Preşedinte al PSD Giurgiu, ministrul Niculae Bădălău, a participat vineri, 12 aprilie, la conferinţa de presă a organizaţiei menţionate.

Unul dintre subiectele dezbătute de către Bădălău a fost acela al Ordonanţei 114, pe care, de altfel, l-a discutat şi cu primarii giurgiuveni în „faimoasa” şedinţă de dinaintea „împărţirii” banilor de către Consiliul Judeţean Giurgiu.

„Vorbim acum despre banii pe care îi dăm la primării, pe o procedură specifică, se lucrează prin Comisia de Statistică şi există două domenii. Domeniul principal, cel care intră prima oară la finanţare, vizează investiţii în: sănătate- dispensare, centre medicale, spitale; educaţie- şcoli, grădiniţe, creşe; reţele de apă-canal, de energie electrică şi gaze, inclusiv extinderea acestora, apoi avem infrastructură rutieră şi iluminat public. În domeniul secundar intră cultură, culte, locuinţe sociale etc. Dacă reuşeşti tu, ca unitate administrativ-teritorială, să le faci pe toate din primul domeniu, apoi poţi trece la proiecte pe cel secundar”, a spus Niculae Bădălău.

El a precizat că nicio primărie, dar nici consiliile judeţene nu pot avea mai mult de două proiecte simultan. După ce le finalizează pe acestea, pot trece la următoarele. „În Giurgiu, în funcţie de cât de gospodar a fost primarul, cum s-a descurcat cu studiile de fezabilitate, cadastru, măsurători topo, avem aproape 600 de milioane de euro. La ultima şedinţă cu primarii, pentru asta am mers. Foarte mulţi au spus că vor introducerea reţelei de gaze în localităţile lor. Ştim, statul finanţează introducerea reţelei, urmând ca Transgaz să ducă gazul până acolo. Aceasta este cauza pentru care am avut neînţelegeri cu Transgaz, ca ministru al Economiei.

Apropo, am auzit declaraţiile unui deputat Popescu potrivit cărora Transgaz nu ar avea treabă cu distribuţia… Mulţi văd, puţini cunosc!

Transgaz a venit cu bugetul pe 2019, dar şi pe 4 ani, însă  la capitolul extindere reţea actuală au trecut zero fonduri. Noi avem trei mari investiţii, BRUA, Tuzla-Podişor, Ungheni-Chişinău, România, prin Transgaz, cumpărând, în fapt, reţeaua de gaze a Moldovei. Toate aceste obiective au ca sursă de finanţare: 120 de milioane euro, fonduri europene, 220 de milioane împrumuturi BEI şi BERD, şi 30 de milioane venituri proprii. Apoi, în afară de cele trei lucrări mari, noi avem reţeaua naţională de gaz şi în acest caz vrem extindere. Eu, ca ministru responsabil, trebuie să corelez Ordonanţa 114 cu investiţiile pe gaze, de la Transgaz. Acesta a fost motivul, nu că blochez eu BRUA, dimpotrivă, dacă nu avem buget pe extindere şi modernizare, blocăm BRUA şi celelalte programe”, a mai declarat, la Giurgiu, ministrul Niculae Bădălău.

Oficialul a precizat că a avut recent o nouă discuţie cu cei de la Transgaz. „Au venit cu o propunere de 75 de milioane(la capitolul extindere, n.r.), trebuie să facem o analiză ca să vedem dacă banii ajung. Oricum, toţi au devenit specialişti în Transgaz, toţi îşi dau cu părerea, fără să cunoască ceea ce dorim, de fapt!”, a subliniat ministrul Bădălău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.