„Ziua de 12 martie a fost aleasa ca „ Ziua Garzii de Mediu”,  in urma intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern privind infiintarea Garzii Nationale de Mediu, in luna martie a anului 2002 , fiind o institutie care functionează ca un corp specializat de inspectie si control cu atributii in domeniul protectiei mediului. Astfel,  in aceasta zi speciala, Comisariatul Judetean Giurgiu doreste sa atraga atentia populatiei asupra problemelor de mediu existente pe plan local  (colectare selectiva, arderi de miristi, depozitari necontrolate de deseuri) si rezolvarea acestora .

In acest sens, dorim sa reamintim cât de grave pot deveni lucrurile daca nu se manifesta grija pentru patrimoniul natural, pentru  pastrarea unui mediu inconjurator cat mai curat. Cu aceasta ocazie, readuc la cunostinta faptul ca, in Romania, colectarea selectiva si reciclarea deseurilor nu par sa fie importante, desi sunt obligativitati reglementate la nivel european si nerespectarea lor duce la sanctiuni. Aruncarea la cosul de gunoi a deseurilor periculoase cum sunt cele din echipamentele de iluminat, polueaza ireversibil mediul prin continutul de metale grele (mercurul, de exemplu) si gaze cu efect de sera. Numai aceasta informatie ar trebui sa genereze o schimbare in comportamentul tuturor generatorilor de deseuri.  

Noi spunem mereu ca „vrem o tara ca afara”, un mediu curat si protejat, deci primul pas pe care trebuie sa il facem este sa colectam selectiv, sa reciclam, sa renuntam definitiv la obiceiul de a arunca oriunde, deseuri de orice natura si sa impiedicam fenomenul de ardere a miristilor, fenomen ce reprezinta  de ceva vreme  prima pagina a ziarelor locale.

Este important sa sadim în mintea si sufletul fiecarui cetatean al societatii, conceptul ca omul, ca specie  biologica, este dependent de natura si nu poate trai în afara ei. Este important sa protejam mediul, iar Garzii de Mediu  ii revine aceasta nobila misiune; intreaga educatie ar trebui îndreptata in directia protectiei mediului inconjurator.
          Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea si protejarea mediului , fiecare gest, oricat de neinsemnat ar fi, conteaza pentru noi toti deopotriva”.

Comunicat de presă Garda de Mediu Giurgiu, director Larisa Stocheci

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.