Pentru că, se pare, nu prea au activitate în instituţiile unde PNL i-a pus în funcţii de conducere, luând salarii fabuloase, unii liberali(printre altele…) giurgiuveni devin foarte obositori pe reţelele de socializare. Se plictisesc, probabil, şi trebuie să justifice cumva banii mulţi pe care-i încasează lunar de la noi toţi. Numai că, în loc să citim despre ce fac ei concret pentru România (pentru că nu fac?!), ne trezim că toacă toată ziua adversarii politici. Cu ţintă clară, variaţiuni pe aceeaşi temă, obsesiv, poate-poate se lipeşte de giurgiuveni varianta lor.

Legat de subiectul salariilor angajaţilor din Consiliul Judeţean Giurgiu, este clar că Dumitru Beianu(care, susţin surse politice, ar mai vrea un mandat de preşedinte al acestei instituţii) a dat cu bâta-n baltă. Gata. Trebuia lăsată aşa, să se ducă, să se-acopere. Dar când îţi pierzi… exerciţiul politic, se simte. Se vede şi se aude.

Fără nicio îndoială, este ruşinoasă declaraţia lui Dumitru Beianu la adresa foştilor săi colegi. Punct. Este ruşioasă şi de neiertat. Din trei mari puncte de vedere, nu neapărat în această ordine:

  1. Politic– domnul Beianu, trecut, în ultimele decenii, prin vreo cinci partide, ar fi trebuit să ştie că o asemenea declaraţie se întoarce ca un boomerang împotriva sa. Aşa ceva nu poate atrage mai multe aplauze din partea celorlalţi decât multă emoţie negativă din partea ambelor părţi: angajaţii, respectiv publicul. Din simplul motiv că oricare dintre cititori ar putea lucra sau ar putea avea pe cineva care să lucreze, la un moment dat, pentru Dumitru Beianu. Dacă el spune că oamenii aceia- care au lucrat zi şi noapte pentru proiectele CU CARE(sîc!) dumnealui se laudă – nu merită un salariu decent, de ce ar merita oricine altcineva, la stat sau la privat-ul lui? Declaraţia a fost o gafă şi a fost percepută ca atare. De majoritatea. De altfel, în replica sa postată pe pagina de Facebook, Dumitru Beianu nici n-a contrazis ceva din ce am spus. Ba chiar a întărit, ce-i drept a şi îndulcit puţin, toate concluziile de mai sus. Iar comentariile de la oameni simpli sunt pe măsură… Mă mir că nu le-a şters.
  2. Legal. Aveam pretenţii de la Dumitru Beianu, cel care a susţinut întotdeauna că ar fi un om corect, politic şi nu numai, şi ne aşteptam să nu speculeze subiectul salariilor în aşa manieră. Domnia sa a lăsat să se înţeleagă faptul că salariile în CJ ar fi fost făcute după bunul plac al preşedintelui. Care ar fi scris, acolo, zero-uri după zero-uri, de-amorul… artei administraţiei. De neiertat o asemenea abordare care-i determină pe oameni să se întrebe: Beianu are habar de lege sau râde ciob de oală spartă când spune despre alţii că „îmbracă frumos o minciună”? Salariile din Consiliul Judeţean Giurgiu sunt întocmite conform Legii 153 şi sunt calculate la fel ca în toate consiliile judeţene, respectiv primăriile din toată ţara(VEZI FOTO LA FINALUL ARTICOLULUI!). Nu are un director de la Giurgiu 100 de milioane şi alt director, pe aceeaşi specializare, de la Baia Mare de exemplu, 50 de milioane. Sigur, PNL-iştilor nu le-au convenit niciodată măsurile de stânga, prin care, întotdeauna, s-a încercat ridicarea clasei de mijloc. Deh, boierii, tot boieri. Pe PNL-işti îi interesează afacerile lor şi afacerile străinilor cu care(sîc!) ei au… afaceri. Este demonstrat. Când vine PSD şi măreşte pensiile şi salariile, PNL-ul strigă faptul că sunt pomeni electorale şi că oamenii nu prea merită banii respectivi. Aşa că, atunci când vine PNL la guvernare, taie tot ce-a dat PSD-ul şi se umplu tot buzunarele bogaţilor. Şi asta o ştie toată lumea.
  3. Uman. Toţi oamenii merită să fie plătiţi conform eforturilor depuse, domnule Beianu! Un muncitor, în România, are undeva la 2.000 de lei salariu, nu? Acelaşi muncitor, dacă pleacă în Germania, la sparanghel de exemplu, poate primi şi 2.000 de euro, corect? Cât merită, el, de fapt, după logica dumneavoastră? 2.000 de lei sau 2.000 de euro? Şi dacă un muncitor primeşte 2.000 de euro, deci îi merită, de ce nu i-ar merita şi un specialist al unei instituţii publice?Dacă un director care stă zi lumină la serviciu şi îşi asumă nişte responsabilităţi fantastice, în comparaţie cu dvs.- ca fost preşedinte de CJ-, de ce trebuie să ia mai puţin decât luaţi dvs acum(170 de milioane)? Şi aţi mai şi recunoscut că nu aveţi multe atribuţii la Ministerul Mediului. De ce? Doar pentru că ministerul e minister şi CJ e de la Giurgiu, de la ţară, sau cum? Asta se întreabă cei mai mulţi dintre foştii dvs colegi de la Consiliu, după declaraţia pe care aţi făcut-o. De ce dumneavoastră meritaţi şi ei nu? Ce faceţi dvs la Minister de toţi banii aceia şi ei nu au făcut sau nu fac la Consiliul Judeţean? Pentru a-l lovi pe Marian Mina, aţi dat cu bâta-n toată instituţia, în toţi cei care, mai spun o dată, v-au făcut proiectele CU CARE(sîc!) vă lăudaţi în campaniile electorale. Sigur că îi apreciaţi pe unii dintre ei, dar nu le este suficient să le spuneţi că sunt buni şi frumoşi, trebuie să le şi răsplătiţi munca. Nu vrea nimeni şi nici nu trebuie să facă voluntariat acolo sau oriunde! Şi nici nu le mai place oamenilor să li se spună că ei nu merită sau că nu se poate, dar cel care o zice trăieşte bine mersi, din bani publici, făcând, probabil, mult mai puţin decât cei pe care îi desconsideră.
Extrase din Legea Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Aşa cum impune legea în domeniul salarizării, veniturile celor din CJ Giurgiu au fost, de altfel, aprobate în şedinţă a Consiliului Judeţean, inclusiv cu votul colegilor dvs din PNL.

Cătălina Sfetcu

1 COMENTARIU

  1. […] Pentru că, se pare, nu prea au activitate în instituţiile unde PNL i-a pus în funcţii de conducere, luând salarii fabuloase, unii liberali(printre altele…) giurgiuveni devin foarte obositori pe reţelele de socializare. Se plictisesc, probabil, şi trebuie să justifice cumva banii mulţi pe care-i încasează lunar de la noi toţi. Numai că, în loc să […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: Salariile angajaţilor din Consiliul Judeţean Giurgiu, partea a III-a […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.