Amândoi au fost preşedinţi ai Consiliului Judeţean Giurgiu şi, ca atare, ar fi fost de maximum bun simţ dacă s-ar fi abţinut de la comentarii, în conferinţă de presă, pe tema salariilor angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu. Pentru că, în esenţă, şi Dumitru Beianu, dar şi Vasile Mustăţea au lansat dezinformări şi, trunchiind alte informaţii, respectiv prezentând extrase din diverse acte normative, hotărâri de consiliu etc.(doar ce le-a convenit dumnealor), au încercat degeaba să arunce pisica moartă în curtea vecinului.

Pe 12 iunie se vor face două luni de când angajaţii DGASPC Giurgiu nu şi-au mai luat salariile. Iar Guvernul PNL, pe care cei doi au vrut să-l apere cu preţul propriei lor imagini, în opinia mea, ar face bine să-şi pună oamenii la treabă şi să dea autorităţilor publice locale nu doar ceea ce le-au promis, ci ceea ce, conform legii, trebuie să le dea!

Este şi cazul sumelor necesare pentru plata salariilor celor din sistemul de protecţie socială.

Dar, s-o luăm cu începutul. Prin Legea bugetului de stat pe 2020, către Consiliul Judeţean Giurgiu pentru asistenţa socială au fost alocate circa 9.000 mii de lei, reprezentând faimosul „standard de cost”. Ceea ce fie n-au văzut, deci n-au ştiut, fie s-au făcut că nu ştiu cei doi foşti şefi de judeţ este că suma reprezintă doar 50% din ceea ce ar fi trebuit să aloce Guvernul pentru 2020, ca standard de cost.

Iată:

Cei doi domni, unul mai în vârstă şi altul mai tinerel, au spus că Executivul asigură integral standardul de cost. Judeţul Giurgiu a primit 19 milioane(la capitolul sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, n.r.), din care 9 milioane au fost pentru asistenţă socială. Restul de 10 au mers la Programul Lapte şi Corn, şcoli speciale, biserici. Noi am cheltuit 20 de milioane, respectiv 9 de la Guvern şi 11 de la Consiliul Judeţean. Deci, oricum, CJ a alocat chiar mai mult decât Executivul!”, a spus, astăzi, în conferinţă de presă, directorul DGASPC Giurgiu, Cătălin Lupu.

El a amintit faptul că, încă din ianuarie 2020, atât conducerea DGASPC, cât şi cea a Consiliului Judeţean Giurgiu au notificat Executivul asupra faptului că sumele sunt insuficiente, că vor ajunge banii pentru salarii până în luna mai.

Şi în februarie am anunţat şi în martie. Am mers la Prefectura Giurgiu cu domnul preşedinte Mina, am iniţiat un proiect de hotărâre cu speranţa că va ajunge la Guvern. Am mai întocmit unul în 4 mai, dar nu cred că a ajuns vreunul la destinaţie. Ieri, au ieşit cei doi domni în conferinţă să ne spună că a majorat Guvernul standardul de cost. Dar oficial nu ne-a informat nimeni, nu ne-a căutat nimeni până acum să găsim împreună o cale de a soluţiona problema!”, a spus Lupu.

Dacă ar vrea, Guvernul ar putea da bani din fondul de rezervă

Referitor la declaraţia lui Vasile Mustăţea, potrivit căreia domniei sale i s-ar fi spus de la Ministerul Muncii că nu pot fi alocaţi bani pentru Giurgiu din fondul de rezervă, Cătălin Lupu îl contrazice. „Am înţeles că pentru dumnealor, ca şi în cazul cu hrana asistaţilor social, nici salariile nu reprezintă o urgenţă. Conform legii, în starea de urgenţă, respectiv de alertă, pot fi redirecţionate sume din fondul de rezervă al statului şi către asistenţa socială inclusiv în primul semestru al anului”, a precizat directorul DGASPC Giurgiu.

Oricum, toate celelalte guverne, în afară de ăsta de acum, au alocat bani din fondul de rezervă şi pentru protecţie socială, nu au dat doar ceea ce reprezintă standardul de cost. Dar, nici nu aveam pretenţii la cei doi PNL-işti să-şi amintească atâtea „detalii”.

Revenind la standardul de cost, problema este că nici măcar majorarea cu pricina nu acoperă cheltuielile necesare. Şi, oricum, nu a intrat până acum niciun ban iar procedura, potrivit lui Lupu, ar putea dura.

„Până anul acesta, statul asigura 90% din cheltuielile privind asistenţa socială. Iată că, anul acesta, au fost doar 50%”, a mai spus Cătălin Lupu.

Acum, o altă dezinformare făcută de Vasile Mustăţea este aceea că, în 2018, Guvernul nu ar fi dat niciun ban în acest caz. Domnule Mustăţea, permiteţi-ne să vă spunem că aţi greşit sau aţi ieşit nedocumentat în conferinţă. Poate vă refereaţi la 2019, dar nici aşa nu aveţi dreptate. În 2019, conform legii bugetului de stat, finanţarea sistemului de asistenţă socială s-a făcut exclusiv din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, iar Giurgiu a primit 114 milioane de lei şi nu au existat sincope în activitatea DGASPC Giurgiu. Altfel, şi în 2018, 2017… au fost daţi bani de la Guvern, iar problema apărută cu salariile restante, în 2018, a fost cauzată, aşa cum s-a şi precizat la vremea respectivă, de o greşeală a unui funcţionar din Ministerul Muncii.

Guvernul PNL a dat CJ Giurgiu, pentru funcţionare, o sumă cu 40% mai mică în 2020, faţă de 2019

„Nevoile reale ale DGASPC se ridică la circa 72 de milioane. Am solicitat 100 de milioane pentru 2020, diferenţa fiind pentru renovarea căsuţelor de tip familial(…). Doresc să amintesc şi faptul că, în 2019, Guvernul de atunci a alocat CJ Giurgiu pentru funcţionare 114 milioane de lei, iar anul acesta, celălalt Guvern a dat doar 47 de milioane, ceea ce reprezintă doar 40%. Cum împarţi aceşti bani la toate subordonatele, când doar DGASPC Giurgiu are nevoie de 72 de milioane de lei?”, a subliniat directorul Cătălin Lupu.

Consiliul Judeţean nu este primărie, domnilor PNL-işti!

Şi, la fel de important este şi că cei doi foşti preşedinţi ai Consiliului Judeţean au făcut o gafă impardonabilă. Au spus că Executivul lor trebuie să asigure standardul de cost integral(ceea ce nu s-a întâmplat), iar CJ Giurgiu să completeze cheltuielile din, atenţie!, venituri proprii. Alo, care venituri proprii, că amîndoi, domnilor Beianu şi Mustăţea, nu rataţi vreo şedinţă de CJ în care să nu spuneţi că instituţia nu are venituri proprii, decât unele infime. Ceea ce este adevărat.

„Consiliul Judeţean Giurgiu nu încasează taxe şi impozite ca o primărie, de exemplu. Nu este un SRL şi nici nu se poate compara cu CJ Timiş, Cluj sau Sibiu. Din ce venituri proprii să completeze cheltuielile?”, a zis Lupu.

Consiliul Judeţean Giurgiu ar da, evident că ar da şi acum, ca în alte dăţi, dar din ce, domnilor PNL-işti? Când a primit un buget înjumătăţit, başca doar 50% din ce trebuia să dea Guvernul pentru standardul de cost!

Şi apoi, legat de stimulentele pentru asistenţii sociali, ştiţi cine trebuie să le plătească? Tot autorităţile locale! Adică, Guvernul zice, vă dăm bani, dar de fapt vi-i dă primăria sau consiliul! Obligat, forţat.

Grevă japoneză, la DGASPC Giurgiu, iar din 15, pichetări ale sediilor instituţiilor

Directorul DGASPC Giurgiu, Cătălin Lupu, a anunţat, în conferinţa de azi, că salariaţii instituţiei pe care o conduce au intrat, tot de azi, în grevă japoneză. „Vor rămâne în grevă japoneză până pe 15 iunie, iar apoi au spus că vor picheta toate instituţiile. Din păcate, în acest moment, nu cred că există vreo soluţie pentru salariile lor şi sunt oamenii disperaţi! Unii chiar au cerut să plece, să lucreze în altă parte, dar, tot din cauza legii, sunt nevoiţi să stea în preaviz 45 de zile. Deci, cumva, sunt obligaţi să muncească fără bani! După părerea mea, rectificarea bugetară nu va fi mai devreme de luna august!”, a mai declarat Cătălin Lupu.

În încheiere, dacă îmi permiteţi, stimaţi giurgiuveni, o opinie: Guvernul a obligat autorităţile locale şi judeţene să dea toţi banii necesari către spitale, în lupta împotriva COVID-19. Cu promisiunea că le vor da înapoi. Nu le-au dat. Apoi, le pun în cârcă şi tot ceea ce înseamnă asistenţa socială, trimiţând în conferinţe de presă soldaţii din teritoriu să spună că, de fapt, nu e treaba Guvernului sau că şi-ar fi făcut partea. Poate-poate, administraţiile conduse de social-democraţi intră în faliment şi nu mai reuşesc să construiască ceva. Ca să poată ei, PNL-iştii, să spună că, uite, PSD n-a făcut nimic. Totul, pe seama oamenilor care nu au nicio vină! Este incredibil ce se petrece în ţara aceasta şi este incredibil că suntem batjocoriţi aşa, pe faţă, păcăliţi şi furaţi, cum nici PDL-ul n-a reuşit!

Vom reveni pe subiectul salariilor DGASPC Giurgiu!

Cătălina Sfetcu

1 COMENTARIU

  1. […] Amândoi au fost preşedinţi ai Consiliului Judeţean Giurgiu şi, ca atare, ar fi fost de maximum bun simţ dacă s-ar fi abţinut de la comentarii, în conferinţă de presă, pe tema salariilor angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu. Pentru că, în esenţă, şi Dumitru Beianu, dar şi Vasile Mustăţea au lansat […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: Angajaţii DGASPC Giurgiu au intrat în grevă japoneză! Directorul Cătălin Lupu, precizări impo… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.