Recent, senatorul social-democrat giurgiuvean Niculae Bădălău a prezentat, în Senat, o declaraţie politică pe tema modernizării sistemului de învăţământ românesc, declaraţie pe care o redăm şi noi, integral:

“Şcoala trebuie să te înveţe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru”, spunea Nicolae Iorga. Cu aceeaşi convingere, la debutul anului şcolar 2018-2019, le doresc tuturor preşcolarilor şi elevilor din România, cât şi dascălilor acestora să aibă succese pe măsura calităţilor şi pregătirii lor!

Învăţământul românesc a dat, an de an, oameni foarte bine pregătiţi în toate domeniile. Avem tineri excepţionali care ne-au făcut mândri datorită rezultatelor obţinute la concursuri naţionale ori internaţionale şi la examenele naţionale. Ei sunt cei care, sprijiniţi în continuare de către noi toţi, vor contribui, în sectoarele unde vor activa, la dezvoltarea României.

Aşa cum spunem adesea, “treaba” unui elev este să înveţe, a unui dascăl să îl ajute să se pregătească pentru carieră şi pentru viaţă, iar datoria noastră, a celor care suntem reprezentanţii lor în Parlament sau în Executiv, este să le oferim şansa, prin măsuri bune, de a învăţa, respectiv de a preda în cele mai bune condiţii.

Salarii satisfăcătoare pentru profesori, unităţi de învăţământ moderne, reducerea abandonului şcolar, prin stimularea participării la cursuri, răsplătirea rezultatelor excepţionale şi sprijinirea copiilor şi tinerilor care provin din familii defavorizate să meargă la şcoală, toate acestea reprezintă reţeta unui învăţământ de calitate.

Programul de Guvernare PSD cuprinde foarte multe măsuri în acest domeniu. Unele au fost aplicate deja cu succes, iar altele vor urma. Doresc să amintesc acum, în primul rând,  de aprobarea, la începutul acestei luni, a proiectului de Hotărâre privind modificarea Programului național de protecție socială „Bani de liceu„.

Astfel, începând cu noul an școlar, fiecare beneficiar va primi lunar, pe toata durata cursurilor, în situația respectării tuturor condițiilor legale prevăzute, suma de 250 lei/lunar, față de 180 lei/lunar, cât primea până în prezent.

De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este crescută de la 150 lei la 500 lei, pe membru de familie, dată fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situația economică actuală – salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată fiind stabilit, începând cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar.

Ministerul Educaţiei estimează că numărul potențialilor beneficiari va putea crește semnificativ. În anul școlar 2017 – 2018, peste 33.057 de elevi au beneficiat de acest program.

De asemenea, în septembrie anul acesta, a fost lansat şi Programul „Investeşte în tine!”. Este vorba despre acordarea de credite cu dobândă zero pentru populaţie, dobânda fiind suportată de către stat. Creditele vor fi acordate persoanelor care sunt înscrise într-o formă de învăţământ, după cum urmează: maximum 40.000 de lei pentru persoane între 16-26 de ani şi maximum 35.000 de lei pentru persoane între 26-55 de ani. Proiectul prevede şi suplimentarea creditului cu până la 20.000 de lei în cazul în care beneficiarul se angajează pe perioada derulării acestuia.

Totodată, în octombrie 2018, va fi lansat Programul „Investim în copii, investim în viitor”. Acesta prevede acordarea unui ajutor nerambursabil de până la 50% din cheltuielile eligibile(maximum 200.000 de euro)pentru construcţia sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de creşe şi grădiniţe. Aceasta, alături de fondurile pe care primarii le accesează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, va însemna, fără îndoială, mai multe unităţi de învăţământ amenajate la standarde europene. De altfel, cu fonduri de la bugetul de stat, la nivel naţional, în ultimii 2 ani, au fost modernizate 145 de unităţi de învăţământ, iar 45 de creşe şi grădiniţe au fost construite.

În egală măsură, îmi doresc să se extindă cu succes şi programe precum “Fiecare copil în grădiniţă”, “Fructe în şcoli”, „Masă caldă pentru elevi”, iar cât mai multe autorităţi locale şi judeţene(aşa cum s-a întâmplat, în anii anteriori şi la Giurgiu) să găsească posibilitatea să sprijine financiar toţi copiii şi tinerii care obţin rezultate deosebite la olimpiade, concursuri naţionale şi internaţionale, dar şi la examenele naţionale.

Cu toate aceste veşti bune, vă doresc tuturor, elevi, dascăli şi părinţi, un an nou şcolar şi mai fructuos decât cei care au trecut!

 

Vă mulţumesc!

 

 

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.