(Este mai mult o constatare, decât o întrebare şi, citind articolul de mai jos, ne veţi da dreptate.)

Cazul despre care vom scrie ne duce cu gândul la expresia “a sta cu fundul în două luntri”.

Ştie tot Giurgiu că PNL-istul Florian Velicu, actualmente director general al APDF Giurgiu, a fost ani buni director executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intervomunitară(ADI) “Sănătate asigurată prin apă curată”, o funcţie bine remunerată, de altfel.

În data de 27 ianuarie 2020, Velicu a solicitat conducerii ADI să intre în concediu fără plată(atenţie!) pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 29.01. 2020. Domnia sa a solicitat suspendarea contractului de muncă pentru “interese personale”.

Acum, în mod normal, interesele astea personale vizează mai degrabă probleme familiale, de studii etc. şi nu ocuparea unei funcţii de director general în altă parte. Pentru că, din 29 ianuarie 2020, Florian Velicu a devenit mare şef la Compania Naţională APDF Giurgiu.

Sigur, toţi ne întrebăm, de ce nu şi-a dat demisia de la ADI? Nu aşa era de bun simţ, normal şi frumos pentru toată lumea? De asemenea, cred că avem şi răspunsul (intuit), acela că Velicu nu ştia câtă vreme va ocupa postul respectiv la APDF şi, clar, îi trebuia un alt loc călduţ de director la care să revină.

“Mare om, mare caracter”.

În fine, a primit aprobare pe cererea sa, însă, în plină pandemie, în starea de urgenţă, tocmai pentru că la ADI el ocupa o funcţie cu responsabilitate uriaşă, a fost rechemat la serviciu.

Aceasta, în baza art. 13 din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, care impune obligativitatea continuităţii tuturor serviciilor de utilitate publică, printre care şi cel al sistemului de alimentare cu apă. ADI „Sănătate asigurată prin apă curată” este autoritate delegantă în relaţia cu Operatorul Regional Apa Service SA, conform prevederilor contractului de delegare nr. 32/04.09.2007.

Astfel, monitorizarea activităţii APA Service de către ADI se face prin intermediul activităţii desfăşurate de directorul executiv al Asociaţiei, care are atribuţii în realizarea acestei monitorizări.

Era nevoie de Florian Velicu la treabă inclusiv pentru monitorizarea activităţilor Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Giurgiu. În condiţiile în care, în prezent, Studiul de Fezabilitate se află în evaluare la Ministerul Fondurilor Europene, iar răspunsurile la solicitările de clarificări şi explicaţii suplimentare se pot realiza numai cu colaborarea ADI-ului.

Altfel, ştim bine, Ordonanţa militară a dat dreptul angajatorilor, mai ales din sectoarele cele mai importante- sănătate, administraţie, asigurarea utilităţilor etc. de a rechema la serviciu persoanele aflate în concedii de odihnă sau fără plată.

Florian Velicu le-a comunicat în scris celor de la ADI că nu revine la serviciu şi a invocat faptul că suspendarea contractului său de muncă a fost făcută cu acordul ambelor părţi(sigur, într-o stare normală, ar fi fost valabilă explicaţia sa, dar nu şi în STARE DE URGENŢĂ!). El a transmis că va reveni la muncă începând cu data de 28.07.2020, pentru că a acceptat “alte angajamente”.

Refuzul său a declanşat automat procedura de cercetare disciplinară şi Florian Velicu a fost invitat la o întâlnire de “reconciliere”. Nu s-a prezentat nici la convocare, iar legea prevede că, în atare condiţii, poate fi sancţionat prin desfacerea contractului de muncă. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Acum, cel mai urât lucru nu este că omu’ şi-a găsit de lucru în altă parte(ce noroc cu PNL-ul ăsta!), ci că a ţinut ocupat un post de conducere la ADI, că a lăsat Asociaţia fără un om cheie în activitatea acesteia, mai ales în starea de urgenţă. Şi de ce? Ca să fie el asigurat pentru când îi expiră mandatul la APDF?

Din nou, cinstit ar fi fost să accepte desfacerea contractului de muncă şi să se mulţumească, în continuare, cu cele 5.000 de euro brut cât ia de la APDF.

Însă domnul Velicu ce credeţi că a făcut? A contestat decizia de desfacere a CM, deci, cum s-ar spune, secretarul general al PNL Giurgiu vrea să revină, în iulie, în „administraţia PSD-istă”, că doar aşa spun liberalii de la Giurgiu, că e „PSD-istă”, nu?

Mai mult decât atât, Florian Velicu are şi tupeul să ceară ADI „despăgubiri pentru concediere abuzivă”, vreo 2 miliarde de lei vechi. Deci, el vrea banii aceştia pentru cele 6 luni în care nici n-a muncit, nu a vrut nici să revină la treabă, şi în care a fost, repetăm, în CONCEDIU FĂRĂ PLATĂ!

Dragi giurgiuveni, ăştia sunt „profesioniştii fără cusur”, „oamenii de mare valoare” ai PNL-ului, ăia care strigă că mor de grija giurgiuvenilor, dar care, iată, demonstrează că tot cămaşa le e mai aproape…

Există un proces pe rol la Tribunalul Giurgiu, în acest caz, iar noi vă vom ţine la curent cu ce se va întâmpla de acum încolo.

P.S. Menţionăm că există şi documente care să dovedească toate faptele arătate mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.