Dimensiunea de gen, politicile educaționale, ajutoarele sociale, combaterea sărăciei, bugetul participativ, situația persoanelor cu dizabilități sau provocările tehnologiei. Acestea sunt doar câteva dintre temele abordate de mai mulţi intelectuali de stânga din ţara noastră, în cartea “Stânga şi agenda socială a României”.

Este un volum editat de către Fundația Stânga Democratică și Fundația Friedrich Ebert, la initiativa preşedintelui PES activists România, Victor Negrescu, şi coordonat de lect. univ. dr. Mihai Caradaică.

Cei doi au venit marţi, 2 iulie, în Giurgiu, pentru a lansa şi la noi această carte ce cuprinde articole tematice pe teme de actualitate socială, scrise de autori cu o vastă experiență în analiza și studierea fenomenelor sociale.

Evenimentul a fost organizat de către preşedintele PES activists Giurgiu, George Pălălău(foto jos).

“Este un proiect academic pe care Fundaţia Stânga Democratică l-a început acum un an şi jumătate. Contextul este următorul: o parte din populaţia României se află în risc de sărăcie, mai precis 38%. Apoi, inegalitatea în România este cea mai mare din Uniunea Europeană. Mai exact, prima cincime a populaţie câştigă de 7,2 ori mai mult decât ultima cincime, cu o medie de 5,2 la nivelul UE.

Astfel, am făcut apel la mai mulţi intelectuali de stânga, care au răspuns pozitiv şi aşa a apărut acest volum. De ce stânga? Noi am centrat cartea în jurul conceptului de egalitate şi am spus că orice mişcare politică sau partid care se pretinde a fi de stânga trebuie să creeeze politici care să se bazeze pe acest concept al egalităţii”, a spus, printre altele Mihai Caradaică(foto jos).

Stânga şi democraţia, politicile de stânga şi tinerii, stânga şi Uniunea Europeană, de ce este o guvernare de stânga mai aproape de cetăţeni? Despre toate acestea, dar şi alte subiecte interesante a vorbit şi preşedintele PES activists România, Victor Negrescu(foto jos).

“Cum putem face în aşa fel încât, în România să existe mai multă echitate, mai multă egalitate, mai multe şanse şi oportunităţi, iar fiecare cetăţean să îşi atingă potenţialul? Tema acestei cărţi are ca menire să atingă câteva dintre subiectele sensibile din societatea românească, subiecte sociale pe care, de multe ori, le ignorăm sau le tratăm într-o manieră, din păcate, superficială”, a subliniat Negrescu, la Giurgiu.

Lansarea de carte a devenit un eveniment interactiv, câţiva dintre cei prezenţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului privat sau ai vieţii politice giurgiuvene au intervenit şi le-au adresat întrebări celor doi invitaţi.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

Mai multe fotografii AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.