Cele două evenimente au avut loc ieri, la Teatrul „Tudor Vianu” şi au fost organizate de către Consiliul Judeţean Giurgiu.

Consiliul Județean Giurgiu anunță că, în cadrul Subactivității 4.3 – Elaborarea și prezentarea publică a hărții pilot a integrității prin compararea celor 10 unități administrativ teritoriale din proiect pe baza unui indice compozit stabilit conform îndeplinirii indicatorilor din S.N.A, a fost elaborată metodologia de calcul a indicelui privind prevenirea corupției în relație cu Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020).

Totodată, vă comunică faptul că, în vederea obținerii unei valori adăugate a acestei etape, din perspectiva certificării veridicității instrumentului și aplicabilității/transferabilității acestuia la nivelul altor unități administrativ teritoriale, ulterior transmiterii spre consultare a variantei draft a metodologiei, a fost organizată și o sesiune de lucru la Giurgiu, sesiune de lucru definită generic „Cafeneaua integrității”.

  La finalul acestei subactivități, a fost organizat evenimentul “Gala integrității”.

A fost organizată și o expoziție cu desenele realizate de elevii instituțiilor de învățământ participante în cadrul subactivității 3.4.  – Campania de informare – ”Săptămâna integrității”, expoziție vernisată în foiaerul teatrului Tudor Vianu și au fost premiate 10 desene din cele 32 prezente în expoziție.Expoziția este deschisă publicului până pe data de 20.03.2020. 

Evenimentele au fost organizate după cum urmează:

  • Cafeneaua integrității”27.02.2020, începând cu ora 1100, la Teatrul Tudor Vianu – Giurgiu, Sala Atelier.

      „Tonul de la vârf” a fost dat în cadrul prezentării și dezbaterilor ce au urmat, de reprezentanții echipei de management a Consiliului Județean Giurgiu și instituțiilor de resort.

Au participat și au dezbătut instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului, alături de reprezentanții echipei de management a proiectului și reprezentanții instituțiilor subordonate Consiliului Județean Giurgiu și unităților teritoriale pilot, Lucian Corozel Vicepreședinte Consiliul Județean Giurgiu, Ionuț Preda, Vicepreședinte Consiliul Județean Giurgiu, Cristian Grătianu – Administrator Public al Județului, Silviu POPA – Secretar General Agenția Națională de Integritate, Cms.șef Valentin TOPOLOIU, Șef serviciu Studii și Proiecții Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție, Cms.șef Petre Călcîi, Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, Cms.șef Marius GAVRILĂ, Șef Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, Radu Nicolae – Expert anticorupție Centrul de Resurse Juridice București, Adrian EPURE-Consilier MDLPA, Radu SZEKELY– expert educație, Școala Finlandeză Sibiu, Lucian-Silviu Checheriţă Președinte Asociația VeDem Just.

Cele 2 instrumente moderne dezvoltate și prezentate sunt  Metodologia de calcul a indicelui privind prevenirea corupției în relație cu Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020)  și Harta Integrității. Pilotarea indiceului SisABC a fost realizată la nivelul unităților administrativ-teritoriale, grup țintă în cadrul proiectului.

Anterior prezentării publice proiectul documentelor menționate anterior a fost supus consultării instituțiilor publice cu atribuții de resort, respectiv MDLPA, ANI, MJ – triada care asigură Secretariatul Tehnic pentru implementarea S.N.A, Secretariatului General al Guvernului, Direcției Generale Anticorupție, Serviciului Județean Anticorupție Giurgiu, unităților administrativ teritoriale pilot, mediului academic.

În urma finalizării procesului de consultare Indicele SisABC a primit propuneri de îmbunătățire, dar și aprecieri privind gradul de utilitate a acestuia.

          Silviu Popa, Secretar general, Agenția Națională de Integritate – Indicele SisABC pare să aibă o serie de avantaje: el poate fi un check list, o foaie de parcurs aflată la îndemâna managementului unei instituții pentru a urmări mai ușor implementarea SNA și, în același timp, creează premisele competiției pozitive între instituții: indicatori obiectivi care generează scoruri în baza cărora instituțiile pot fi comparate. Este bine stiut faptul că exemplele pozitive (în cazul nostru scoruri mari pe indicele SisABC) au un grad de contagiune mai ridicat și astfel o instituție care înregistrează scoruri înalte poate influența rapid și alte entități publice care doresc să preia modelul. Din punctul meu de vedere, indicele compozit este corect calculat, conține indicatori obiectivi, măsurabili, motiv pentru care poate fi ușor exportat la toate instituțiile care au aderat la SNA, indiferent de sectorul de activitate, număr de angajați samd. Așa cum bine ați menționat, sustenabilitatea proiectului poate fi asigurată prin introducerea indicelui în SNA, ca măsura obligatorie pentru instituții. Totodată, cred că ar fi oportună elaborarea unei pagini de Internet dedicate unde toate persoanele interesate (ONG, presă, mediul de afaceri, actori internaționali, ambasade) pot urmări evoluția acestui indice, pe instituții, pe regiuni, domenii de activitate, etc”.

Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) – „Apreciem demersul CJ Giurgiu și instrumentul dezvoltat ca având un real potențial în ceea ce privește standardizarea măsurării, comparației și identificării progresului unei/ unor instituții publice în domeniul integrității și prevenirii corupției”.

  • “Gala integrității” – 27.02.2020, începând cu ora 1400, la Teatrul Tudor Vianu- Giurgiu.

          Au participat și au dezbătut tematica CDȘ: „Educația pentru integritate parte a educației juridice  – oportunități și provocări” , alături de reprezentanții echipei de management a proiectului și reprezentanții instituțiilor subordonate Consiliului Județean Giurgiu și unităților teritoriale pilot, instituțiilor de învățământ,  Lucian Corozel Vicepreședinte Consiliul Județean Giurgiu, Ionuț Preda, Vicepreședinte Consiliul Județean Giurgiu, Radu Nicolae – Expert anticorupție Centrul de Resurse Juridice București, Radu SZEKELY– expert educație, Școala Finlandeză Sibiu, Lucian-Silviu Checheriţă Președinte Asociația VeDem Just, Adriana Trofin, Inspector Școlar General Adjunct, ISJ Giurgiu, Andreea Andreea GUȘĂ – Centrul Syene pentru Educație, București . La eveniment au participat și reprezentanții DGA / SJA / ANI.

În cadrul Galei integrității au fost premiate instituțiile de învățământ participate la activitățile proiectului.

1 COMENTARIU

  1. […] Cele două evenimente au avut loc ieri, la Teatrul „Tudor Vianu” şi au fost organizate de către Consiliul Judeţean Giurgiu. „Consiliul Județean Giurgiu anunță că, în cadrul Subactivității 4.3 – Elaborarea și prezentarea publică a hărții pilot a integrității prin compararea celor 10 unități administrativ teritoriale din proiect pe baza unui indice compozit stabilit conform […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: Sesiune de lucru la Giurgiu: „Cafeneaua integrității”. Şcolile din judeţ, premiate la „Gal… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.