Prefectul judeţului Giurgiu, Lavinia Crişu, a convocat, marţi, 9 aprilie, o şedinţă operativă cu şefii de la Giurgiu ai structurilor Ministerului de Interne. Principalul subiect al şedinţei, la care a fost invitată şi presa, s-a referit la situaţia ordinii şi liniştii publice, deci a infracţionalităţii din judeţ, înregistrată în prezent.

În primul rând, prefectul a criticat conducerea Poliţiei Judeţene şi pe cea a Jandarmeriei, după ce nu a fost informată cu privire la mai multe scandaluri ce s-au petrecut, weekendul trecut, în judeţ.

„Am aflat din presă despre incidentele de la Bolintin, Clejani sau Găiseni. S-a vorbit despre încăierare, uz de armă(la Găiseni, n.r.), de ce nu am fost informată?”, l-a întrebat Lavinia Crişu pe şeful Poliţiei Judeţene.

Comisarul şef Cătălin Georgescu a motivat spunând că acele cazuri ar fi ajuns în cercetarea Procuraturii(dar, până atunci?!, n.r.). La rândul său, şeful Jandarmeriei, Daniel Ruşanu, a explicat că nu este de competenţa instituţiei pe care o conduce să facă această informare, fiind, aşa cum se ştie, de altfel, de competenţa Poliţiei… Tot el a adăugat faptul că la Găiseni doar „a fost armele scoase din toc, fiind somată folosirea lor”, dar nu s-ar fi tras.

„Fără să încerc să mă derobez de vreo îndatorire, noi am intervenit acolo în sprijinul Poliţiei…”, a spus Daniel Ruşanu.

Prefectul de Giurgiu a atras atenţia, de asemenea, asupra unor inadvertenţe din datele Poliţiei Judeţene, respectiv ale Jandarmeriei, cu privire la rata infracţionalităţii înregistrată în judeţul Giurgiu. Astfel, în timp ce Poliţia susţine că a scăzut rata la toate capitolele, în primele 3 luni din 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2018, Jandarmeria anunţă o creştere a ratei cu peste 150%.

Am şi scris despre asta AICI

„Misterul” nu a fost elucidat, chiar dacă şeful Poliţiei a venit cu date referitoare la statistica lor. Însă, Ruşanu de la Jandarmerie a lăsat să se înţeleagă faptul că misiunile lor sunt, în principiu, comune… Deci nu se exclud. Aşadar, cine are dreptate? Prefectul a spus că va cere lămuriri suplimentare şi vom reveni pe acest subiect.

Un alt reproş adresat de către Lavinia Crişu şefului Poliţiei Judeţene se referă la faptul că, deşi au fost, de-a lungul acestor 3 luni, multe incidente în zone precum Bolintin sau Clejani, nu s-a dispus, aşa cum cere legea, constituirea unor zone speciale de siguranţă publică.

„La Bolintin, am avut explozia unui bancomat, furturi din locuinţe, bătăi în faţa sediului Poliţiei de acolo. Dumneavoastră nu aţi considerat, pur şi simplu, că se impune instituirea unei zone speciale de siguranţă publică?”, a întrebat Crişu.

Comisarul şef Cătălin Georgescu a replicat că toate aceste incidente s-ar fi întins, de fapt, pe o perioadă mai lungă, deci sunt şi de anul trecut… „Infracţionalitatea la Bolintin este pe un trend descendent. Faptele au fost consemnate pe o perioadă mai îndelungată şi nu s-a impus instituirea zonei speciale de siguranţă publică”, a spus Georgescu.

Adică, dacă şeful consideră că nu e nevoie, nu este , cum s-ar zice?

Oamenii de acolo s-ar putea să aibă altă opinie…

Mai departe, prefectul Lavinia Crişu i-a reproşat şefului Poliţiei Judeţene Giurgiu inclusiv faptul că nu a informat-o că, după accidentul din Rudari, de azi, s-ar fi strâns câteva zeci de persoane „nemulţumite”. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor, însă Georgescu a spus că s-a apelat la aceştia doar ca o măsură de prevenţie.

„Adică, era linişte şi pace, dar dumneavoastră tot aţi simţit, aşa, nevoia să îi chemaţi pe jandarmi?”, a replicat Crişu.

Din fericire, în zona menţionată, tensiunile nu au escaladat, lucru confirmat şi de şeful Jandarmeriei. Însă, ce-i drept, în conversaţia purtată între Ruşanu şi Crişu, redată de către prefect, era menţionat faptul că se strânseseră circa 30 de oameni „nemulţumiţi”.

Ce înseamnă asta, ştim cu toţii.

„Sper să fie ultima discuţie de genul ăsta, pentru că, stimaţi colegi, dacă ascundem lucruri, o să ne împiedicăm de ele, până la urmă. Şi, când te împiedici, cazi!”, a mai spus prefectul Lavinia Crişu, în şedinţa de astăzi.

Vom reveni cu amănunte şi despre celelalte subiecte importante ale întrunirii, precum paza în şcoli, traficul blocat în Vama Giurgiu, incendiile de vegetaţie, în materiale viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.