Printre măsurile luate ca urmare a decretării instituirii stării de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, se numără și prelungirea valabilității, până la încetarea stării de urgență, a certificatelor de încadrare a copilului într-un grad de handicap, precum și a certificatele de încadrare în grad și tip de handicap pentru persoane adulte, certificate a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată.

La nivelul județului Giurgiu, în această perioadă ar fi expirat termenele de valabilitate pentru 62 certificate de handicap pentru copii.

25 dintre aceștia au domiciliul în orașele Giurgiu, Bolintin Vale și Mihăilești iar ceilalți 37 au domiciliul în localități rurale ale județului.

De asemenea, și termenele de valabilitate pentru 57 certificate de handicap pentru persoane adulte, atât din mediul urban cât și din mediul rural, ar fi expirat.

Prelungirea termenelor de valabilitate a certificatelor de handicap a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată, este o măsură luată ca urmare a decretării instituirii stării de urgență și se va face până la încetarea stării de urgență. Astfel, la nivelul județului Giurgiu, pentru 118 certificate de handicap (62 pentru copii si 57 pentru adulți) termenele de valabilitate a certificatelor se prelungesc până la încetarea stării de urgență. Prelungirea valabilității certificatelor de handicap se face de drept, fără a fi necesar vreun document, informare sau prezentare la sediul D.G.A.S.P.C.

     “Activitatea birourilor de evaluare complexă din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu,  atât pentru copii cât și pentru adulți, nu este întreruptă, se primesc în continuare documentele necesare pentru evaluarea/reevaluarea persoanelor în vederea încadrării în grad și tip de handicap; chiar dacă accesul publicului a fost restricționat în sediul instituției, aceste documente pot fi transmise prin poștă, fax, e- mail. Primim la D.G.A.S.P.C. multe apeluri telefonice prin care cetățenii își exprimă îngrijorarea privind expirarea, în lunile martie și aprilie, a termenelor de valabilitate ale certificatelor, care ar avea drept consecință neefectuarea plăților indemnizațiilor de handicap. Nu este cazul să fie îngrijorați întrucât termenele de valabilitate a certificatelor de handicap care ar fi expirat în această perioadă sunt prelungite până la încetarea stării de urgență de 30 zile. De altfel, specialiștii Birourilor de evaluare complexă comunică telefonic cu persoanele îndreptățite sau, după caz cu membrii familiilor lor, cu aparținătorii, dar și cu autoritățile locale in ceea ce privește modalitatea de lucru în această perioadă. Vom comunica noutățile în ce priveste măsurile adoptate la nivel instituțional în funcție de evoluția situației”, a declarat Cătălin Lupu, director general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu.

În ceea ce privește depunerea de cereri și alte documente în vederea evaluării /reevalurii persoanelor în vederea încadrării/ reincadrării în grad de handicap pentru lunile următoare, având în vedere ca aceste documente se depun cu 30/60 de zile inaintea expirarii termenului de valabilitate, acestea pot fi depuse în continuare prin intermedul poștei (D.G.A.S.P.C. Giurgiu, municipiul Giurgiu, șos.Alexandriei nr. 7-9), prin fax (0246 21 62 32), pe adresele de e-mail (sec_copii_gr@dgaspcgr.ro, respectiv sec_adulti_gr@dgaspcgr.ro) sau la ghișeul special amenajat la intrarea în instituție, prin care se asigură primirea corespondenței de către Registratura instituției. Documentele necesare intocmirii dosarelor de handicap și toate formulare tipizate sunt postate pe site-ul D.G.A.S.P.C. Giurgiu ( www.dgaspcgr.ro).

Comunicat de presă DGASPC Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.