O nouă şcoală generală va fi înfiinţată în judeţul Giurgiu, în satul Naipu, unde, astfel, peste 300 de copii şi tineri nu vor mai face naveta la Ghimpaţi sau la Bucureşti, ci vor învăţa în localitatea lor.

Marţi, 16 aprilie, la Ghimpaţi a venit chiar directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională(ADR) Sud-Muntenia, Liviu Gabriel Muşat, care a semnat contractul de finanţare împreună cu primarul comunei Ghimpaţi, Constantin Cărăpănceanu.

“Cred că din 1970, în Ghimpaţi, nu a mai fost construită vreo şcoală. Am depus acest proiect pe Programul Operaţional Regional, a fost în evaluare şi iată că reuşim să semnăm contractul de finanţare. După construire, unitatea de învăţământ va fi şi dotată corespunzător! Era nevoie de o şcoală în Naipu, este cel mai mare sat din comuna noastră şi, astfel, elevii nu vor mai face naveta, ci vor învăţa, în condiţii moderne, în satul lor”, a spus Constantin Cărăpănceanu, în cadrul unei conferinţe de presă ce a precedat semnarea contractului.

La rândul său, directorul ADR Sud-Muntenia, Liviu Muşat, a declarat că, dacă pe POR 2007-2013 judeţul Giurgiu nu a accesat fonduri europene pentru infrastructura de educaţie, pe exerciţiul 2014-2020, primăriile au “atacat” şi acest capitol.

“Astfel, pe regiunea noastră, cererea depăşeşte cu 700% fondurile alocate(…). În acest sens, prin Consiliul pentru Dezvoltare Regională, am solicitat Ministerului Dezvoltării suplimentarea sumei pentru a putea finanţa cât mai multe dintre proiectele depuse, desigur, acelea care îndeplinesc toate condiţiile de eligibilitate”, a spus Muşat.

Directorul ADR Sud-Muntenia a precizat că celelalte proiecte ce nu vor fi finanţate prin POR, ar putea intra prin Fondul Naţional de Investiţii.

Revenind la Giurgiu, avem două comune cu proiecte aprobate pentru şcoli. În afară de Ghimpaţi mai este şi Roata de Jos, iar în perspectivă sunt proiecte pentru Colibaşi, Bolintin Vale şi Buturugeni.

“La Ghimpaţi, după proiectele depuse de Târgovişte, avem al doilea cel mai mare proiect ca valoare(…). Comparativ cu judeţe mari, cu pretenţii, ca Prahova, Dâmboviţa, Argeş, şi Giurgiu are un comportament de remarcat în ceea ce priveşte infrastructura de educaţie”, a mai declarat Liviu Muşat.

El a anunţat că, per total, din judeţul Giurgiu, pe POR au fost depuse 119 aplicaţii, cu o valoare de 800 de milioane de lei.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, l-a felicitat pe primarul Cărăpănceanu pentru acest nou succes.

„Domnul primar este un exemplu în administraţia publică. Educaţia este pentru noi un domeniu prioritar. Îi doresc succes succes în implementarea acestui proiect ambiţios şi să ne revedem cu bine, în aceeaşi formulă, la inaugurarea noii unităţi de învăţământ!”, a spus Marian Mina.

Proiectul pentru şcoala din Naipu are o valoare de peste 12 milioane de lei şi durata de implementare este de 36 de luni.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

Mai multe imagini, AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.