Sâmbătă, 29 iunie, la Giurgiu, cu ocazia Zilei Dunării, va avea loc o acţiune de ecologizare a fluviului, organizată de MaiMultVerde.

„Pentru că… 4,2 tone de plastic sunt transportate în fiecare zi (1.533 tone/ande Dunăre în Marea Neagră, conform unei estimări a Universității din Viena.

MaiMultVerde, cu susținerea Lidl Romania, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și One World Romania la Școală lansăm “Cu Apele Curate” – program de reducere a poluării cu plastic a apelor Dunării prin

·         acțiuni de colectare a deșeurilor existente pe malurile Dunării

·         măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare

Avem deja un prim rezultat: în luna mai, 100 de voluntari participanți în tabăra de curățenie de la Sf. Gheorghe au colectat 5 tone de deșeuri de plastic din aria de protecție specială Insula Sacalin – Zătoane.

Programul continuă cu acțiuni de igienizare a malurilor Dunării, organizate pe 29 iunie de Ziua Dunării la Giurgiu și Drobeta-Turnu Severin, urmate în perioada iulie – septembrie de etapa de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activități educative, de informare și de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor și adulților. Acțiunile urmează a fi puse în practică de voluntari și membri ai comunităților din Tulcea, Brăila, Galați, Cernavodă, Călărași, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița și Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu autoritățile locale și Inspectoratele Școlare Județene.

Programul zilei:

10:00 – Intalnirea la Turnul Ceasornicului

10.:30 – Îmbarcarea în autocare și deplasare la locul de igienizare

11:00 – Acțiunea de igienizare „La piciorul podului”

14:30 – Pauză de masă voluntari

15:00 – Deplasare către conferința de presă

16:00 – Plecarea spre București

17:00 – Sosirea în București

Poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organisme internaționale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește. Fenomenul este îngrijorător și în România: în fiecare an curgerile și acumulările de apă dulcene sunt invadate de cantități uriașe de plastic aduse de viituri, fapt ce periclitează biodiversitatea acvatică, calitatea apelor și valoarea peisagistică a acestora”.

Comunicat MaiMultVerde

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.