Senatorul social-democrat giurgiuvean Niculae Bădălău a făcut, recent, o declaraţie politică pe această temă, declaraţie pe care o redăm integral:

„Am declarat public, cu fiecare ocazie, faptul că dezvoltarea României trebuie să aibă loc la toate nivelurile. Debirocratizarea în administraţia publică centrală şi locală, împreună cu măsuri clare pentru eradicarea micii corupţii sunt la fel de esenţiale în acest proces ca lupta împotriva marii corupţii.

În acest context, vreau să felicit autorităţile judeţului Giurgiu pentru felul în care implementează Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020.

Consiliul Judeţean Giurgiu şi Direcţia Generală Anticorupţie-Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu au, de mai bine de 10 ani, un protocol de colaborare. Acesta s-a materializat printr-o serie de activităţi comune ce s-au adresat mai multor categorii de persoane.

Astfel, cele două instituţii au organizat, de-a lungul anilor, seminarii, sesiuni de instruire pe teme anticorupţie, dar şi activităţi speciale, precum concursuri de şah pentru juniori şi seniori, concursuri de artă plastică, asigurând, conform legii, premierea celor mai buni dintre concurenţi. Mesajele transmise prin intermediul activităţilor menţionate au fost desigur unele pentru prevenirea şi combaterea actelor de corupţie la toate nivelurile. Tot împreună au desfăşurat campanii de informare în municipiu şi în judeţ, iar, recent, Consiliul Judeţean Giurgiu a câştigat chiar un proiect european în acest domeniu.

Este vorba despre proiectul „Dezvoltarea sistemului de management anticorupție la nivelul județului Giurgiu – SisABC”,  finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, prin care autorităţile îşi propun sprijinirea măsurilor referitoare la prevenirea corupției la nivelul autorităților și instituțiilor publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate

Proiectul răspunde problemei prevenirii corupţiei şi a mediului de integritate de la nivel judeţean prin derularea unei campanii publice, informarea şi asistenţa metodologică a 9 unităţi administrativ teritoriale de la nivel de comună din judeţ, formarea personalului de la nivelul celorlalte primării (inclusiv aleşi locali), elaborarea unei hărţi pilot a integrităţii.

Proiectul este inovativ pentru că propune un indice compozit care să reflecte stadiul unei unităţi adminstrativ teritoriale în atingerea standardelor Strategiei Naţionale Anticorupţie(SNA), pe o scală de la 1-10. Indicele odată testat în judeţul Giurgiu poate fi propus la nivelul SNA pentru a măsura în mod obiectiv rezultatele eforturilor anti-corupţie. Inovativă este şi abordarea inclusivă, în care nu doar Cosiliul Judeţean Giurgiu este implicat, ci şi mediul de integritate de la nivelul judeţului. Nu în ultimul rând, caracterul inovativ constă în certificarea sistemului de prevenire a corupţiei pe baza standardului ISO37001.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără prevenirea și combaterea corupţiei în cadrul Consiliului Județean Giurgiu și instituțiilor subordonate prin consolidarea cadrului procedural şi îmbunătăţirea cunoştinţelor şi abilităţilor personalului; prevenirea și combaterea corupţiei la nivelul a 10 unităţi administrativ-teritoriale pilot, prin îndrumare metodologică cu privire la cadrul procedural şi dezvoltarea cunoştinţelor necesare dezvoltării și implementării sistemului de management anticorupție.

Concomitent cu activităţile din cadrul proiectelor, la Consiliul Judeţean Giurgiu se desfăşoară şi sesiuni de instruire a angajaţilor din administraţia publică locală şi judeţeană, pe teme precum: prevenirea corupţiei, confictele de interese, incompatibilitatea, cât şi protejarea intereselor financiare ale bugetului Uniunii Europene şi a fondurilor publice naţionale de cofinanţare împotriva fraudelor şi a altor abateri. Judeţul Giurgiu, prin toate aceste demersuri, oferă un exemplu de bună practică în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie şi doresc, astfel, să-i felicit pe toţi cei implicaţi în acest proces.

Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020, adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 583/2016, este rezultatul unui îndelungat proces de consultare și a avut în vedere concluziile auditului extern independent al SNA 2012-2015. Documentul strategic preia bunele practici dezvoltate în cadrul SNA 2012-2015, respectiv misiunile de evaluare și platformele de cooperare, propunându-și totodată să îmbunătățească aspectele care nu au funcționat.

Scopul principal al acesteia este promovarea integrității, prin aplicarea riguroasă a cadrului normativ şi instituţional de prevenire și combatere a corupției în România.

Strategia se adresează tuturor instituţiilor publice reprezentând puterea executivă, legislativă şi judecătorească, autorităţilor publice locale, mediului de afaceri şi societăţii civile.

 

Vă mulţumesc!

 

 

Senator PSD Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.