Ziua Dunării este sărbătorită anual, pe 29 iunie – dată ce marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, la Sofia, în anul 1994, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din țările danubiene sărbătoresc Ziua Dunării. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii şi de a accentua legăturile dintre state, precum și interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei.

Pentru a marca în avans Ziua Dunării, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Giurgiu s-a alăturat proiectului “Prietenii Dunării”, inițiat de Asociația „Prietenii de lângă tine”, care în calitate de inițiator și organizator „Lets do it, Danube!”, continuă astfel tradiția începută în 2014 de conștientizare a importanței fluviului Dunărea pentru comunitate.

Sâmbătă, 23 iunie, a avut loc o amplă campanie de ecologizare a malurilor Dunării în zone împânzite cu pet-uri și cu alte deseuri care poluează zona și strică frumusețea peisajelor, cele mai multe deșeuri fiind aduse de apele bătrânului fluviu, alături de alți voluntari.

Dincolo de scopul practic, acțiunea a urmărit și sa atragă atenția asupra importanței deosebite pe care o au conștientizarea și participarea populației la eforturile de conservare a fluviului Dunărea – unic în Europa.

De asemenea,  în ultimele săptămani am desfășurat în cadrul aceluiași parteneriat, alături de SGA Giurgiu, Instituția prefectului și administrația județeană activități de educație ecologică la care au luat parte elevi și profesori de la școli din municipiul Giurgiu și din judet.

Cu siguranță, după aceste activități giurgiuvenii vor arăta mai mult respect pentru apă, pentru mediu, vor avea mai multă grijă atunci cand se află în apropierea fluviului astfel încât acesta să nu mai primească atât de multe gunoaie.

Anul acesta, Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) a stabilit ca evenimentele din acest să se desfășoare  sub tema “Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.