Ştiţi cum e când aveţi o poză ce vi se pare drăguţă, dar nu există un context clar în care s-o postaţi şi atunci găsiţi un citat al vreunui mare scriitor, care să-i justifice apariţia?

La asta m-a dus cu gândul postarea de ieri, duminică, 25 octombrie, a preşedintelui CJ Giurgiu, Dumitru Beianu. Pozându-se cu primarul Adrian Anghelescu, la Primărie, trosneşte un fel de „citat” în stil PNL-ist. Cum ar veni, duminica, după depunerea de coroane, cei doi, ca să arate că n-au răbdare până luni, n-aveau altă treabă decât să discute soarta sistemului sanitar din judeţul nostru. Şi era musai să se pozeze şi să se pună pe Facebook, ca să ştie tot giurgiuveanu că ei duminica n-au somn…

Mai exact, Beianu şi Anghelescu susţin că au luat în calcul, auziţi şi voi!, construirea unui nou spital, în detrimentul reabilitării şi modernizării celui existent.

Problema nu este că n-ar fi necesar un nou spital, puteţi să faceţi şi 10 chiar(dar să aduceţi şi medici!), problema este că sursa de finanţare aleasă ar putea însemna că vom avea un spital nou-nouţ când copiii noştri vor avea, la rândul lor, copii.

Domnul Beianu ştie bine că există proiecte europene câştigate în mandatul lui Victor Boiangiu şi care încă sunt în implementare sau au fost finalizate în mandatul trecut. Deci au trecut vreo 12 ani de la depunere şi până la finalizarea lor. Şi este vorba despre proiecte pentru nişte drumuri. Drumuri!

(Apoi, a trecut un an de când PNL are guvernarea şi spuneţi-mi voi, giurgiuveni, ce au construit ei, în această perioadă? Ce? Au inaugurat ce-a făcut PSD-ul, mai degrabă.)

Vă daţi seama cât ar dura scrierea, depunerea, implementarea(contestaţiile!!) unui proiect cu fonduri europene pentru un spital. Mai ales că vorbim despre o administraţie din Giurgiu?! Vă daţi seama cât ar costa un studiu de fezabilitate, în acest caz, şi ce, dar mai ales cât ar presupune numai întocmirea întregii documentaţii tehnico-economice, paşi ce trebuie făcuţi ÎNAINTE de proiectul european propriu-zis?

Probabil, chiar şi în condiţii optime, construirea unui nou spital(nu-ţi trebuie studii de specialitate ca să ştii asta, ci doar un strop de experienţă) nu poate fi realizată, fizic, în mai puţin de 5-6 ani. Dacă eram în China, hai, în vreo 2 ani, îl făceam. Dar suntem în România, respectiv Giurgiu, fraţilor!

Şi apoi, cel mai important aspect, pe care îl tot ocoleşte actualul şef PNL-ist de la judeţ, este cel referitor la un proiect deja câştigat de vechea conducere a CJ Giurgiu, în valoare de 27 de milioane de euro! Da, aţi ghicit, este vorba despre renumitul proiect, derulat prin Compania Naţională de Investiţii, depus deja de mai bine de un an, dar care, din păcate, zace în sertare, la Guvernul Orban. Proiectul, cel mai amplu, de la înfiinţarea SJU Giurgiu, prevede reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea unităţii sanitare giurgiuvene. Iar, din informaţiile oferite de către cei care l-au întocmit, o asemenea investiţie ar putea dura maximum 3 ani, dar spitalul ar fi ca nou. Structura există, e bună, pentru că, altfel, n-ar fi fost aprobat.

Doar ca banii trebuie să vină de la Guvern. Şi aproape că ne-am resemnat cu treaba asta. Are Guvernul bani pentru sănătate? A dat Guvernul PNL sistemului sanitar bani suficienţi pentru investiţii sau măcar pentru lupta împotriva COVID-19? De ce nu are Guvernul bani pentru reabilitarea unui spital judeţean? Dar cum se face că a găsit zeci de miliarde pentru primăriile ai căror conducători au trecut la PNL? Cum se face că Guvernul PSD găsise banii pentru Spitalul de la Giurgiu, dar Guvernul PNL nu-i are?

Ştim cu toţii care sunt răspunsurile.

OK, fie, faceţi spital nou. Baftă! Dar cu cel care există deja, ce veţi face, în toţi anii cât va dura construcţia celui nou? Doar îl cârpiţi, îl închideţi de-a dreptul sau ce sau cum?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.