Ministrul Economiei, giurgiuveanul Niculae Bădălău, a prezentat, azi, în conferinţă de presă, la Bucureşti, bilanţul activităţii în ultimele 35 de săptămâni.

În ceea ce priveşte industria de apărare, ministrul Bădălău a reamintit faptul că acest sector a primit în acest an alocări bugetare în valoare de peste 155 de milioane de lei. În premieră, au fost făcute disponibile pentru industria națională de apărare alte circa 890 de milioane de lei în credite de angajament. Creditele de angajament ajută la bugetarea multianuală a companiilor.

„Realizări importante:
🖋4 acorduri ale companiilor din industria națională de apărare:
– Beretta – Plopeni – pentru producția în România a armei de asalt ARX 160
– Romero – Raytheon – pentru mentenanța sistemului Patriot și pentru ca Romaero să devină furnizor internațional al Raytheon
– Romarm – John Cockerill Defense – pentru turela de 30 mm
– Pro Optica – IOR – Romarm (Moreni) – pentru turela teleghidată 7.62 mm și 12.7 mm

„Fonduri pentru asigurarea nucleului industriei naționale de apărare:
– 2018 – 35 milioane de euro
– 2019 – 38 milioane de euro (creștere 10%)

O altă realizare este modificarea legii industriei de apărare astfel încât contractele de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii care au ca obiect prestarea de servicii şi/sau furnizarea de armament, muniţii, tehnică militară, echipamente şi/sau material de război să fie făcute cu firme străine, numai în cazul în care operatorii economici din industria naţională de apărare certifică prin ministerul de resort faptul că, nu prestează serviciile şi/sau nu fabrică produsele care fac obiectul achiziţiei.

Pentru un număr de companii din industria de apărare am reușit să obținem ca profitul societăților să rămână integral la dispoziția lor, pentru finanțarea retehnologizării capacităților de producție.

În cazul IAR Brașov, s-a decis ca 60% din profiul pe anul 2018 să rămână la societate în vederea realizării de investiții”.

În ceea ce privește industria de minerit, pentru prima dată după 1989 au fost redeschise 4 galerii de mină. Alte realizări:

Programul anual al Conversmin – realizat 100%.
• Conform programului anual de reconstrucție ecologică a siturilor afectate de industria minieră la obiectivele aprobate la închidere, pentru anul 2019 au fost alocate 40,2 milioane de lei. Gradul de realizare valoric al Programului annual este la această dată de 100%.

Rezolvarea problemelor de mediu 
• A fost definitivată realizarea Instalației de umectare a plajei iazului Boșneag Extindere, caz în care România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE.
• Reprezentanții Comisiei Europene au fost prezenți la București la o întâlnire de analiză a stadiilor de realizare a tuturor proiectelor legate de problemele de mediu ale României. Cu acest prilej, Comisia a fost înștiințată despre terminarea lucrărilor la instalația de umectare.

Rezultatele CUPRUMIN
Cuprumin și-a îmbunătățit producția pentru anul 2019:
În primele 6 luni din 2019 au fost realizate:
• 1.398.000 tone minereu prelucrat
• 21.077 tone concentrat de cupru (4.320 tone cupru)
• 135.430.980 lei – valoare vânzare concentrate
• 6.468.403 lei – profit brut.

Spre comparație, în TOT anul 2018 au fost realizate:
• 2.650.000 tone minereu prelucrat
• 39.018 tone concentrat de cupru ( 8.200 tone cupru)
• 216.746.842 lei valoare vânzare concentrate
• 14.979.708 profit brut

Sursă informaţii şi foto: Pagina de Facebook a ministrului Economiei, Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.