Parcă e din rău în mai rău, în oraşul acesta. Paradoxal, în timp ce urbea devine tot mai murdară, la propriu, taxele pentru deşeurile produse de cetăţeni sunt pe punctul de a creşte. Şi nu doar atât.

În ultima conferinţă de presă, primarul Nicolae Barbu a anunţat că giurgiuvenii vor plăti şi pubelele(ca să nu le mai distrugă sau să le înstrăineze), dar şi suplimentar deşeurile care nu sunt menajere: adică resturi de vegetaţie, materiale de construcţie ş.a.m.d.

Numai “veşti bune”…

La fel ca şi cu sintagma “smart city”, când, de fapt, nimic din infrastructura noastră e smart, aşa şi cu utopia unui sistem de colectare a gunoiului ca “afară”, peste noapte. Ne aruncăm direct la ultima etapă, ca să dea bine pe hârtie, probabil, şi sunt omişi toţi ceilalţi paşi. Pentru că, se pare că nu există resurse de niciun fel ca s-o luăm treptat. Dar de ce trebuie să suporte tot cetăţeanul de bună credinţă asta?

În timp ce primarul Barbu povesteşte despre cât de frumos şi curat şi minunat este Giurgiu, lângă pubelele generale, să le zicem aşa, zac, zile în şir, dealuri sau chiar munţi de gunoaie pe care angajaţii operatorului nu îi mai ridică, că, deh, trebuie plătiţi suplimentar.

Şi de unde poliţişti locali care să se asigure că oamenii nu aruncă aiurea ce nu le mai trebuie sau să dea amenzi? Săracii, abia ne-ajung până la 22.00 seara, cu picioarele din dotare, prin parcurile din centru…

Cum naiba de l-am găsit tocmai pe acest operator, Rosal Grup SA, neînduplecabil faţă de o comunitate rămasă în urmă? Fără supărare, dar aşa este!

Colectarea selectivă a deşeurilor, începând de la cel care produce gunoiul, este obligatorie şi cât mai urgentă, nu contestă nimeni asta. Dar parcă prea ne aruncăm direct la o taxare de lux pentru un serviciu de mâna a doua, nu credeţi?

Colac peste deşeuri, în dezbatere publică este şi un proiect de hotărâre ce va fi supus votului în Consiliul Local, prin care taxa de habitat se doreşte a fi majorată de la 8-10 lei până la 12,05 lei de persoană, lunar. Că doar avem serviciu de lux…

Cu gunoaiele în faţa sau în spatele blocurilor şi cu mizeria de pe străzi, nu încape îndoială că toţi giurgiuvenii vor spune bucuroşi: bravo, să crească taxa, e minunat, merităm!

Şi când să-l credem pe primarul Barbu când spune că „ţine” cu municipiul? Când susţine că preţul apei ar putea creşte, dacă ne băgăm în proiectul pentru extinderea reţelei în judeţ, sau când chiar creşte preţul pentru gunoi că aşa vrea o societate privată?

Vă amintiţi că, pe vremea lui Lucian Iliescu, în fiecare seară, echipe de la Primărie verificau dacă TOT gunoiul a fost ridicat, dacă pubelele sunt goale, dacă străzile sunt curate? Sigur, serviciul nu era externalizat şi oamenii aveau chef de treabă. Sau, mă rog, cu chef, fără chef, îşi făceau datoria. Am ajuns să regretăm vremurile trecute până şi din acest punct de vedere…

Cum ziceam şi-ntr-un material anterior, am stat pe loc, în ultimii ani, dacă nu chiar am mai căzut câteva trepte pe scara modernizării municipiului Giurgiu.

Succes cu dezbaterea publică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.