Prinsă în vâltoarea evenimentelor, presa giurgiuveană, cu mici excepţii, a ignorat o mutare interesantă pe scena politică locală. Aflăm, astfel, cu surprindere, că domnul Ţîrcă Fabian, fost secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor şi om de încredere al fostului ministru Răzvan Cuc, a fost mai întâi dat afară de noul ministru liberal şi reangajat, în mod surprinzător, după numai două săptămâni, fix pe acelaşi post.

Evident, nu putem să nu ne întrebăm care au fost resorturile nevăzute ale acestui compromis şi cine stă în spatele mizerabilului act politic şi administrativ. Ne-am fi aşteptat ca măcar oficioasele liberale locale, Cronica Giurgiuveanului şi Giurgiu News, să publice referiri pline de indignare ale fruntaşilor liberali din judeţ, care să condamne vehement înfierea politrucului PSD-ist de către ministrul Lucian Bode.

Surpriza a fost că nimeni de la liberali nu a avut de făcut niciun comentariu. Toţi au tăcut mâlc, în timp ce oficioasele sus amintite îşi exprimau indignarea faţă de exprimarea nefericită a liderului PSD, Niculae Bădălău, cu privire la diaspora.

Evident, nu putem să nu ne întrebăm cum de a trecut acest fapt neobservat liberalilor giurgiuveni. Pe cale logică, câtă vreme Răzvan Cuc nu mai este ministru şi nici nu ştim să fi trecut în barca liberală, înseamnă că domnul Ţîrcă Fabian se bucură de protecţie înaltă din partea fruntaşilor liberali sau măcar a unora dintre ei.

Mergând mai departe cu logica este evident că nu oricare dintre fruntaşii liberali poate asigura protecţie unui individ care, până mai ieri, se delecta la sânul unui ministru PSD-ist. Aşa că, bănuiala noastră nu se poate îndrepta decât către preacinstitul preşedinte al PNL Giurgiu, domnul eurodeputat Dan Motreanu. Aşadar, nu putem să nu ne întrebăm care a fost preţul plătit de domnul Fabian Ţîrcă pentru a recâştiga poziţia de secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor. Şi de ar fi numai atât şi tot ar fi suspect.

Dar o simplă căutare pe Google ne arată că domnul ministeriabil nu numai că a fost reaşezat pe fotoliul comod de la minister, ci a fost cadorisit şi cu mai multe participări în consilii de administraţie ale unor companii subordonate ministerului, dintre care perla o reprezintă CNAIR, dar şi APDF Giurgiu şi AFDJ Galaţi. Asta înseamnă că, ori Fabian Ţîrcă a fost cârtiţă liberală pe lângă ministrul Cuc, ceea ce este greu de crezut, el ocupând poziţii în administraţia publică pe toată durata mandatului PSD, fie domnul respectiv are ceva de oferit domnului Motreanu(şi nu avem nicio îndoială că dl Ţîrcă nu cunoaşte foarte bine tabla împărţirii).

Ne întrebăm oare ce anume l-a determinat pe domnul Motreanu să-şi pună la bătaie toate relaţiile personale din partid ca să-l reangajeze pe acest personaj la minister, după ce acesta fusese dat afară, pe bună dreptate se pare, de către ministrul Bode, în cadrul mult trâmbiţatei operaţiuni de depesedizare, iniţiată de prim-ministrul Orban. Şi ne mai întrebăm de ce nu a făcut domnul Motreanu aceleaşi eforturi pentru a numi un prefect liberal şi, în final, nu putem să nu ne întrebăm dacă rezerva de specialişti cu care premierul Orban se laudă pe la toate posturile de televiziune, se reduce la reconversia politică a unor politruci psd-işti. Care au fost oare „competenţele profesionale” ale domnului Ţîrcă Fabian care l-au făcut indispensabil în Ministerul Transporturilor?

Dar, să vedem cine este acest domn! În privinţa studiilor, reţinem, din CV-ul domnului Ţîrcă, faptul că a terminat cu succes Facultatea de inspecţie şi legislaţia fitosanitară şi zooveterinară din cadrul Universitării Bioterra- exact competenţa potrivită pentru Ministerul Transporturilor, aşa cum a cerut premierul Orban: „Omul potrivit la locul potrivit”.

În ceea ce priveşte cariera profesională nu putem să nu remarcăm, cu invidie, că domnul Fabian Ţîrcă este un om norocos. Astfel, acesta şi-a început cariera în calitate de inspector la Biroul Agricol al Primăriei Giurgiu unde, aşa cum reiese din CV, se ocupa de completarea şi ţinerea la zi a evidenţelor agricole(terenuri şi animale), o experienţă care suntem convinşi că îl ajută mult în munca de la Ministerul Transporturilor.

Cu trecerea timpului, domnul Ţîrcă a ajuns consilier personal al primarului Lucian Iliescu pe care l-a abandonat în favoarea grupării dizidente Alexandru Andrei- Dumitru Beianu, mutaţi la PSD în 2012. A urmat o perioadă de câteva luni în care domnul Ţîrcă a lucrat în mediul privat, la o obscură firmă de apartament, Teo Trans Trading SRL, despre care aflăm că, în perioada 2012-2015, a avut un singur salariat- probabil domnul Ţîrcă Fabian, în calitate de manager Brand(ne întrebăm ce brand). Firma, ce a avut pe perioada în care domnul Fabian era manager, cifra de afaceri zero şi pierderi egale cu cheltuielile în valoarea de 18.337 lei, probabil salariul distinsului manager. Ceea ce este cu adevărat surprinzător este domeniul de activitate al firmei, nimic altceva decât transporturi rutiere de mărfuri; bănuim că atunci a început dragostea domnului Ţîrcă faţă de domeniul în care acum lucrează.

Neavând noroc în afaceri, domnul Ţîrcă s-a făcut din nou funcţionar public şi nu unul oarecare, ci direct comisar şef adjunct la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Giurgiu, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 2013-2017. Cel care i-a fost alături a fost chiar preşedintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a cărui mână ar fi sărutat-o şi domnul Ţîrcă. De aceea, domnul Ţîrcă a ajuns şi subprefect, poziţie pe care a ocupat-o pentru o perioadă de şase luni, după care a revenit şef al OJPC Giurgiu. Aceleaşi guri rele şoptesc că plecarea din funcţia de subprefect a coincis cu acutizarea rivalităţii dintre Răzvan Cuc şi liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău. Domnul Ţîrcă a făcut, din nou, o alegere „norocoasă” şi s-a lipit de Răzvan Cuc, cel care l-a luat protector sub aripa sa şi, de îndată ce a ajuns ministru, l-a cocoţat pe domnul Ţîrcă în poziţia de secretar general la Ministerul Transporturilor, om de încredere de-al său şi membru în multe, multe consilii de administraţie de unde individul a câştigat foarte mulţi bani – aşteptăm cu nerăbdare declaraţia de avere pe anul 2019. Odată cu prăbuşirea guvernului PSD, credeam că domnul Ţîrcă va dispărea din funcţiile înalte cu care la cadorisit „odiosul” PSD.

Însă, surpriză, domnul Ţîrcă s-a reinventat şi a ajuns să fie indispensabil şi guvernării Orban care, după ce l-a demis, l-a reangajat pe aceeaşi poziţie şi l-a cadorisit cu aceleaşi consilii de administraţie aducătoare de bani în buzunarul politrucului. Dar, parcă misterul apropierii domnului Ţîrcă de preşedintele PNL Giurgiu se lămureşte dacă privim în urmă, la vara care tocmai a trecut. Şi, ce găsim? Evident, un fapt trecut neobservat, petrecut pe la sfârşitul lunii august, într-o discreţie absolută: căsătoria domnului Fabian Ţîrcă. Din câte am aflat, aceasta a avut loc la Domeniul cu Cireşi din localitatea 1 Decembrie 1918 Ilfov, care reprezintă ultima fiţă în materie de evenimente pentru giurgiuvenii cu dare de mână. Ce ne mai surprinde sunt părinţii spirituali. Nu vă gândiţi la domnul Răzvan Cuc, pentru că naş de cununie a fost proaspătul întors în PNL, pe funcţie mare, deputatul Alexandru Andrei. De la eveniment nu au răzbătut prea multe informaţii, deoarece măsurile de securitate au fost demne de un ministeriabil: firma de securitate care a verificat accesul, interdicţii privind selfie-urile- au fost permise numai fotografiile făcute de fotograful autorizat. Despre invitaţi nu ştim mare lucru, doar că au fost oameni cu dare de mână, primari de frunte din judeţ, parlamentari şi chiar ministrul Cuc. Suntem pe cale, practic, să lămurim cum de a ajuns domnul Ţîrcă în graţiile liberalului Motreanu: păi, naşul este doar vicepreşedintele domnului Motreanu, trăgătorul de sfori al PNL Giurgiu.

N-am vrut ca prin acest articol să analizăm viaţa lui Ţîrcă Fabian; acesta nu este decât un învârtit ca mulţi alţii. Ceea ce vrem, însă, să scoatem în evidenţă este ipocrizia greţoasă de care dau dovadă domnul Motreanu, domnul Lucian Bode, domnul Ludovic Orban şi toţi ceilalţi fruntaşi liberali care, pe de-o parte clamează reforma ministerelor prin depesedizarea acestora şi aducerea unor oameni competenţi în poziţiile de vârf, iar în realitate nu fac altceva decât să recicleze „gunoaiele PSD-iste” în „îngeri PNL-işti”.

Adresăm pe această cale, în mod public, o rugăminte domnilor Dan Motreanu şi Lucian Bode: domnilor fruntaşi PNL, vă rugăm ca, în spritul transparenţei de care susţineţi că daţi dovadă, să ne comunicaţi, tot public, chiar printr-un drept la replică, care au fost criteriile, motivele şi competenţele care l-au recomandat pe domnul Fabian Ţîrcă, fost profitor al regimului PSD, să fie albit şi repus într-o funcţie privilegiată de către nou instalatul regim PNL!

Şi, tot în spiritul transparenţei, mai avem o întrebare: Ne puteţi transmite care sunt consiliile de administraţie cu care a fost cadorisit domnul Fabian Ţîrcă şi veniturile pe care acesta le realizează în aceste consilii?

P.S.: Oare proaspăt începutul scandal al mitei la DRDP Timişoara îl va prinde şi pe ministeriabilul Ţîrcă? Gurile rele spun că ar avea deja bagajul pregătit şi aşteaptă colindătorii…

P.P.S: Ne întrebăm cum se simt activiştii PNL din Giurgiu, care s-au menţinut adversarii guvernării PSD, încă din 2016, când l-au văzut pe profitorul Ţîrcă Fabian iubit de domnul Dan Motreanu şi Lucian Bode, cu toate că nu a mişcat un pai pentru PNL? Nu putem să spunem decât atât: TRĂIASCĂ ŞMECHERII!

RGN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.