Organizaţia “UNIREA”- Sindicatul Portuar Român, sindicat reprezentativ la nivelul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CN APDF SA), membru al FEDERATIEI SINDICATELOR TRANS-CONEX, afiliată la Confederația Cartel Alfa București, deşi nu şi-a dorit acest lucru, este nevoită să ia, din nou, poziţie publică, deoarece Director General Interimar Velicu Florian nu-şi dezmite, în continuare, calităţile de om politic de provincie şi mai puţin cele de conducător al unei companii naţionale care aparține statului român.

Numit pe criterii politice, neîndeplinind nici măcar condiții minime stabilite de lege pentru a ocupa funcția de director general al CN APDF SA Giurgiu, sub cupola interimatului, dar încălcându-se OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi având un salariu cât al unui ministru (aproape 22 000 lei), domnul Director General Interimar Velicu Florian a început să aplice propriile legi în companie după bunul plac și încălcându-le pe cele care guvernează această ţară, sindicatul presupunând faptul că i s-a transmis de la partid că poate să facă orice dorește cu această companie.

Astfel, lupta pentru destructurarea companiei s-a mutat din exterior, de pe vremea ministrului transporturilor din guverul PSD, Răzvan Cuc, care dorea să dea porturile din concesiunea companiei către administraţiile locale, în interiorul societăţii, sub conducerea ministerului PNL, Lucian Bode.

Sub sloganul “eficientizării activității”, în fapt o încercare de epurare făţişă a celor incomozi, a început o luptă cu salariații, de la inducerea unor tensiuni între aceştia, neacordarea drepturilor prevăzute de legislație și de contractul colectiv de muncă, discriminări evidente, cercetări disciplinare și sancțiuni aplicate în mod abuziv şi până la ameniţări cu desfacerea contractului de muncă. Pentru toate aceste fapte salariaţii, în individual, cât şi prin intermediul organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate au sesizat instituţiile abilitate ale statului (Inspecția Muncii, Parchet) cât şi instanţele de judecată cu privire la abuzurile și fărădelegile pe care le săvârșește dl. Director General Interimar Velicu Florian.

Timp de mai mult de două luni, dl. Director General Interimar Velicu Florian, a dus o bătălie aprigă pentru introducerea unei noi structuri organizatorice (organigramă și ROF), prin care erau vizate restructurarea unor activităţi ale companiei, activităţi care şi-au dovedit oportunitatea şi necesitatea în decursul timpului. În cele din urmă ne-am dat seama că dl. Director General Interimar Velicu Florian, făcând abuz de putere, dorea să elibereze locuri de muncă pentru oamenii aserviți partidului din care dumnealui face parte.

Una din activităţile vizate de restructurare este cea de protecţie a mediului, realizată de patru nave achiziționate cu fonduri europene şi care în “viziunea managerială” a domnului  Director General Interimar Velicu Florian şi a ”unor cozi de topor” din interior au ajuns la concluzia că nu este o activitate “profitabilă” şi că trebuie desfiinţată. Este ca şi cum statul român ar face o analiză şi ar constata că activitatea desfăşurată de pompieri nu aduce profit şi ar trebui desfiinţată. Domnia sa nu înţelege că acest serviciu, pe care compania îl pune la dispoziţie în numele statului, prin contractul de concesiune, este un serviciu de interes naţional și fără de care compania nu și-ar găsi o parte a rolului activității în raport cu colaboratorii ei și cu siguranța  navigației pe zona navigabilă al Dunării unde CN APDF SA administrează activitatea.

Sindicatul, în mai multe şedinţe ale Consiliului de Administraţie, mai exact în număr de 4, a adus argumente despre intenţia reală a dl. Director General Interimar Velicu Florian de a schimba organigrama și de a desființa locuri de muncă indispensabile companiei și tot de atâtea ori a reuşit să amâne luarea unei astfel de decizii greşite. În final în a cincea încercare de modificare a organigramei și de desființare a unor posturi, Consiliul de Administrație a cedat la presiunea unor factori decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor, membrii ai partidului din care dl. Director General Interimar Velicu Florian face parte, și au aprobat noua structură organizatorică a companiei (organigramă și ROF), fără să pună la dispoziţie sindicatului reprezentativ documentele care susţin necesitatea acestei decizii, chiar dacă a fost solicitată Consiliului de Administrație insistent în mai multe rânduri, aceștia având obligația legală de a aduce la cunoștință aceste date organizației sindicale reprezentative.

Se pare că partidul care l-a pus dl. Director General Interimar Velicu Florian a fost mai puternic şi “i-a convins” pe administratori să ia o decizie. De mai bine de trei luni de la aprobarea noii structuri organizatorice, aceasta nu este pusă în aplicare, ceea ce ne facem să credem că argumentele organizației sindicale, în special cele de natură financiară, au avut importanţa lor și au blocat momentan ideile dl. Director General Interimar Velicu Florian și decizia Consiliului de Administrație de a disponibiliza personal esențial pentru desfășurarea activității companiei.

Argumentăm acest lucru prin faptul că, dacă la preluarea funcţiei dl. Director General Interimar Velicu Florian al CN APDF SA nu contenea să spună public cât de mari sunt cheltuielile cu personalul angajat şi cum trebuie restructurat pentru a nu duce compania la pierzanie, acum, odată cu trecerea timpului şi-a dat seama că ideile preconcepute de la acea dată nu corespund cu realitatea și cu prioritățile companiei.

În această perioadă, dl. Director General Interimar Velicu Florian, nu numai că nu a redus personalul, care este aproape de limita de jos a necesarului de funcţionare a companiei, dar a şi făcut noi angajări pe nişte salarii considerabile, strict pentru clientela de partid, probabil oameni impuși și de o calitate foarte îndoielnică, angajări care nu numai că încalcă prevederile Legii 55/2020, dar se pare că au fost angajate și persoane cu probleme în justiție și care nu puteau ocupa aceste funcții importante, din punctul nostru de vedere, dar și pensionari.  Pentru dl. Director General Interimar Velicu Florian, numit la rândul său pe criterii politice și fără a îndeplini condițiile minime să ocupe un loc de conducere într-o companie națională importantă a statului, nu mai contează legea dacă există un interes personal sau al partidului din care dumnealui face parte.

Ca drept exemplu, dacă Director General Interimar Velicu Florian era preocupat în această perioadă de bunul mers al lucrurilor şi de dezvoltarea CN APDF SA, ar fi trebuit să constituie un compartiment specializat pentru recuperarea creanţelor, aşa cum sindicatul a solicitat de mai multe ori și în cadrul ședințelor Consiliului de Administrație, creanţe care se ridică conform informaţiilor publicate pe pagina oficială a instituţiei, la peste 5 000 000 lei, dar se pare că dumnealui nu dorește acest lucru.

Tot în această perioadă CN APDF SA sub conducerea domnului Director General Interimar Velicu Florian Velicu Florian cu aportul fostului șef al Biroului juridic, dar şi actualului șef cu probleme în justiție, a hotărât soarta mai multor salariați din cadrul companiei, hărțuindu-i până la extrem și sancționându-i abuziv, fapte ce au fost contestate instanței de judecată și care au fost deja câștigate pe fond. Aici facem referire în mod special la domnul Rușinaru Doru, salariat al companiei cu o experiență complexă de aproximativ 30 de ani în cadrul CN APDF SA, care de la venirea dl. Director General Interimar Velicu Florian și până în prezent a fost supus la tratamente aproape inumane și de neimaginat pentru a-l determina să plece din companie. Promitem că situația salariatului Rușinaru Doru și a altor salariați care au fost supuși la tratamente asemănătoare de către dl. Director General Interimar Velicu Florian vor fi relatate pe larg într-un alt comunicat de presă, însoțite de deciziile instanțelor de judecată acolo unde există.

Tot în această speță au fost mai multe situații de nerespectare a Contractelor individuale de muncă și a Contractului colectiv de muncă, pe care ”UNIREA” – Sindicatul Portuar Român le-a contestat la Inspecția Muncii și instanțele de judecată, având câștig de cauză în ceea ce privește cele sesizate.

Întrebarea foarte importantă pe care o transmitem factorilor decizionali prin intermediul acestui comunicat de presă, atât Consiliului de Administrație al CN APDF SA Giurgiu și Adunării Generale a Acționarilor a CN APDF SA Giurgiu este aceasta:

 CINE VA SUPORTA COSTURILE ABUZURILOR ȘI FĂRĂDELEGILOR SĂVÂRȘITE DE CĂTRE DOMNUL DIRECTOR GENERAL INTERMAR VELICU FLORIAN, NUMIT PE CRITERII POLITICE ȘI FĂRĂ PIC DE EXPERIENȚĂ ÎN DOMENIUL ADMINISTRAȚIEI PORTUARE?

În toată această perioadă, de la numirea dl. Director General Interimar Velicu Florian și până în prezent, atât sindicatul cât şi salariaţii CN APDF SA au adus la cunoştinţă în mai multe rânduri tuturor structurilor de conducere ale companiei, Consiliului de Administraţie, Adunării Generale a Acţionarilor, Corpului de control al Primului Ministru, personal domnului Ministru al Transporturilor Lucian Bode, despre starea de fapt din companie creată de dl. Director General Interimar Velicu Florian și se pare că niciuna dintre aceste structuri nu vrea să analizeze și să constate realitatea cu care se confruntă salariații și implicit compania, și probabil, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, când nu va mai fi nimic de făcut, vor fi numite alte persoane tot pe criterii politice și va trebui sa o luăm de la capăt. Astfel, stăm și ne întrebăm cum putem face performanță când cei care ar trebui să respecte legea din aceste companii cu capital majoritar de stat numesc persoane pe criterii politice și nicidecum nu scot la concurs aceste posturi pentru a putea veni în mod transparent oameni competenți cu pregătire profesională în domeniu și să aducă plus valoare acestor companii care aparțin statutului Român și implicit cetățenilor.

Pe această cale facem un apel și către domnul Prim-Ministru Ludovic Orban, care a declarat public că nu are cum să cunoască toate problemele săvârșite de oamenii care provin din partidul pe care-l conduce și ținând cont de faptul că într-o altă guvernare, dl. Prim-Ministru Ludovic Orban a deținut portofoliul de Ministru al Transporturilor și cunoaște bine domeniul de activitate naval, în care activează în jur de nouă companii, autorități și agenții și îl informăm că în marea majoritate, în aceste entități, au fost numiți în Consiliile de Administrație, cât și în funcția de director general, persoane care dețin provizoriu aceste funcții vitale sau care nu au nici măcar cunoștințe minime în acest domeniu.

Întrebarea pe care o adresăm public Prim-Ministrului Ludovic Orbaneste aceasta: Cu cine să facem performanță, în aceste societăți și instituții, dacă în aceste funcții extrem de importante se perpetuează numirea managementului numai pe criterii politice, indiferent de cine este la guvernare și nu se respectă criteriile stabilite de lege, ca aceste funcții să fie scoase la concurs și ocupate în mod transparent de persoanele competente?

Organizației “UNIREA”- Sindicatul Portuar Român a decis că va ieşi public, de fiecare dată şi va sesiza sau va recurge la toate posibilităţile legale de a apăra drepturile fundamentale ale membrilor săi, drepturi stabilite prin Constituția României și de legislația în vigoare. Comunicat de presă asumat la data de 07.12.2020 de către conducerea organizației “UNIREA”- Sindicatul Portuar Român

2 COMENTARII

  1. […] Organizaţia “UNIREA”- Sindicatul Portuar Român, sindicat reprezentativ la nivelul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CN APDF SA), membru al FEDERATIEI SINDICATELOR TRANS-CONEX, afiliată la Confederația Cartel Alfa București, deşi nu şi-a dorit acest lucru, este nevoită să ia, din nou, poziţie publică, deoarece Director General Interimar Velicu Florian nu-şi dezmite, în continuare, calităţile […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: Directorul general al APDF Giurgiu, Florian Velicu, făcut knock-out de Organizaţia “UNIREA”- S… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.