Un eveniment deosebit a reunit, luni, 12 noiembrie, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, locale, cei ai Ministerului de Interne sau ai Apărării, dar şi diplomaţi francezi, oameni de cultură şi istorici din Giurgiu şi din ţară. Este vorba despre celebrarea a 100 de ani de la eliberarea oraşului Giurgiu de către Armata Franceză a Dunării, eveniment organizat de Primăria municipiului, în parteneriat cu mai multe instituţii din Giurgiu.

Astfel, mai întâi, la sala de şedinţe a Consiliului Local a avut loc o şedinţă festivă.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

„Am dorit să marcăm această zi specială şi pentru a sublinia legătura deosebită între poporul român şi cel francez, o prietenie născută la Giurgiu, în urmă cu 100 de ani”, a spus primarul Nicolae Barbu.

La rândul său, prefectul judeţului, Adriana Puţaru, s-a declarat onorată să participe la o asemenea activitate. „Este o zi importantă pentru noi şi felicit autorităţile locale pentru această iniţiativă deosebită”, a subliniat Puţaru.

„Am marcat, astfel, o zi deosebit de importantă pentru istoria municipiului nostru, cât şi pentru istoria întregii Românii.

Marea Unire nu ar fi putut să fie realizată fără sprijinul extraordinar al poporului francez, prieten şi aliat, în toate marile încercări prin care a trecut naţiunea noastră(…).Ca trăitor în acest oraş, îmi exprim gratitudinea pentru ajutorul dat în trecut comunităţii noastre, iar ca preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu privesc cu încredere în viitorul relaţiilor româno- franceze, în marea familie europeană şi în victoriile pe care comunităţiile noastre le vor avea în plan cultural, economic, administrativ şi politic.

Felicit autorităţile municipale pentru organizarea unui eveniment deosebit, menit să îi omagieze pe eroii noştri aşa cum se cuvine!”, declară şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina.

Invitatul special al acestui eveniment a fost colonelul Flavien Garrigou Grandchamp, ataşatul Apărării Ambasadei Republicii Franceze în România.

„Sunt multe motive pentru mine să fiu emoţionat. În calitate de istoric, dar şi de soldat trăiesc emoţia unor asemenea momente speciale, pentru că rememorăm evenimente istorice foarte importante pentru popoarele noastre”, a spus, printre altele, colonelul Grandshamp.

Evocarea semnificaţiei zilei de 10 noiembrie 1918 a fost făcută de către reputatul profesor universitar, doctor în istorie, Dumitru Preda.

Mai apoi, după şedinţa de la Primărie, oaspeţii şi gazdele au mers la Monumentul Armatei Franceze a Dunării, în Parcul Alei. Acolo a avut loc o slujbă religioasă, au fost depuse coroane de flori şi acţiunea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

Ultima activitate a avut loc la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”, acolo unde muzeograful Emil Păunescu a prezentat expoziţia „Valori bibliofile franceze în colecţii giurgiuvene”.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

La 9 noiembrie 1918, Armata de la Dunăre, sub comanda lui Berthelot, trece fluviul în trei locuri în amonte de Giurgiu, pentru a joncționa cu armata română, căruia fostul șef al Misiunii Militare Franceze îi dădu întâlnire printr-un vibrant mesaj:

„Ceasul dreptății a sunat. Peste tot învins, pe alocuri zdrobit, dușmanul este peste tot în risipire. A venit ceasul să ardeți peticul de hârtie cu care s-a făcut sila de la București”.

În noaptea de 9 noiembrie 1918, detașamentele din regimentele 146 și 210 tiroliori trec brațul cel mare al Dunării și se opresc în ostrovul Ramadam. După o luptă foarte scurtă la nordul orașului, cu ariergarda germană, soldată cu victime, orașul Giurgiu este eliberat.

Sursă: http://www.ziarulnatiunea.ro/2017/10/02/romania-in-amintirile-unui-ofiter-francez-din-armata-de-dunare/

TEXT ŞI FOTO: Cătălina Sfetcu

Mai multe fotografii de la eveniment, AICI: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.