Ministrul Economiei, giurgiuveanul Niculae Bădălău participă, astăzi, la conferința „Europe Industry Days”, eveniment organizat la Bruxelles, de către Comisia Europeană.

„Este un eveniment prin care se dorește reconfirmarea faptului că politica industrială a UE aduce beneficii cetățenilor europeni și contribuie, totodată, la elaborarea viitoarei politici industriale. O politică industrială de succes trebuie să se bazeze pe dialog și parteneriat, eliminând obstacolele din calea dezvoltării și exploatând în mod optim noile oportunități, abordând în același timp preocupările societății.

Astfel, industria este mai mult decât un sector economic care angajează milioane de cetățeni europeni și care oferă produse și valoare adăugată de miliarde de euro. Industria este, de fapt, fundamentul care a stat la baza comunității europene. Adaptarea ecosistemelor industriale la digitalizare constituie o provocare, care poate fi transformată în oportunitate pentru creșterea competitivității industriale a Europei pentru următoarea decadă. Transformarea digitală și inteligența artificială sunt principalii factori care vor contribui la conturarea politicii industriale a anilor 2030, pentru care va fi necesar să dezvoltăm abilități adecvate (…) Industria înseamnă locuri de muncă stabile, o viață așezată și predictibilă pentru adulți și o trambulină pentru ieșirea din sărăcie și excluziune socială pentru copiii și tinerii amenințați de acest spectru.

Președinția României la Consiliul UE a propus un set de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene pe baza Planului de Acțiune pentru Inteligența Artificială care vor fi supuse adoptării la reuniunea Consiliului UE Competitivitate din 18 februarie 2019. Pe durata Președinției României la Consiliul UE vom acorda atenție sporită industriei, lanțurilor valorice și clusterelor. Îmi face o deosebită plăcere să vă informez asupra organizării, pentru prima oară în afara Bruxellului, a Conferinței Europene a Clusterelor, conferință care va avea loc la București, în perioada 14-15 mai 2019.

În încheiere am mai afirmat că Uniunea Europeană are nevoie acum, mai mult ca oricând, de o politică industrială modernă, orientată spre viitor și capabilă să răspundă provocărilor actuale. Doar așa putem să onorăm viziunea de pace și prosperitate a părinților fondatori ai Uniunii Europene. Nu este întâmplător faptul că România, o țară în care industria are o pondere în PIB de 25% a ales coeziunea, ca valoarea simbolică a Președinției Consiliului UE și a inclus această valoare în motto-ul său oficial”, a declarat ministrul Niculae Bădălău, pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.