Unul dintre principalele subiecte ale conferinţei de astăzi a PSD Giurgiu, prezentat de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu, Marian Mina, s-a referit la împărţirea celor 7,5% de la CJ către primării. Vestitul procent devenit marota opoziţiei, dar şi pretext pentru primarul de Giurgiu, Nicolae Barbu, să se plângă de „nereuşitele administrative”.

Mai întâi, Mina a explicat ceea ce am prezentat şi noi, în articole recente (pe ultimul îl puteţi reciti AICI), că banii respectivi reprezintă un fond exclusiv la dispoziţia Consiliului Judeţean, bani care, conform legii, pot fi distribuiţi către primării pe parcursul anului 2019. Aşadar, nu există un termen anume. Şeful CJ Giurgiu a reamintit inclusiv faptul că a fost trimisă către primării o adresă privind centralizarea proiectelor acestora, informaţii ce urmează să ajungă la Finanţe, aşa cum a fost explicat inclusiv în şedinţa de consiliu cu scandalul respectiv.

„Chiar dacă, să zicem, am fi grăbit lucrurile şi am fi făcut comunicarea către Finanţe mai repede, instituţia nu varsă banii în conturile primăriilor a doua zi. Apropo, fostului vice al CJ Giurgiu(Dumitru Gavrilă, n.r.) îi reamintesc că aceste fonduri nu reprezintă cota din TVA, ci din impozitul pe venit. Ar fi trebuit să ştie, după atâta vreme în administraţie. Apoi, n-a fost vorba despre niciun şantaj, iar banii nu vor fi împărţiţi după criteriul cine ţipă mai tare ăla primeşte, ci în funcţie de nevoile unităţilor administrativ-teritoriale”, a spus Marian Mina.

El i-a reamintit primarul Nicolae Barbu că judeţul Giurgiu nu înseamnă doar municipiul. „Sunt alte 53 de unităţi administrativ-teritoriale şi banii vor fi daţi conform legii şi conform nevoilor comunităţilor respective. Domnul Barbu ar face bine să stea mai mult pe la Primărie şi mai puţin în concedii şi nu-i doresc să ne apucăm noi să punem bannere cu nerealizările dumnealui! Dacă ar sta mai mult pe la Primărie, poate lucrurile s-ar mai mişca în Giurgiu… Nu este corect să îmi pună mie în cârcă tot ce n-a făcut el în 7 ani! Dacă vrea să vadă ce înseamnă, într-adevăr, dezvoltare, să meargă în judeţ, avem acolo primari harnici care au schimbat faţa comunelor!”, a declarat Marian Mina.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Giurgiu a spus că, în săptămâna dinaintea şedinţei CJ în care a fost ridicat subiectul celor 7,5% a avut întâlnire cu toţi consilierii. „Nimeni nu a avut nimic de obiectat, atunci, nu a zis nimeni nimic. Eu ştiu că sunt mai multe tabere acolo, cu PNL-iştii adevăraţi m-am înţeles, dar cu cei care nu sunt aşa de galbeni, nu… Săptămâna aceasta, au fost trimise sumele distribuite prin Finanţe, bani cu care toate primăriile pot funcţiona”, a mai anunţat Marian Mina.

Acest fapt a fost confirmat inclusiv de către primarul din Ghimpaţi, Constantin Cărăpănceanu, prezent şi el la conferinţa de presă de azi. El a spus că este o minciună că adoptarea bugetelor locale ar depinde de cei 7,5%, sumele importante fiind acelea prin Finanţe, primite deja.

Într-un articol viitor, vă vom spune ce declaraţii a făcut şeful PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, pe această temă. Ministrul Economiei l-a criticat dur pe Nicolae Barbu, acuzându-l de minciună şi nepricepere în ceea ce priveşte administraţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.