Săptămâna trecută, vă anunţam că, la Bucşani s-a lăsat cu scandal, în şedinţa Consiliului Local.

CITIŢI ARTICOLUL AICI: ULTIMA ORĂ: Primit în ALDE, fostul puşcăriaş Dan Păsat face „legea” prin judeţ? Scandal mare la Bucşani!

Proaspăt înrolat în ALDE, Dan Păsat, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, şi Vasile Mustăţea- tot ALDE-( angajat al Prefecturii Giurgiu) au fost prezenţi la şedinţa în care, cu votul inclusiv al consilierilor PSD, a fost eliberat din funcţie viceprimarul social-democrat Ionel Rizea.

În articolul anterior v-am prezentat un comunicat de presă, prin care PSD Giurgiu arată, cu articole de lege, faptul că decizia CL Bucşani a fost ilegală.

La rândul său, joi, 23 ianuarie, în conferinţă de presă, avocatul Crina Stoianovici a venit cu precizări în acest caz.

“Pe 17 ianuarie 2020, Consiliul Local Bucşani a adoptat Hotărârea nr. 1/2020, prin care este eliberat din funcţie viceprimarul, membru al PSD.

Prin această Hotărâre a fost încălcat articolul 152 punct 5 din OUG 57/2019 privind noul Cod Administrativ. Cei care au decis schimbarea se vor apăra, invocând vechiul Cod Administrativ, dar necunoaşterea sau omisiunea legii nu le justifică această conduită. Normele respective erau cuprinse, într-adevăr, în capitolul 3 din Legea 215/2001 actualizată. Însă prevederile au fost abrogate prin OUG din 5 iulie 2019. Astfel, la data întrunirii, normele în vigoare erau cele cuprinse în noul Cod Administrativ”, a spus Crina Stoianovici.

Mai exact, potrivit legii în vigoare, ”Eliberarea din funcție a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție. Eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local”.

Avocatul a precizat că, deşi nu este încă stabilită data defăşurării alegerilor locale, uzuanţele arată că acestea vor avea loc până în 15 iunie. Astfel, termenul de 6 luni se împlineşte abia pe 17 iulie 2020.

Apoi, mandatul viceprimarului expiră de drept pe 13 iunie, deci, evident, nu se împlinesc cele 6 luni prevăzute de lege.

„Chiar dacă Dan Păsat a participat la întrunire, în calitate de simplu cetăţean să spunem, totuşi, a fost vorba despre o şedinţă în care se vota eliberarea din funcţie a viceprimarului. În plus, cinci consilieri au PSD au votat împotriva propriului membru de partid. Astfel, consider că sunt indicii temeinice privind săvârşirea unei infracţiuni şi vom lua în calcul formularea de plângeri penale împotriva lui Dan Păsat. Prin prezenţa lui la acea şedinţă, ar fi putut exercita presiuni asupra consilierilor. Autoritatea lui Păsat în faţa consilierilor a fost întărită de prezenţa lui Vasile Mustăţea care a condus propriu-zis şedinţa, reprezentând Instituţia Prefectului. Considerăm că se încalcă flagrant legea şi, aşa cum vă spuneam, vom formula plângere penală”, a subliniat Crina Stoianovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.