Fost ministru al Muncii în guvernarea PSD, deputatul Marius Budăi a participat, ieri, la o conferinţă de presă a PSD Giurgiu, în care a vorbit şi despre situaţia gravă de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu, în ceea ce priveşte salariile restante ale angajaţilor de acolo.

„Cazul DGASPC Giurgiu îmi este extrem de cunoscut. Sunt un lucrător vechi în asistenţa socială, am lucrat la DGASPC Botoşani, din 1995, am pornit în această administraţie de jos şi cunosc foarte bine sistemul.

Pentru prima dată în istoria post-decembristă, un buget a fost trecut prin Parlament prin angajarea răspunderii(bugetul guvernului PNL pentru anul 2020, n.r.). Aceasta înseamnă că noi, parlamentarii, nu am avut dreptul la dezbateri, la a depune amendamente şi la a dezbate în comisiile de specialitate şi, ulterior, în plenul Camerei Deputaţilor. În structura bugetului- care, din punctul meu de vedere, creează un precedent extrem de periculos pentru democraţia din România-, observăm că standardele de cost au fost finanţate în procent de 50%. Asta înseamnă că DGASPC-urile din toată ţara au avut buget inclusiv pentru luna mai 2020.

Restul, fiecare consiliu judeţean… cum s-a descurcat. Din informaţiile pe care le am, înţeleg că doar luna septembrie, cât a fost domnul Marian Mina la conducerea CJ Giurgiu, s-au achitat salariile.

Salariile, acum, la DGASPC Giurgiu, sunt restante începând cu luna octombrie. Din informaţiile publice pe buget, ne dăm seama că octombrie, noiembrie şi decembrie, nu sunt bugetate. Deci, aceşti salariaţii din DGASPC Giurgiu, pe ultimele trei luni, nu vor avea salarii. Se întâmplă şi în alte judeţe.

Este un lucru extrem de grav! Să nu uităm că traversăm o perioadă de pandemie şi am avut, la un moment dat, toate structurile DGASPC cu oameni izolaţi la serviciu sau acasă. Pentru ei, tot ceea ce s-a întâmplat a reprezentat un efort extrem de mare.

Marian Mina, cât a fost preşedinte al CJ Giurgiu, s-a adresat, în acest caz, tuturor instituţiilor centrale cu atribuţii în domeniu. Cum a răspuns premierul Orban? A tăiat bani de la Ministerul Muncii,  6,8 miliarde de lei, le-a dus în fondul de rezervă al guvernului pentru a cumpăra primarii. S-a întâmplat şi la Giurgiu, dar şi în alte judeţe.

Asta este „grija” lor pentru copii, bunici, pentru persoane defavorizate sau cu handicap, pentru românii aflaţi într-o situaţie gravă de deprivare materială. Nici măcar în fiţuicile acelea denumite „program de guvernare al PNL”, nu fac trimitere la toate aceste categorii!”, a declarat Marius Budăi, la Giurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.