Prezent, la Giurgiu, în conferinţă de presă, vineri, 6 septembrie, ministrul giurgiuvean al Economiei, Niculae Bădălău, a adus, din păcate şi veşti proaste despre efectele negative ale unor ambiţii politice iresponsabile ale unora care pretind că vor să “salveze România”.

După decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile premierului pentru noii miniştri, acolo unde erau cei de la ALDE, instituţiile respective au intrat într-un blocaj ce afectează întreaga economie a ţării, deci… pe români.

„În momentul acesta, avem un guvern blocat, un guvern care nu poate să plătească salarii. În fiecare zi, atât Ministerul Economiei, cât şi cel al Energiei acumulează pierderi, pentru că cele două ministere sunt legate direct.

La Economie avem transportul de energie, iar la Ministerul Energiei este producţia. Am cerut la ministerul din urmă o situaţie legată de pierderile pe care le avem. Mi-e teamă să nu ne confruntăm cu neplata drepturilor salariale, cu greve şi cu tot ce derivă din acestea. Unii oameni politici nu înţeleg să respecte Constituţia, să respecte legile ţării! Tot la Energie, nu putem achita plăţi către furnizori din cauză că nu avem ministru. Mai mult, un secretar de stat nu poate să semneze asemenea documente fără Ordin de la ministru, iar la Energie nu are nimeni drept de semnătură, în acest caz”, a declarat Niculae Bădălău.

Legat de neplata salariilor, oficialul guvernamental a spus că oamenii ar fi trebuit să îşi ia banii pe data de 10. „Suntem deja în 6 septembrie. La Ministerul Energiei nu va lua nimeni salariul. Deschiderea de credite trebuia făcută cu 10 zile în urmă. Deja, timpul a trecut. Oricum, banii nu mai pot fi daţi pe 10 septembrie, ci după 10 zile de la deschiderea de credite, aşa este procedura!”, a subliniat ministrul.

Niculae Bădălău a spus că, de asemenea, în acest moment, nu mai pot fi făcute achiziţii, deoarece nu are cine să semneze ordinele de plată.

“În plus, nu se mai pot plăti drepturile salariale la Centrul Naţional de Management al Apei Gele. Nu ştiu ce vor face oamenii. Şi, mult mai grav, la Societatea Naţională de mine, Valea Jiului, şi la Complexul Energetic Hunedoara, de care depind foarte multe, la Chimie Vâlcea, nu putem plăti salariile. Apoi, Complexul Energetic Oltenia, care pune în sistemul naţional aproximativ 2.000 de megawaţi, cam 30% din consumul ţării, şi care funcţionează pe cărbune, nu mai poate face exploatare!”, a declarat ministrul Economiei.

Niculae Bădălău a reamintit, la Giurgiu, faptul că există hotărâri de guvern pentru exproprierea a aproximativ 200 de hectare pentru “80.000 de tone de lignit, pe an”. “Neavând şedinţă de guvern, nu le putem trece şi, în momentul acesta, oprim şi exploatarea de la Târgu Jiu, din Timişeni -Pinoasa. Deci, sunt extrem de multe aspecte negative care, pur şi simplu, vin din această iresponsabilitate politică. Şi în politică lucrurile trebuie să aibă o limită! Atunci când orgoliile afectează economic România, şi ne afectează destul de grav, trebuie să înceteze!”, a subliniat Niculae Bădălău.

Legat de situaţia restructurării cabinetului Dăncilă, el i-a reamintit preşedintelui Iohannis că Executivul “pică” doar prin moţiune de cenzură.

“Dacă mergem cu restructurarea în Parlament, să remaniem, să-l facem mai mic sau mai mare, la un refuz nu înseamnă că e destituit Guvernul. Nu, înseamnă că mai ai alte 45 de zile ca să vii cu o altă formulă. Modalitatea prin care dai un guvern jos e moţiunea de cenzură. OK, facem ce a zis preşedintele, mergem în Parlament şi nu trece restructurarea, ce facem cu ministerele blocate, cu oamenii care au credite, au probleme? Nu poţi să opreşti o ţară pentru că eşti în campanie electorală şi vrei să fii iar preşedinte! Lucrurile sunt complicate, s-au dus într-o zonă ce deja nu mai are legătură cu politica, cu atât mai puţin cu ceea ce clamează ei: grija faţă de popor!”, a declarat ministrul Bădălău.

El a afirmat că, din cauza blocajului, sunt probleme şi în ceea ce priveşte strategia naţională pentru programul de iarnă. “Mă refer la depozitele de gaz, de cărbune, nu putem extrage cărbune cât avem nevoie. Modalitatea în care sunt tratate lucrurile este total iresponsabilă şi denotă lipsă de respect faţă de populaţie. Nu se poate să omori jumătate din ţară pentru că nu-ţi place guvernul, că nu este al tău. Nu poţi să ieşi la tribuna prezidenţială şi să spui votaţi-mă! Te duci la partid dacă vrei să faci asta. De la tribuna prezidenţială trebuie să vorbească un preşedinte independent, cum spune Constituţia, un preşedinte care îşi apără poporul, nu care blochează ţara!”, a mai spus ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

1 COMENTARIU

  1. […] Prezent, la Giurgiu, în conferinţă de presă, vineri, 6 septembrie, ministrul giurgiuvean al Economiei, Niculae Bădălău, a adus, din păcate şi veşti proaste despre efectele negative ale unor ambiţii politice iresponsabile ale unora care pretind că vor să “salveze România”. După decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile premierului pentru noii miniştri, acolo unde […] Sursa: giurgiu-net.ro Articol sursa: Ambiţiile politice ale lui Klaus Iohannis blochează România! Situaţia este gravă! Ministrul Bă… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.