Senatorul social-democrat giurgiuvean Niculae Bădălău a prezentat, recent, în Senat, o declaraţie politică pe această temă.

Redăm integral declaraţia, în rândurile de mai jos:

„În Programul de Guvernare al Partidului Social-Democrat, un capitol foarte important îl reprezintă măsurile pentru pensionari. Alături de eliminarea CASS, a impozitului pentru pensiile sub 2.000 de lei, de majorarea punctului de pensie, iată că, recent, Guvernul a adoptat unul dintre cele mai aşteptate proiecte, acela al Legii Pensiilor. Aşa cum a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, noua Lege va elimina inechităţile în acest domeniu şi foarte important este că nicio pensie nu va scădea după recalculare, nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare. Principala prevedere a proiectului de lege este aceea de creştere etapizată a punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR):
* 1.265 de lei în 2019;
* 1.775 de lei în 2020;
* 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii.

O altă veste bună vine pentru medici. În Senat, a fost adoptată inițiativa legislativă privind prelungirea la cerere a vârstei de pensionare a medicilor de la 65 la 67 de ani. Este o măsură gândită pentru a găsi o soluție la problema – ajunsă deja cronică – a lipsei cadrelor medicale din sistemul național de sănătate. Ea completează celelalte măsuri luate deja de Guvern în acest domeniu, printre care menționez: creșterea semnificativă a salariilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă, investițiile în dotări și aparatură, creșterea numărului de locuri de muncă. Precizez că Nu este obligatoriu ca medicii să se pensioneze la vârsta de 67 de ani, ci doar la cerere.

Proiectul de lege privind reforma în domeniul sănătăţii va fi trimis spre dezbatere şi vot la Camera Deputaţilor, for decizional pe iniţiativa legislativă.

O altă iniţiativă pe care o susţin este aceea referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, înregistrată la Senat pentru dezbatere.
Prin această iniţiativă, dorim introducerea unei noi categorii de persoane care pot ieşi anticipat la pensie, fără să fie penalizate, şi se introduce un nou articol care oferă posibilitate tuturor persoanelor care au fost concediate- ca urmare a aplicării Planurilor de închidere- să beneficieze de modificările aduse.

Necesitatea unei astfel de completări ţine de situaţia socio-economică din zonele miniere, unde vor fi închise anumite exploatări miniere, ca urmare a înţelegerilor dintre statul român şi Comisia Europeană. Exploatările miniere ce se vor închide în baza acestor înţelegeri se află într-o zonă monoindustrială şi slab dezvoltată din punct de vedere economic. Acest lucru face aproape imposibilă reacalificarea şi integrarea pe piaţa municii a persoanelor ce urmează să fie concediate. În plus, ca urmare a închiderii exploatărilor miniere şi a reducerilor de personal din alte exploatări miniere, aceştia nu vor mai putea să lucreze ca mineri.

Conform dispoziţiilor actuale ale Legii pensiilor publice, persoanele care lucrează în activitatea minieră şi îşi desfăşoară activitatea în subteran, în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă, pot ieşi la pensie dacă au un stagiu de cotizare complet de 20 de ani şi vârsta de minimum 45 de ani. Modificarea pe care o susţin oferă posibilitatea persoanelor care au lucrat în activitatea minieră în subteran, în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă şi au cel puţin 45 de ani, să poată ieşi la pensie, dacă au un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani.

Această prevedere se va aplica exclusiv pentru persoanele ce vor fi concediate ca urmare a închiderii exploatărilor miniere, ca urmare a obligaţiilor pe care şi le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană.

Iniţiativa legislativă pe care o susţin prevede ca, pentru a nu exista un tratament discriminatoriu între persoanele care au fost concediate- ca urmare a aplicării planului de închidere- şi cele care urmează să fie concediate, este necesar un nou articol prin care să le oferim posibilitatea tuturor celor care au fost concediaţi din cauza închiderii exploatărilor miniere să poată beneficia de prevederile legii.

 

Considerăm că modificările sunt necesare deoarece acestea sunt persoanele care îşi vor găsi cel mai greu un nou loc de muncă, şi se va rezolva astfel o problemă socială acută din zona Văii Jiului.

 

Vă mulţumesc!

 

Senator PSD Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.