PNL-iştii giurgiuveni au pierdut meciul cu subiectul primarilor şi sumele pentru echilibrarea bugetelor locale dinainte să-l înceapă.

„Titi Goarnă”, cum îi zic colegii, n-a reuşit să emoţioneze pe nimeni în Consiliul Judeţean cu pledoaria lui pentru “bieţii primari” care ar sta fix în restul de 7,5 % cât mai au de primit(revin cu explicaţii pe lege, un pic mai jos).

În primul rând, în opinia mea, a fost cel mai nepotrivit dintre consilierii PNL care să grăiască pe acest subiect. Odată pentru că, pe vremea când era vicepreşedinte al CJ Giurgiu, sumele erau acordate şi la 5 luni după aprobarea bugetului national. Iar pe de altă parte, a încurcat complet borcanele din care se dau banii.

Domnule Gavrilă, ne-au spus cei de la Finanţe şi ne-au rugat să vă informăm, ca să nu vă mai faceţi de băşcălie data viitoare: nu este vorba despre sumele defalcate din TVA, ci despre impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2019…

Aţi fost vicepreşedinte al CJ Giurgiu cât? Două mandate? Şi nu ştiţi ce reprezintă ăştia 7,5%? Vai, vai!

Apoi, cred că PNL-iştii au dat-o-n bară rău de tot cu filmuleţul ăla mizerabil de pe Facebook, în care scot din context, trunchiind şi tăind, declaraţiile lui Marian Mina, lăsând doar la Gavrilă ce dădea bine.

Pentru că, ce au vrut ei cu minciuna asta promovată inclusiv de conturile reale ale liderilor PNL(ce tupeu aveţi!) nu s-a potrivit cu târgul.  Oamenii sunt sătui de minciuni, de manipulare, de “titluri false” şi conţinut pe măsură. Le-aţi jignit inteligenţa şi o să vă coste, pariu?!

Şi-atunci, la ce s-a gândit fruntea prelungă, pardon, mintea (i)luminată din PNL Giurgiu, ca să impresioneze noul şef? Să nu îngroape subiectul, cum era mai bine pentru domniile lor ca să nu se mai facă de râs în continuare, şi să vină cu o aberaţie mare cât sprijinul acordat lui Costel de către naşul Anton.

De ce nu împarte Mina banii? Costel, secretar general al PNL Giurgiu, zice: “pentru că nu-i are!”. Şi face o variaţiune pe aceeaşi temă de trebuie să iei ibuprofen ca să… îţi poţi desfăşura activitatea, în continuare.

Adică, dacă faza cu “ameninţările” a fost o petardă PNL-istă neimpresionantă, căci nu a explodat, doar a fâsâit, poate îi sperie pe oameni cu asta: Cică Mina n-are bani.

Bun, acum o să scriu în termeni mai tehnici, dar sunt convinsă că veţi înţelege. Ca să lămurim odată chestiunea asta cu cei 7,5% şi cu banii, în general. Nu bag mâinile în foc pentru Costel la faza cu priceputul, dar misiunea mea pe acest pământ nu e deloc aceea de a-l lămuri pe el. A lucrat atâta vreme în administraţie, ce dracului!

Aşadar, avem Legea nr. 50/2019 a bugetului de stat pe anul 2019. Articolul 6 spune aşa:

(1) În anul 2019, prin derogare de la prevederile art. 32 și 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, se repartizează începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi, următoarele cote:    

a) 15% la bugetul local al județului;     

b) 60% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;     

c) 17,5% într- un cont distinct deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor.

*Toate acestea au fost deja repartizate unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Giurgiu!

(2) Suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2019 se repartizează în mod egal județelor, în limita sumei de 28.492 mii lei, (*Asta a mai rămas de repartizat)

reprezentând fond la dispoziția consiliului județean. În cadrul fiecărui județ,fondul la dispoziția consiliului județean se repartizează integral în anul 2019 comunelor, orașelor și municipiilor, prin hotărârea consiliului județean, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu se pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Sumele repartizate potrivit prevederilor prezentului alineat se reflectă în bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, la o poziție de venituri distinctă.

Pentru repartizarea pe unități administrativ- teritoriale a sumelor din fond, consiliul județean are obligația ca, în termen de 5 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al  României, Partea I, să solicite în scris tuturor unităților administrativ-teritoriale din cadrul județului prezentarea de cereri pentru acordarea de sume pentru destinațiile prevăzute”

Adică, exact ce a explicat Mina că a făcut şi că acesta este motivul pentru care nu a fost trecut pe ordinea de zi proiectul propus de Gavrilă. Este aşteptată analiza pe fiecare Primărie.

Pe de altă parte, ca să priceapă şi Costel, cum să nu fie banii, dacă vorbim despre Legea Bugetului de Stat, aprobată, adoptată, promulgată, cu prevederi clare pentru consilii judeţene, primării şi ce mai doriţi? Dacă suma aia de 28.492 mii lei este trecută acolo? De unde aţi scos-o p-asta cu nu sunt bani?

Cine v-a zis? Gavrilă? A, păi, aşa ziceau ei, în CJ, când era PNL la Putere, şi era vorba despre investiţii: nu sunt bani!

Şi-au rămas setaţi pe asta.

Oricum, pe dovedite, iată, numai prostii spun şi-acum!

Maleficent

*Parţial, textul este un pamflet ce trebuie tratat ca atare. Fotografia este sigur trucaj-pamflet. Vă rugăm să le trataţi pe toate cum am stabilit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.