Consiliul Judeţean Giurgiu implementează, din 2017, proiectul  „LENA – Economie Locală și Conservarea Zonelor Naturale în Regiunea Dunării”, proiect finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională pentru Regiunea Dunării 2014 – 2020.

 

Obiectivul principal al proiectului LENA este acela de a consolida abordările și politicile comune dedicate conservării și utilizării sustenabile a zonelor protejate, în particular site-urile Natura 2000, de-a lungul Dunării și a afluenților săi, coroborat cu crearea de noi oportunități în sectorul economiei și în depășirea barierelor regionale. Acest lucru va contribui la conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural în Regiunea Dunării. 

 

Joi, 4 octombrie, la sediul Consiliului Judeţean Giurgiu, a avut loc o conferinţă de presă în care a fost anunţată lansarea Acțiunii Pilot Ghizi Dunăreni (Danube Guides Pilot Action) în cadrul căreia CJ Giurgiu va organiza evenimentul „Sesiuni de instruire Ghizi în Regiunea Dunării”.

Consiliul Judeţean Giurgiu continuă, astfel, activităţile de atragere a fondurilor europene, atât ca partener cât şi ca beneficiar în cadrul proiectelor. Acest proiect este foarte important, deoarece tratează un domeniu sensibil, respectiv protejarea şi conservarea naturii. Totodată, şi prin acest proiect, se consolidează cooperarea între mediul public şi cel privat şi sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară”, a declarat administratorul public al judeţului, Cristian Grătianu.

Managerul de proiect, Daniela Peicea, a oferit presei locale detalii despre proiectul LENA.

“Sunt multe activităţi în cadrul acestui proiect. Astăzi anunţăm lansarea unor sesiuni de instruire pentru ghizi. Cursurile vor începe săptămâna viitoare, vor fi patru module, cu o parte teoretică, dar şi cu una practică. Totodată, CJ Giurgiu implementează un proiect pilot pe pescuit şi va urma o sesiune de instruire şi pentru pescari, pe teme de legislaţie, dar şi pentru accesarea fondurilor europene de către aceştia”, a anunţat Daniela Peicea.

 

Cursurile pentru ghizi, la Comana

 

La conferinţa de azi, a fost prezent şi directorul Parcului Natural Comana, Valentin Grigore, partener în proiectul LENA.

“Încercăm să facem mai vizibil Parcul Natural, să venim în întâmpinarea nevoilor comunităţii noastre. Asfel, noi, în cadrul proiectului, în afară de faptul că vom găzdui sesiunea de informare pentru ghizi, încercăm şi o certificare a provenienţei produselor agricole obţinute în Parcul Natural Comana. Chiar săptămâna viitoare, la târgul ce se va desfăşura la Giurgiu, vor participa 10 producători din Comana cu produse proprii(…). În cadrul proiectului, dorim să lansăm trei tipuri de certificări pentru produse apicole, legumicole şi cerealiere”, a spus Grigore.

Referitor la cursurile de la Comana, pentru ghizi, acestea vor presupune mai multe module(ecosistem, istoria regiunii, biodiversitate, transport durabil, elemente de siguranţă), iar participanţii vor trebui să le urmeze pe toate. “Chiar dacă nu vor primi o certificare recunoscută de Ministerul Turismului, ca şi ghizi, totuşi, cursurile le vor oferi o bază de la care să meargă mai departe cei cu aptitudini pentru meseria de ghid turistic”, a mai spus directorul Parcului Natural Comana.

Manager public al CJ Giurgiu, Mihaela Cristea, a venit cu precizări privind participarea la cursurile de la Comana. “Vor veni persoane din judeţe precum Ialomiţa, Bărila, Tulcea, Dolj, Giurgiu. Cei mai mulţi activează deja în centre de informare turistică”, a spus Cristea.

Revenind la cursurile pentru pescari, acestea vor avea loc la Giurgiu, tot în săptămânile ce urmează.

La conferinţa de astăzi a participat şi Rodica Ciobanu din partea Info Group, partener privat în cadrul proiectului LENA. Ea a anunţat că societatea pe care o conduce va organiza, la rândul său, o sesiune de instruire pentru 112 fermieri privind accesarea fondurilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

“Sunt corelate, cumva, activităţile din proiecte diferite, dar ne dorim şi noi să contribuim la dezvoltarea economică a judeţului nostru”, a spus Rodica Ciobanu.

 

Mai multe detalii despre sesiunile de instruire organizate în cadrul proiectului LENA, puteţi citi AICI: http://giurgiu-net.ro/archives/63251

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.