea bugetelor locale să nu fie făcută după “algoritmul de dreapta”: nouă nouă, două vouă, cum de altfel au făcut cu banii din fondul de rezervă.PNL trebuie să înceapă odată să guverneze pentru toţi românii, nu doar pentru clientela de partid!Mai grav decât întârzierea bugetului naţional este modul în care a fost conceput, ceea ce demonstrează o dată în plus că PNL și aliații săi de dreapta – USRPLUS și UDRM – văd soluții prin austeritate, prin înghețarea veniturilor populației, respectiv salarii și pensii.

PSD avertizează, din nou, că austeritatea este modelul economic și bugetar falimentar şi care şi-a dovedit deja eșecul în multe situații, inclusiv în România, în perioada Boc-Băsescu. Din puţinele informaţii publice, ştim că Guvernul Cîțu vrea să proiecteze un buget bazat pe un PIB de 1117 miliarde de lei, o creștere economică de 4,3% și un deficit bugetar de 7-7,2% din PIB. Bugetul alternativ propus de PSD este mai puțin optimist decât cel al guvernării Cîțu, dar mult mai ancorat în realitate. Astfel, cu aceiași bani, PSD ar reuși să repornească economia, să facă investiții, să crească numărul salariaților, să majoreze, potrivit legii, salariile și pensiile și, simultan, să reducă deficitul.

În varianta PSD, bugetul este construit pe un PIB de 1118,5 lei, o creștere economică mai realistă, de 4%, și un deficit de 7,26. Dacă PSD ar guverna, bugetul consolidat al statului ar avea, în 2021, venituri mai mari cu aproximativ 50 de miliarde de euro. Sursele majore ar fi încasarea taxelor amânate la plată în 2020 – aproximativ 19 miliarde de lei, creșterea salariului minim și a numărului salariaților( care va antrena venituri suplimentare, din impozitele și contribuțiile aferente), alte 12 miliarde de lei. De asemenea, angajarea fondurilor europene – atât urmare a aplicării Planului Național de Redresare și Reziliență, cât și proiectelor finanțate din bugetul exercițiului financiar curent–ar însemna încă 14,5 miliarde de lei.În privința cheltuielilor bugetare totale, PSD asumă un necesar de 455,2 miliarde de lei în 2021, mai mare cu doar 7,25%, respectiv cu 30,8 miliarde de lei, față de cele 424,4 miliarde de lei cheltuite efectiv de guvernele liberale în 2020, fără niciun beneficiu pentru economie sau populație”, a declarat deputatul Marian Mina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.