Deputatul Cristina Elena Dinu, prezent la conferinţa de presă a PSD Giurgiu, joi, 12 iulie, a vorbit presei locale despre cele mai importante acte normative adoptate în Parlament în ultima perioadă.

„A fost o sesiune parlamentară destul de agitată, dar s-a finalizat prin adoptarea unor acte normative de mare importanţă pentru România. Sunt lucruri pe care ni le-am asumat în Programul de Guvernare, am avut multe piedici, cu circul aferent, au fost şi atacate la Curtea Constituţională, dar am reuşit, cât s-a putut, să le adoptăm. În ceea ce priveşte Codul Administrativ, adoptat săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, for decizional, au fost votate propuneri ale PSD chiar de către colegi din alte partide. Mai puţin de către cei din USR care, neavând niciun fel de reprezentare în teritoriu, sunt ei şi numai ei”, a declarat Elena Dinu.

Cristina Elena Dinu a prezentat, astfel, câteva dintre modificările aduse Codului Administrativ pe care le redăm şi noi, în rezumat, în rândurile de mai jos:

Prefectul – are funcție de demnitar, s-a reînființat funcția de Secretar General al Prefectului, care este înalt funcționar public)
Deconcentratele – directorii generali vor deveni manageri (funcție asimilată demnitarilor), a căror principală atribuție va fi implementarea Programului de Guvernare
Validarea mandatelor consilierilor locali și a consilierilor județeni se va face de către instanță
Răspunderea pentru actele administrative este clarificată, aleșii vor răspunde doar pentru oportunitate
Administratorul public – are mandat maxim pe perioada mandatului primarului/președintelui CJ și va fi numit /revocat prin decizie a primarului/președintelui CJ
Serviciul înmatriculări și permise este descentralizat, trece la Consiliul județean, cu suportul de specialitate al MAI
Secretarul UAT va fi în aparatul de specialitate al primarului / președintelui CJ
– Hotărârile privind vânzarea / cumpărarea au rămas cu 2/3.Administrarea proprietății publice se va face cu 50 +1
Indemnizațiile primarilor / viceprimarilor, președinților CJ/vicepreședinților CJ – a fost o solicitare expresă a ACOR/AOR/AMR – nu beneficiază de acestea cei condamnați pentru fapte de corupție și nu se vor cumula cu salariul
Cotele de redevențe se vor împărți astfel – 40% UAT, 40 % CJ, 20 % la Buget
Incompatibilități – Primarii pot fi și persoane fizice autorizate sau asociații familiale (referitor în primul rând la primarii de comune)
– Pragul de 20 % pentru minorități NU a fost modificat

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.