Prefectul judeţului Giurgiu, Lavinia Crişu, a susţinut, miercuri, 12 iunie, o conferinţă de presă în care a prezentat rezumatul intervenţiilor instituţiilor subordinate, în perioada în care judeţul nostru s-a aflat sub diverse coduri de vreme rea şi inundaţii.

Alături de Crişu au fost în conferinţă şi subprefectul Gogu Moţan, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Giurgiu, inspector şef Radu Covaci, dar şi directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, Mircea Andrei.

“Problemele din judeţ au fost, cred, cele mai grave de când ştiu eu. În niciun an nu a fost aşa, dar trebuie să menţionez că inundaţiile au fost cauzate de ploi şi nu de revărsarea vreunui râu sau a Dunării. Nici de acum înainte, nu vor crea probleme, dacă se vor revărsa, se vor revărsa pe câmp. Digurile pe Dunăre sunt verificate, echipe formate din angajaţi ai SGA şi ISU patrulează zilnic”, a declarat Lavinia Crişu.

Ajutoare pentru proprietarii tuturor caselor afectate de inundaţii

Prefectul judeţului Giurgiu a amintit faptul că, în baza Hotărârii de Guvern 365 din 3 iunie 2019, vor fi acordate ajutoare de urgenţă pentru proprietarii caselor care au fost afectate de inundaţii. “Am trimis deja o centralizare la Guvern. În plus, pentru sprijin prin Fondul Proprietatea, până la sfârşitul lunii, vom trimite o evaluare a terenurilor, podurilor, podeţelor, drumurilor judeţe etc. Avem echipe în teren care centralizează pagubele produse de inundaţii”, a subliniat Crişu.

Ea a amintit faptul că au fost inundaţii în comune precum Iepureşti, Bulbucata, Mârşa, Stoeneşti, Roata de Jos, Adunaţii Copăceni, Răsuceni şi Ghimpaţi. Cele mai multe case, 21 au fost afectate la Bulbucata, iar 19, la Iepureşti. Acestea au fost distruse în proporţie de 95%. În restul cazurilor, gradul de avariere a caselor a fost de până în 50%.

“Le mulţumesc tuturor colegilor mei din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă(CJSU). Toţi am mers pe teren. Le mulţumesc mult şi primarilor! Au fost cazuri în care autorităţile locale au intervenit cu forţe proprii, dacă ar fi lăsat problema doar pe ISU, nu cred că s-ar fi descurcat. Vreau să felicit în mod special echipa de la Bulbucata formată din două femei. Doamna primar şi doamna viceprimar. S-au descurcat singure, abia la sfârşit au cerut ajutorul pompierilor”, a declarat Crişu.

Unii primari nu au vrut să-I primească pe cei din Comisia de evaluare a pagubelor

“Avem şi câteva exemple negative. Când am anunţat că mergem pe teren, să verificăm situaţia, primarii din Bolintin Deal şi Mihăileşti nu au vrut să-I primească pe cei din Comisie. Nu ştiu nici acum motivele. La Clejani, însă, pentru că s- a mers în weekend, primarul de acolo ne-a spus că el nu ne primeşte, că nu se lucrează sâmbăta şi duminica”, a mai spus Lavinia Crişu.

În materiale viitoare, vă vom prezenta informaţiile pe tema inundaţiilor din ultima perioadă, oferite de către şeful ISU şi directorul SGA Giurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.